icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Retourpinnen: hoe werkt het?

Wanneer je iets terugbrengt naar een winkel, kun je je geld ook via retourpinnen terugkrijgen. Je krijgt dan geen contant geld terug. Het geld wordt teruggestort op je rekening via je betaalpas. Hoe werkt het?
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert betaalrekeningenBijgewerkt op:14 november 2023

Pinnen betalen v2

Wanneer retourpinnen?

Geluid terugkrijgen via pinnen kan met betaalpassen van alle banken. Je moet je aankoop wel met een betaalpas of creditcard hebben afgerekend. Laat bijvoorbeeld je pinbon zien. Je kunt zelf kiezen welke betaalpas je kiest voor retourpinnen. Van de winkelier krijg je dan een retourpinbon als bewijs. Niet alle winkeliers bieden de mogelijkheid voor retourpinnen aan.

Het retourbedrag wordt de eerstvolgende werkdag bijgeschreven. Die krijg je op de betaalrekening die hoort bij de betaalpas die gebruikt is bij de retourbetaling.

Mag een winkelier je alleen via retourpinnen geld teruggeven?

Dit is afhankelijk van de verkoopvoorwaarden van de winkelier. Hierin staat hoe de winkelier retouren afhandelt. Er kan een bepaling in staan dat de winkelier retouren terugbetaalt via hetzelfde betaalmiddel als is gebruikt bij de aankoop. Heb je met je betaalpas afgerekend? Dan mag een winkelier met zo'n bepaling in zijn voorwaarden voor alleen retourpinnen kiezen.

Winkeliers zijn trouwens niet verplicht geld terug te geven als je spijt hebt van je aankoop. Lees meer over een product ruilen in de winkel.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.