icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bankzaken voor een ander regelen

Soms kan iemand (tijdelijk) niet zelf voor zijn bankzaken zorgen. Het is dan handig als er al iets geregeld is. Wat zijn de mogelijkheden om bankzaken deels of geheel over te dragen aan een ander?

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 februari 2019

geldzaken bankrekening

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende mogelijkheden om geldzaken (deels) door een ander te laten regelen. Welke mogelijkheid je kiest is afhankelijk van de situatie. Is het alleen voor áls er iets gebeurt of is iemand al niet meer in staat zijn eigen bankzaken te regelen? Ook verschillen de mogelijkheden per bank.

En/of-rekening

Een mederekeninghouder heeft precies dezelfde rechten en plichten als de rekeninghouder. Dit is vooral geschikt voor (echt)paren en partners, maar ook voor ouder en kind mogelijk. Voor partners is een gezamenlijke rekening handig. Als één van de twee partners (tijdelijk) de zaken niet kan regelen, kan de ander het makkelijk overnemen. Komt één van de partners te overlijden? Dan houdt de ander toegang tot de rekening.

Als een ouder en kind een gezamenlijke rekening hebben is dat overigens niet vanzelfsprekend. De bank kan de rekening toch blokkeren. Bijvoorbeeld als het saldo hoger is dan een bepaald bedrag of als andere kinderen bezwaar maken tegen het feit dat hun broer of zus nog opnamen kan doen uit de nalatenschap.

Let op!

Bij de vooringevulde belastingaangifte staat het saldo van de rekening op beide aangiften. Wanneer je als ouder en kind een gezamenlijke rekening hebt, behoort het saldo meestal geheel toe aan de ouder. Pas dit handmatig aan.

Voor wie? Vooral voor (echt)paren en partners.

Bij welke bank (niet)? Bij alle banken is het openen van een gezamenlijke rekening mogelijk.

Machtiging

Met een machtiging geeft de rekeninghouder (volmachtgever) een ander (de gemachtigde) toestemming om een deel van zijn bankzaken te kunnen regelen. De rekeninghouder blijft wel zelf verantwoordelijk voor zijn rekening. De gemachtigde heeft toestemming om het saldo en de bij- en afschrijvingen in te zien en/of geld over te maken.

Een gemachtigde kan nooit wijzigingen doorgeven, zoals een verhuizing. Ook kan hij geen producten wijzigen en aanvragen. Al maken sommige banken wel een uitzondering bij een verhuizing naar een zorginstelling.

Betaalrekening verbinden

Elke bank regelt zaken rondom machtigingen anders. Bij de meeste banken kan de volmachtgever bepalen wat de gemachtigde mag zien en kan doen. Positief opvallend is Bunq met haar dienst ‘Connect’. Hierbij verbind je je betaalrekening met die van een ander (de gemachtigde).

Per gemachtigde kun je bepalen wat hij met de rekening mag doen. Bijvoorbeeld een maximaal bedrag dat iemand de gemachtigde kan overboeken of bepalen of de gemachtigde de bij- en afschrijvingen en het totale bedrag op de rekening mag zien. Alles is afzonderlijk in te stellen. Nadeel is dat de gemachtigde ook een betaalrekening bij Bunq moet hebben.

Andersom

ING is (nog) de enige bank waarbij niet de volmachtgever maar de gemachtigde bepaalt wat hij wel en niet kan zien. De Consumentenbond ziet dit liever andersom.

Voor wie? Iemand die zelf de verantwoordelijkheid over zijn rekening wil houden en de ander beperkte toegang wilt geven tot zijn rekening. Veel mensen hebben een machtiging geregeld voor noodsituaties.

Bij welke bank (niet)? Alleen bij Knab is dit niet mogelijk. Bij Bunq heeft de gemachtigde ook een Bunq-rekening nodig. Deze rekening is wel gratis, zolang die niet wordt gebruikt voor betalingen en geldopnames met pinpas.

Notariële volmacht

Met een notariële volmacht kan de gemachtigde meer zaken regelen dan bij een gewone machtiging. De rekeninghouder blijft verantwoordelijk totdat hij zijn zaken niet meer zelf kan regelen.

In een notariële volmacht is vastgelegd wie iemand vertegenwoordigt op het gebied van financiële zaken, als diegene dat zelf niet meer kan. Zo’n volmacht regel je via de notaris. Een financiële volmacht is vaak onderdeel van een levenstestament. In een levenstestament zijn ook andere zaken zoals medische wensen vastgelegd. Met een notariële volmacht kan de gevolmachtigde alles wat de de rekeninghouder zelf ook kan of kan.

Voor wie? Iemand die op het moment van het afgeven van de notariële volmacht nog handelingsbekwaam is en de eigen zaken nog kan regelen, maar dit in de toekomst (mogelijk) niet meer kan. Bijvoorbeeld omdat hij of zij ziek is of uit voorzorg.

Bij welke bank? Niet mogelijk bij Bunq en Knab.

Bewindvoering en curatele

Als iemand zelf niet meer in staat is om zijn bankzaken te regelen, kan een ander dat volledig overnemen. Je vraagt dan bewind of curatele aan via de kantonrechter. De bewindvoerder kan de bewindvoering aanmelden bij de bank en krijgt dan beschikking over de rekening van degene die onder bewind staat.

Voor wie? Iemand die niet meer in staat is om zelf zijn bankzaken te regelen en niets heeft vastgelegd in een notariële volmacht

Bij welke bank (niet)? Niet mogelijk bij Knab. Bij ASN Bank en Triodos Bank alleen voor mensen die al klant zijn

Leefgeldrekening

Bij sommige banken is het ook mogelijk om een zogenaamde leefgeldrekening te openen. Hierop kan een bepaald bedrag gezet worden, dat iemand zelfstandig kan uitgeven. Meestal is een leefgeldrekening alleen beschikbaar voor wie onder bewind of curatele staat of in de schuldsanering zit.

Voor wie? Iemand die onder bewind of curatele staat of in de schuldsanering zit

Bij welke bank (niet)? Mogelijk bij ABN Amro, ING, Rabobank, RegioBank en SNS

Tips

  • Kies liever niet voor het uitlenen of lenen van een betaalpas of inloggegevens van internet- of mobiel bankieren. Dit mag officieel niet omdat pincode en inloggegevens strikt persoonlijk zijn.
  • Voorkom ruzie: maak onderling afspraken als een gezins- of familielid bij zijn financiën wordt geholpen. Spreek bijvoorbeeld af dat een iemand anders toezichthouder is en dat degene die de zaken regelt verantwoording aan hem of haar aflegt.
  • Sommige banken bieden hulp om zo lang mogelijk zelf je bankzaken te kunnen regelen. Bijvoorbeeld hulp bij het opnemen van geld of iemand die bij je thuis komt om te helpen met je bankzaken (ABN Amro en Rabobank) of waar je langs kunt op kantoor (ING).
  • Wacht niet te lang met iets regelen.

Lees ook