icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bankzaken overdragen

Soms kan iemand niet zelf de bankzaken regelen. Dan is het handig als er iets ingericht is. Wat zijn de mogelijkheden om bankzaken voor een deel of helemaal over te dragen?
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert betaalrekeningenBijgewerkt op:3 juni 2024

geldzaken bankrekening

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende mogelijkheden om geldzaken (voor een deel) door een ander te laten regelen. Welke mogelijkheid je kiest, hangt af van de situatie. Is het alleen voor áls er iets gebeurt? Of is iemand al niet meer in staat de eigen bankzaken te regelen? De mogelijkheden verschillen per bank.

Tips voor het overdragen van bankzaken

  • Kies liever niet voor het (uit)lenen van een betaalpas of inloggegevens van internet- of mobiel bankieren. Dit mag officieel niet omdat pincode en inloggegevens strikt persoonlijk zijn.
  • Voorkom ruzie. Maak onderling afspraken als een gezins- of familielid bij zijn financiën wordt geholpen. Spreek bijvoorbeeld af dat iemand anders toezichthouder is. Degene die de zaken regelt, legt dan verantwoording aan die persoon af.
  • Sommige banken bieden hulp om zo lang mogelijk zelf je bankzaken te kunnen regelen. 
  • Regel een (notariële) volmacht op tijd. Zo kun je op het moment dat het nodig is iemands bankzaken makkelijker  regelen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.