icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bankzaken overdragen

Soms kan iemand (tijdelijk) niet zelf de bankzaken regelen. Dan is het handig als er iets ingericht is. Wat zijn de mogelijkheden om bankzaken voor een deel of helemaal over te dragen?
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 4 oktober 2021

geldzaken bankrekening

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende mogelijkheden om geldzaken (voor een deel) door een ander te laten regelen. Welke mogelijkheid je kiest, hangt af van de situatie. Is het alleen voor áls er iets gebeurt? Of is iemand al niet meer in staat de eigen bankzaken te regelen? De mogelijkheden verschillen per bank.

Tips voor het overdragen van bankzaken

  • Kies liever niet voor het (uit)lenen van een betaalpas of inloggegevens van internet- of mobiel bankieren. Dit mag officieel niet omdat pincode en inloggegevens strikt persoonlijk zijn.
  • Voorkom ruzie. Maak onderling afspraken als een gezins- of familielid bij zijn financiën wordt geholpen. Spreek bijvoorbeeld af dat iemand anders toezichthouder is. Degene die de zaken regelt, legt dan verantwoording aan die persoon af.
  • Sommige banken bieden hulp om zo lang mogelijk zelf je bankzaken te kunnen regelen. Bijvoorbeeld hulp bij het opnemen van geld of iemand die bij je thuis komt om te helpen (bij ABN AMRO en Rabobank). Of waar je langs kunt op kantoor (bij ING).
  • Wacht niet te lang met iets regelen.

Lees ook

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.