icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gezamenlijke rekening en eigendom

Als je samenwoont of getrouwd bent, is het handig om je bankzaken samen te regelen. Van wie is dan het geld op een gezamenlijke rekening of een en/of-rekening? En hoe zet je een en/of-rekening op 1 naam?
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 4 oktober 2021

gezamelijke-rekening-eigendom

Getrouwd of geregistreerd partnerschap

Trouw je na januari 2018, dan trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Bezittingen en schulden die zijn ontstaan voor het huwelijk zijn van jou of je partner. Ook erfenissen en schenkingen - ontvangen voor en tijdens het huwelijk - vallen niet binnen de gemeenschap van goederen. Ben je voor 1 januari 2018 getrouwd en heb je geen huwelijkse voorwaarden? Dan ben je getrouwd in algehele gemeenschap van goederen.

Voor huwelijken gesloten voor 1 januari 2018 geldt dat partners automatisch voor de helft eigenaar zijn van alle eigendommen; voor huwelijken gesloten na 1 januari 2018 geldt dat zij voor de helft eigenaar zijn van eigendommen die binnen het huwelijk zijn ontstaan. Hier valt dus ook het bedrag op de aparte rekeningen onder. Tenzij in de huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden afspraken zijn opgenomen over koude uitsluitingen (waarbij je niets deelt) of over verrekening (het verrekenbeding).

Verrekenbeding

Een verrekenbeding is een afspraak tussen partners om inkomsten en/of vermogen met elkaar te verrekenen. Verrekenbedingen zijn onderdeel van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Niet notarieel vastgelegd

Voor samenwoners die notarieel niets hebben vastgelegd, geldt dat het bedrag op een en/of-rekening toekomt aan degene die het heeft gestort. Wel kunnen ze via de notaris een andere verdeling regelen en bijvoorbeeld een verrekenbeding opnemen. Als de partners dan beiden hun salaris op de rekening laten storten, behoort het saldo wél voor de helft aan ieder toe.

Gezamenlijke rekening op 1 naam

Hoe je een en/of-rekening op 1 naam zet, is afhankelijk van de reden. Bij een scheiding moeten bijvoorbeeld beide rekeninghouders tekenen. Bij sommige banken moet je hiervoor langskomen op kantoor, bij andere regel je dit via internetbankieren. Bij overlijden van een van beide rekeninghouders heb je vaak allerlei documenten nodig. Dit verschilt per bank.

Testament en overlijden 2020 1200x1200Tip: het boek Testament & overlijden (editie 2020) van de Consumentenbond behandelt de belangrijkste administratieve en financiële zaken die bij een overlijden aan de orde komen.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.