icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gezamenlijke rekening en eigendom

Als je samenwoont of getrouwd bent, is het handig om je bankzaken samen te regelen. Van wie is dan het geld op een gezamenlijke of en/of-rekening? En hoe zet je een en/of-rekening op één naam.

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 februari 2019

gezamelijke-rekening-eigendom

Getrouwd of geregistreerd partnerschap

Voor getrouwde of geregistreerde stellen maakt het juridisch niet uit of het geld op een en/of-rekening of op een aparte rekening staat. Partners zijn automatisch voor de helft eigenaar van alle eigendommen, dus ook van het bedrag op de aparte rekeningen. Tenzij in de samenlevingsvoorwaarden afspraken zijn opgenomen over koude uitsluiting (waarbij je niets deelt) of over verrekening, het verrekenbeding.

Verrekenbeding

Een verrekenbeding is een afspraak tussen partners om inkomsten en/of vermogen met elkaar te verrekenen. Verrekenbedingen zijn onderdeel van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Niet notarieel vastgelegd

Voor samenwoners die notarieel niets hebben vastgelegd, geldt dat het bedrag op een en/of-rekening toekomt aan degene die het heeft gestort. Wel kunnen ze via de notaris een andere verdeling regelen en bijvoorbeeld een verrekenbeding opnemen. Als de partners dan beiden hun salaris op de rekening laten storten, behoort het saldo wél voor de helft aan ieder toe

Gezamenlijke rekening op één naam

Hoe je een en/of-rekening op één naam zet, is afhankelijk van de reden. Bij een scheiding moeten bijvoorbeeld beide rekeninghouders tekenen. Bij sommige banken moet je hiervoor langskomen op kantoor, bij andere regel je dit via internetbankieren. Bij overlijden van een van beide rekeninghouders heb je vaak allerlei documenten nodig. Dit verschilt per bank.

testament-en-overlijden-2018Tip: het boek Testament & overlijden (editie 2018) van de Consumentenbond behandelt de belangrijkste administratieve en financiële zaken die bij een overlijden aan de orde komen.