icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Samenwonen, waar let je op?

Van 2 huizen naar 1 huis. Welk huis nemen we? Wat doe je met de dubbele spullen? Bij samenwonen ontkom je bijna niet aan regelwerk. Graag helpen we jullie op weg met een aantal zaken waarmee je samen aan de slag kunt.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:20 november 2023

samenwonen-verhuizen

Samenlevingscontract en/of testament

Als je gaat samenwonen, heeft dat allerlei consequenties. Hoe zit het bijvoorbeeld met je eigen woning? Blijft de ander wel verzorgd achter als 1 van beiden overlijdt? En stel dat de relatie stukloopt? Je doet er goed aan hierbij stil te staan en er regelingen voor de treffen, in een samenlevingsovereenkomst en/of een testament. In een samenlevingsoverkomst kun je zaken vastleggen zoals:

 • De verdeling van de kosten van de huishouding.
 • Welke spullen van de inboedel van wie zijn.
 • Aanspraken op pensioen.
 • Zaken die spelen als je uit elkaar gaat.

Lees ook ons stappenplan voor het opstellen samenlevingscontract.

Verblijvingsbeding

Belangrijk is dat je een verblijvingsbeding opneemt in de samenlevingsovereenkomst. Dit is een clausule of passage in de overeenkomst die regelt dat, mocht je komen te overlijden, de gezamenlijke bezittingen automatisch naar je partner gaan. Leg je dit niet vast, dan gaan de gezamenlijke bezittingen en goederen, waaronder je huis, naar de wettelijke erfgenamen.

Testament

De wet kent een eigen definitie van partner bij overlijden. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan ben je automatisch elkaars erfgenaam. Voor samenwonende geldt dat je partner geen erfgenaam is. Als dat niet de bedoeling is, dan kun je dit regelen in een testament. Daarin wijs je je partner aan als erfgenaam.

Lees meer over wat is een testament? en onze tips voor het opstellen van een testament.

Fiscaal partnerschap

Samenwonen heeft ook fiscale gevolgen. Partners kunnen profiteren van het verdelen van aftrekposten voor de inkomstenbelasting en van hogere vrijstellingen voor de erfbelasting. Vermogen in box 3, zoals spaargeld, mag je optellen. En het vermogen is voor het dubbele bedrag vrijgesteld voor de vermogensrendementsheffing. 

In 2023 is dat 2 keer €57.000, dus €114.000. Met 'groen' vermogen' zelfs 2 keer €65.072 is €130.144. Om fiscaal partners te zijn moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Toeslagpartner

Als iemand je fiscaal partner is, is hij voor de meeste toeslagen ook je toeslagpartner. De hoogte van de toeslagen is vaak afhankelijk van de vraag of je een toeslagpartner hebt. Om toeslagpartner te zijn, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bekijk bij samenwonen goed wat er wijzigt in je recht op toeslagen en geef je wijzigingen door aan de Belastingdienst.

Gezamenlijke rekening

Als je gaat samenwonen, is het handig om je bankzaken samen te regelen. Je kunt ervoor kiezen een gezamenlijke rekening (een zogenaamde 'en/of-rekening') te openen. Dit is een bankrekening die op naam van 2 personen staat.

Meestal wordt deze rekeningvorm gebruikt om de gezamenlijke kosten van het huishouden te betalen. Gezamenlijk sparen voor grotere uitgaven is ook mogelijk. Wil je voordat je een gezamenlijke rekening opent eerst inzicht in jullie inkomsten en uitgaven, dan is een digitaal huishoudboekje een handig hulpmiddel.

Zorgverzekering bij samenwonen

Wanneer je samenwoont, kun je overwegen je partner op jouw zorgpolis te laten bijschrijven, of andersom. Samen op de zorgpolis scheelt aanzienlijk in de administratie.

Let er wel op dat het raadzaam is om ieder een eigen verzekering af te sluiten, wanneer de zorgbehoeften van jou en je partner verschillen. Zo voorkom je dat je jezelf of je partner over- of onderverzekert.

Schadeverzekeringen aanpassen

Dubbel verzekerd zijn, betekent dubbel premie betalen. Pak daarom je verzekeringsmappen erbij en kies welke verzekeringen je wilt aanpassen naar gezinsdekking en welke kunnen worden opgezegd. 

Denk hierbij aan de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), inboedelverzekering, opstalverzekering, rechtsbijstandverzekering en reisverzekering. Bekijk ook of jullie eventueel nog een verzekering missen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Gereedschap huren bouwmarkt 1200x800
  5 mrt.

  Gereedschap huren

  Bouwmarkten en andere bedrijven verhuren gereedschap. Wij zochten uit wat het ongeveer kost en waar je op moet letten.
 • Inboedel-opslagbedrijven
  15 feb.

  Inboedelverzekering bij tijdelijke opslag

  Heb je spullen in tijdelijke opslag? Dan zijn er grote verschillen in hoeveel geld je inboedelverzekeraar je bij schade terugbetaalt.
 • opslag-units
  17 nov.

  Je inboedel opslaan

  Ga je verhuizen of verbouwen en heb je tijdelijk ruimtegebrek, dan kun je je spullen tijdelijk elders opslaan. Welke mogelijkheden zijn er?