icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verhuizen: regel je energiecontract

In je nieuwe huis is meestal gewoon gas en elektriciteit. Toch moet je wel wat dingen regelen als je gaat verhuizen. Had je al een energieleverancier of juist nog niet?
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 16 mei 2022

verhuizen

Energiecontract verhuizen?

Let op. Een verhuizing is geen reden om je energiecontract voor bepaalde tijd tijdens de looptijd te beëindigen. Zélfs niet als je van 2 huishoudens met elk 1 eigen leverancier naar 1 huishouden gaat.

Energiecontract tussentijds beëindigen

Een contract voor bepaalde tijd kun je niet zomaar tijdens de looptijd beëindigen. Dan betaal je een boete. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft wel een maximum vastgesteld voor de hoogte van de boete.

Resterende looptijd Boete per product
Minder dan 1,5 jaar €50
Tussen 1,5 en 2 jaar €75
Tussen 2 en 2,5 jaar €100
Meer dan 2,5 jaar €125

Let op: de bovenstaande boetes betaal je per product. Je betaalt dus een boete voor gas én voor electriciteit. De boete mag de leverancier je alleen geven als deze regel in de overeenkomst staat of in de algemene voorwaarden.

Overstappen vanwege zonnepanelen

Je zonnepanelen kunnen ook een reden zijn voor het overstappen naar een andere energieleverancier.  Want sommige leveranciers betalen meer voor stroom die je zelf hebt opgewekt.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • post bezorgen
  15 apr.

  Verhuisservice PostNL

  Wie verhuist heeft een hoop te regelen. Onder andere adreswijzigingen. Dan is het gemakkelijk als je post nog een tijdje wordt doorgestuurd. Hoe werkt deze service van PostNL en wat kost het?
 • Inboedel-opslagbedrijven
  1 mrt.

  Grote dekkingsverschillen bij 'self-storage'

  Niet alle gedupeerden van de nieuwjaarsbrand bij Shurgard in Zoetermeer blijken goed verzekerd te zijn voor de schade. Er zijn grote verschillen in vergoeding door inboedelverzekeraars bij tijdelijke opslag.
 • plastic-afval
  4 sep.

  Wel of geen plastic scheiden?

  Plastic afval scheiden. Wat gebeurt er eigenlijk met ingezameld plastic? We lichten dit toe en geven je tips hoe je plastic afval kunt scheiden.
 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.