icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verhuizen: regel je energiecontract

In je nieuwe huis is meestal gewoon gas en elektriciteit. Toch moet je wel wat dingen regelen als je gaat verhuizen. Had je al een energieleverancier of juist nog niet?
evelien mansens

Evelien Mansens   Expert verhuizenBijgewerkt op:8 november 2022

verhuizen

Energiecontract verhuizen?

Let op. Een verhuizing is geen reden om je energiecontract voor bepaalde tijd tijdens de looptijd te beëindigen. Zélfs niet als je van 2 huishoudens met elk 1 eigen leverancier naar 1 huishouden gaat.

Energiecontract tussentijds beëindigen

Een contract voor bepaalde tijd kun je niet zomaar tijdens de looptijd beëindigen. Dan betaal je een boete. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft wel een maximum vastgesteld voor de hoogte van de boete.

Resterende looptijd Boete per product
Minder dan 1,5 jaar €50
Tussen 1,5 en 2 jaar €75
Tussen 2 en 2,5 jaar €100
Meer dan 2,5 jaar €125

Let op: de bovenstaande boetes betaal je per product. Je betaalt dus een boete voor gas én voor electriciteit. De boete mag de leverancier je alleen geven als deze regel in de overeenkomst staat of in de algemene voorwaarden.

Overstappen vanwege zonnepanelen

Je zonnepanelen kunnen ook een reden zijn voor het overstappen naar een andere energieleverancier.  Want sommige leveranciers betalen meer voor stroom die je zelf hebt opgewekt.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • opslag-units
  17 nov.

  Je inboedel opslaan

  Ga je verhuizen of verbouwen en heb je tijdelijk ruimtegebrek, dan kun je je spullen tijdelijk elders opslaan. Welke mogelijkheden zijn er?
 • Gereedschap huren bouwmarkt 1200x800
  25 nov.

  Gereedschap huren

  Bouwmarkten en andere bedrijven verhuren gereedschap. Wij zochten uit wat het ongeveer kost en waar je op moet letten.
 • post bezorgen
  15 apr.

  Verhuisservice PostNL

  Wie verhuist heeft een hoop te regelen. Onder andere adreswijzigingen. Dan is het gemakkelijk als je post nog een tijdje wordt doorgestuurd. Hoe werkt deze service van PostNL en wat kost het?