icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Verhuizen: regel je energiecontract

In je nieuwe huis is er meestal gewoon gas en elektriciteit. Toch moet je wel wat dingen regelen als je gaat verhuizen. Wat je moet regelen hangt af van je situatie. Had je al een energieleverancier? En is de verhuizing aanleiding om een nieuwe leverancier te overwegen?

Else Meijer

Else Meijer , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:5 maart 2019

verhuizen

Nog geen contract met een leverancier

Kom je uit een (huur)woning waar je zelf geen contract met een energieleverancier had? Of had je stadsverwarming, maar zit dat niet in de nieuwe woning? Dan moet je een nieuwe leverancier kiezen voor je elektriciteit en/of gas.

Al een contract met een leverancier

Heb je al een energieleverancier, dan kun je deze gewoon meeverhuizen naar je nieuwe huis. Hoe?

 • Geef je verhuizing op tijd (uiterlijk 2 weken voor de verhuizing) door aan je leverancier. Je energieleverancier maakt een eindafrekening voor het oude huis.
 • Je ontvangt een meterstandenformulier. Vul dit in op de dag van de sleuteloverdracht. Doe dit samen met de oude bewoner, om discussie te voorkomen. Dit geldt ook voor je oude huis: noteer de meterstanden samen met de nieuwe bewoner.
 • Bewaar een kopie van de meterstandenformulier.
 • Stuur de meterstanden binnen 5 dagen na de verhuizing naar de energieleverancier. Vaak kan dit ook via internet.

Als de doorgegeven meterstanden op de eindafrekening niet kloppen kun je dit uiterlijk 5 werkdagen voor het einde van de 3e maand na de verhuisdatum nog laten wijzigen.

Let op: een verhuizing is geen reden om je contract voor bepaalde tijd met een leverancier tussentijds te mogen verbreken. Zélfs niet als je van 2 huishoudens met elk een leverancier naar 1 huishouden gaat. Verbreek je je contract toch door binnen de looptijd over te stappen, dan kun je van de leverancier een boete krijgen.

Benieuwd of je kunt besparen op je energieverbruik?

Voer een geldige postcode in

Voer een geldig huisnummer in

Toch overstappen?

Een verhuizing kan een reden zijn om toch over te stappen. Bijvoorbeeld omdat je in het nieuwe huis meer of minder energie verwacht te gebruiken. De ene leverancier hanteert een lager vastrecht en hoger variabel (gebruiksafhankelijk) tarief, de andere juist andersom. Lees meer over hoe je energierekening in elkaar zit.

Ook als je zonnepanelen krijgt kan dit reden zijn om over te stappen: niet bij alle leveranciers krijg je dezelfde vergoeding voor zelf opgewekte stroom.

Let op de opzegtermijn van je leverancier bij het overstappen. Lees meer over overstappen naar een andere energieleverancier.

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Netbeheerder

Een netbeheerder kun je niet kiezen, die is gekoppeld aan de regio waar je woont. Als je verhuist hoef je geen actie te ondernemen richting de netbeheerder, dat doet je energieleverancier.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • nieuw-huis-nieuws
  Nieuws  |  16 okt.

  Verhuisoffertes vergelijken via de Consumentenbond

  Om de zoektocht naar een verhuisbedrijf makkelijker te maken, kunnen consumenten voortaan via de Consumentenbond offertes opvragen voor hun verhuizing.
 • hypotheek-garantie-verhuisdoos
  Test  |  9 apr.

  Quicktest verhuisdozen

  Je hebt een nieuw huis en gaat je inboedel verhuizen. Daarbij wil je natuurlijk niet dat er iets breekt. Aan welke doos kun je je servies met een gerust hart toevertrouwen?
 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.