icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je verhuizing praktisch regelen

Een verhuizing gaat standaard gepaard met veel plannen en afvinklijstjes. Met de ultieme verhuischecklist en onze praktische tips en aandachtspunten helpen we je graag om je verhuizing zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

Else Meijer

Else Meijer , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:24 september 2018

overzicht - praktisch regelen

Doorgeven adreswijziging

Naast het doorgeven van je nieuwe adres aan bekenden en instanties, moet je je nieuwe adres op tijd doorgeven aan de gemeente. Ben je namelijk te laat, dan riskeer je een boete. En een verhuizing is al duur genoeg, 

Maak op tijd een lijst van instanties en personen voor het doorgeven van je adreswijziging. Je kunt ook een doorstuurservice gebruiken, zoals de verhuisservice van PostNL. Let daarbij wel op de kosten en voorwaarden.

Handig: de ultieme checklist voor je verhuizing

Gas, water en licht

Zorg dat je gas-, water- en energieaansluiting goed geregeld zijn voor je nieuwe huis. Dit is meestal niet ingewikkeld, maar wel belangrijk. Je kunt je huidige energieleverancier meeverhuizen naar je nieuwe huis, maar het kan ook lonen om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Geef je adreswijziging wel op tijd door, dat is ook voor de afrekening van belang.

Je kunt niet zelf kiezen voor een waterleverancier. In principe hoef je ook niet zelf je wateraansluiting te regelen voor je nieuwe huis. Het is wel belangrijk om de standen van de watermeter in het oude en nieuwe huis op te nemen en je verhuizing door te geven aan het waterbedrijf.

Verzekeringen

Als je een nieuw huis koopt, krijg je te maken met een aantal verplichte en noodzakelijke verzekeringen, zoals de overlijdensrisicoverzekering en een inboedel- en opstalverzekering.

Je hypotheekadviseur zal ook een woonlastenverzekering voorstellen, maar wat heb je daaraan? Bekijk welke verzekeringen je nodig hebt bij een koophuis.

Internet en tv

Het is wel zo prettig als je internet- en tv-aansluiting goed geregeld zijn als je je nieuwe huis betrekt. Niet iedere provider is in elk gebied actief, dus controleer vooraf of je je huidige abonnement(en) kunt meenemen. En controleer sowieso of het niet goedkoper is om over te stappen. Verhuizen: hoe kies je een nieuwe provider?

Zorgverzekering en zorgverleners

Het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt, maar bij een verhuizing naar een andere plaats of wijk moet je vaak ook op zoek naar een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek. En heeft je zorgverzekeraar wel een contract met je nieuwe zorgverlener?

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • opslag-units
  24 sep.

  Je inboedel opslaan

  Ga je verhuizen of verbouwen en heb je tijdelijk ruimtegebrek, dan kun je je spullen tijdelijk elders opslaan. Welke mogelijkheden zijn er, waar moet je op letten?
 • aanhanger-verhuizen
  24 sep.

  Aanhangwagen huren

  Een aanhangwagen huren is meestal goedkoper dan een verhuisbus huren. Bij welke aanbieder kun je het voordeligst huren? En waar moet je verder op letten?
 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.