! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verhuizen en zorg

Als je verhuist naar een andere plaats of wijk ga je meestal op zoek naar een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek. Waar moet je allemaal op letten?
Frouke Tamsma

Frouke Tamsma , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 15 november 2019

Verhuizen-en-zorg

Nieuwe zorgverleners

Verhuis je naar een andere plaats of wijk? Dan wil je misschien een nieuwe huisarts, tandarts en vaste apotheek kiezen. Dat kun je zelf doen, maar je zorgverzekeraar kan je hier ook bij helpen.

 • Zet eerst op een rij wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld avondopenstelling, online afspraken kunnen maken of zorgprogramma’s voor bepaalde aandoeningen.
 • Ga na of de zorgverlener die je op het oog hebt aan de minimale kwaliteitsvereisten voldoet. Dat kan via het BIG-register.
 • Het is niet verplicht om van zorgverlener te veranderen omdat je verhuist, maar huisartsen willen liever niet dat hun patiënten verder dan een kwartier reistijd wonen (in verband met spoedgevallen). Woon jij straks verder weg, dan zul je meestal toch naar een andere huisartspraktijk moeten overstappen.
 • Houd er rekening mee dat huisarts- en tandartspraktijken in sommige regio’s snel vol zitten en het lastig kan zijn om ‘ertussen’ te komen.

Lees ook: Hoe kies je een nieuwe zorgverlener of zorginstelling?

Overdracht dossiers

Huisartsen en tandartsen houden van iedere patiënt een medisch dossier bij met belangrijke informatie voor de behandeling. De apotheek doet dit met een medicatieoverzicht. Bij een verhuizing is het gebruikelijk dat de oude zorgverlener de medische gegevens, met jouw toestemming, rechtstreeks overdraagt aan de nieuwe zorgverlener. Soms geeft de zorgverlener het dossier aan de patiënt mee en moet die de overdracht verzorgen.

Landelijk Schakelpunt

Als je toestemming hebt gegeven voor uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt, regelen huisartsen en apotheken de registratie na verhuizing ook onderling. Het is altijd goed om na te gaan of de uitwisseling van medische gegevens goed is verlopen.

Zorgverzekering

Voorkom dat je bij de nieuwe zorgverlener moet bijbetalen voor je zorg. Kijk welke vergoedingen je zorgverzekering vergoedt. Zorgverzekeraars sluiten namelijk niet met alle artsen en apotheken een werkcontract. Dit kan per soort zorgpolis verschillen.

Gebonden aan regio

Sommige zorgverzekeraars zijn gebonden aan een bepaalde regio (bijvoorbeeld Salland en De Friesland). Zij concentreren zich op de zorgverleners in de eigen regio. Heb je een polis van zo’n zorgverzekeraar en verhuis je naar buiten de regio, ga ook dan na of de zorg daar wordt vergoed.

Veranderen van zorgverzekering

Veranderen van zorgverzekering kan eens per kalenderjaar, tussen half november en eind december. Zeg je je oude zorgpolis vóór 31 december op, dan heb je tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe te kiezen.

Buitenland

Ga je voorgoed in het buitenland wonen, dan wordt de zorgverzekering in Nederland stopgezet. Woon je in het buitenland en werk je in Nederland? Dan houd je je zorgverzekering in Nederland, maar eventuele gezinsleden niet. Soms kunnen die worden meeverzekerd. Lees meer over zorgverzekering in het buitenland.

Nieuw & interessant

 • Inboedel-opslagbedrijven
  1 mrt.

  Grote dekkingsverschillen bij 'self-storage'

  Niet alle gedupeerden van de nieuwjaarsbrand bij Shurgard in Zoetermeer blijken goed verzekerd te zijn voor de schade. Er zijn grote verschillen in vergoeding door inboedelverzekeraars bij tijdelijke opslag.
 • plastic-afval
  4 sep.

  Wel of geen plastic scheiden?

  Plastic afval scheiden. Wat gebeurt er eigenlijk met ingezameld plastic? We lichten dit toe en geven je tips hoe je plastic afval kunt scheiden.
 • goede-verhuisdoos
  1 mei.

  Verhuizen in coronatijd

  Het zijn lastige tijden, maar verhuisbedrijven mogen wel doorwerken. Hoe laat je een verhuizing zo veilig mogelijk verlopen?
 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.