icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verhuizen en zorg

Als je verhuist naar een andere plaats of wijk ga je meestal op zoek naar een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek. Waar moet je allemaal op letten?

Frouke Tamsma

Frouke Tamsma , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:3 oktober 2018

Verhuizen-en-zorg

Nieuwe zorgverleners

Verhuis je naar een andere plaats of wijk? Dan wil je wellicht een nieuwe huisarts, tandarts en vaste apotheek. Nieuwe zorgverleners mag je zelf uitkiezen, eventueel kan de zorgverzekeraar hierbij helpen.

 • Zet eerst op een rij wat voor jou belangrijk is. Denk aan zaken als avondopenstelling, de mogelijkheid voor het maken van online afspraken en zorgprogramma’s voor bepaalde aandoeningen. Nagaan of de zorgverlener die je op het oog hebt aan de minimale kwaliteitsvereisten voldoet, kan via het BIG-register.
 • Houd er rekening mee dat huisarts- en tandartspraktijken in sommige regio’s snel vol zitten en het lastig kan zijn om ‘ertussen’ te komen. Veranderen van zorgverlener vanwege een verhuizing is overigens niet verplicht.

Overdracht dossiers

Huisartsen en tandartsen houden van iedere patiënt een dossier bij met medische informatie die van belang is voor de behandeling. De apotheek doet dit met een medicatieoverzicht. Bij een verhuizing is het gebruikelijk dat de oude zorgverlener de medische gegevens, met jouw toestemming, rechtstreeks overdraagt aan de nieuwe zorgverlener. Soms geeft de zorgverlener het dossier aan de patiënt mee en moet die de overdracht verzorgen.

Landelijk Schakelpunt

Als je toestemming hebt gegeven voor uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt, regelen huisartsen en apotheken de registratie na verhuizing ook onderling. Het is altijd goed om na te gaan of de gegevensoverdracht goed is verlopen.

Zorgverzekering

Voorkom ongewenste bijbetalingen door bij je zorgverzekeraar na te gaan of de zorg bij de zorgverleners die je op het oog hebt, volledig wordt vergoed. Zorgverzekeraars sluiten namelijk niet met alle artsen en apotheken een werkcontract. Dit kan per soort zorgpolis verschillen.

Gebonden aan regio

Sommige zorgverzekeraars zijn gebonden aan een bepaalde regio (bijvoorbeeld Salland en De Friesland). Zij concentreren zich op de zorgverleners in de eigen regio. Heb je een polis van zo’n zorgverzekeraar en verhuis je naar buiten de regio, ga ook dan na of de zorg daar wordt vergoed. 

Veranderen van zorgverzekering

Veranderen van zorgverzekering kan eens per kalenderjaar, tussen half november en eind december. Wie zijn oude zorgpolis vóór 31 december opzegt, heeft tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe te kiezen.

Buitenland

Ga je voorgoed in het buitenland wonen, dan wordt de zorgverzekering in Nederland stopgezet. Woon je in het buitenland en werk je in Nederland? Dan houd je je zorgverzekering in Nederland, maar eventuele gezinsleden niet. Soms kunnen die worden meeverzekerd. Lees meer over wonen in het buitenland.

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Nieuw & interessant

 • opslag-units
  24 sep.

  Je inboedel opslaan

  Ga je verhuizen of verbouwen en heb je tijdelijk ruimtegebrek, dan kun je je spullen tijdelijk elders opslaan. Welke mogelijkheden zijn er, waar moet je op letten?
 • aanhanger-verhuizen
  24 sep.

  Aanhangwagen huren

  Een aanhangwagen huren is meestal goedkoper dan een verhuisbus huren. Bij welke aanbieder kun je het voordeligst huren? En waar moet je verder op letten?
 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.