icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verbouwen en klussen: handige tips

Heb je plannen om je nieuwe huis te verbouwen? Of wil je een aantal klussen uitbesteden aan een vakman? Lees dan onze tips om een goede aannemer of klusjesman te vinden. Ontdek ook hoe je je verbouwplannen slim kunt financieren.
Else Meijer
Else Meijer

Expert Woning & Huishouden

overzicht - verbouwen en klussen

Een nieuwe keuken of badkamer kopen

Bedenk vooraf wat je wilt

Als je een keuken- of badkamershowroom instapt, kun je je laten overdonderen door de mogelijkheden. Heb je vooraf al een idee van je belangrijkste wensen en budget, dan kun je gerichter vergelijken.

De Consumentenbond test doorlopend diverse keukenapparaten zoals vaatwasserskoelkastenmagnetrons (zowel inbouw- als vrijstaande modellen), wasmachines en wasdrogers.

Vraag om een offerte en onderhandel over de prijs

Onderhandelen over korting hoort er gewoon bij. Vraagt de verkoper naar je budget, geef dan een lager bedrag op dan wat je echt wilt betalen. Dat geeft ruimte. En dring aan op een gespecificeerde offerte. Alleen dan kun je verschillende aanbiedingen goed met elkaar vergelijken.

Laat je niet verleiden

Verkopers van keukens en badkamers zijn erin getraind om je snel je handtekening te laten zetten onder een offerte. Blijf koel en neem de tijd om goed te vergelijken en te onderhandelen.

Lees meer tips voor het onderhandelen met de keuken- of badkamerverkoper.

Een goede aannemer vinden

Heb je grotere klussen of verbouwplannen voor je nieuwe huis en wil je die uitbesteden? Een goede aannemer kan je veel werk uit handen nemen. Hij is verantwoordelijk voor het hele project en je hebt maar 1 aanspreekpunt. Je wilt dan wel een goede aannemer vinden voor je klus.

Een goede klusjesman of schilder vinden

 • Wees kritisch als je afgaat op online referenties. Ervaringen van vrienden of bekenden kunnen je ook helpen bij het selecteren van vaklui.
 • Klusjesmannen en schilders die bij een branchevereniging zijn aangesloten kunnen meer zekerheid bieden.
 • Vraag minimaal 3 offertes aan die goed vergelijkbaar zijn. Let niet alleen op de prijsverschillen, maar ook op de voorgestelde werkwijze en materiaalkeuze.

Meer informatie om een goede klusjesman of schilder te vinden

Verbouwing betalen

Hoe je het beste de financiering van je verbouwplannen kunt aanpakken, hangt uiteraard af van je persoonlijke situatie. Heb je veel spaargeld achter de hand of ga je extra lenen? Dat laatste kun je bijvoorbeeld doen met een persoonlijke lening of een (aanvullende) hypotheek. Het kan interessant zijn om gebruik te maken van de regeling Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij woningverbetering.

Tijdelijk je inboedel opslaan

Heb je door de verhuizing en de verbouwing tijdelijk ruimte tekort? Er zijn verschillende manieren om je inboedel op te slaan, bijvoorbeeld bij een verhuisbedrijf of via 'selfstorage'.

Meer informatie over inboedelopslag.

Lees meer:

 

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Nieuw & interessant

 • ziggo-speedtest
  Eerste indruk  |  14 feb.

  Ziggo Power Promise

  Ziggo adverteert volop met de ‘Ziggo Power Promise’: overal in huis perfecte wifi. Wij namen de proef op de som.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • maak-het-veilig-voor-je-kinderen

  Huis en tuin inrichten

  Hoe wil je je nieuwe huis en tuin indelen? En hoe maak je je nieuwe huis veilig voor kleine kinderen? Met onze tips en checklists helpen we je graag op weg.