Sluwe slotenmakers: houd ze buiten de deur!
Evelien Mansens Expert verbouwen & klussenBijgewerkt op:26 september 2023
Wat is er precies aan de hand?
In een aantal branches zijn veel zogenoemde leadbedrijven werkzaam. Zij verkopen de klus door en je hebt geen idee aan wie. Dit zien we bij slotenmakers. Maar ook bij ontstoppingsbedrijven, loodgieters, dakdekkers en ongediertebestrijders.
De bedrijven rekenen bemiddelingskosten door aan de klant. De rekening kan daardoor flink oplopen. En je loopt het risico dat er een louche slotenmaker naar je huis wordt gestuurd die je voor honderden euro’s oplicht.
Advertenties verwijderd
Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft malafide slotenmakers ook al langer in het vizier en heeft in samenwerking met andere partijen meerdere acties ondernomen:
- Google heeft op verzoek van de ACM advertenties van onbetrouwbare slotenmakers verwijderd. De zoekmachine staat nieuwe advertenties niet langer toe. De kans dat je bij een malafide slotenmaker uitkomt, wordt daarmee kleiner.
- De ACM heeft telefoonnummers laten blokkeren van partijen die deze voor malafide praktijken gebruiken.
- Er zijn websites uit de lucht gehaald en slotenmakers beboet.
- De ACM heeft twee online marketingbedrijven (Allfree en Leadle) gedwongen te stoppen met misleidende klantenwerving voor slotenmakers en andere spoeddiensten.
Sinds de interventies is het aantal klachten over slotenmakers flink gedaald, meldt de ACM. En ook bij ons komen minder klachten binnen over slotenmakers. Maar het blijft oppassen, want het gaat nog vaak mis. Zo krijgen we al jaren klachten over Allroundservice4u.
Google heeft weliswaar advertenties voor slotenmakers verwijderd, maar dat geldt slechts voor een aantal zoektermen, zoals ‘slotenmaker’ of ‘slotenmakers’. Gebruik je andere zoekwoorden, zoals ‘deur dicht laten vallen’, dan kun je dus nog steeds advertenties aantreffen.
Hoe herken je onbetrouwbare slotenmakers?
- Onbetrouwbare slotenmakers werken vaak via een tussenpersoon. De persoon die je aan de telefoon krijgt, is niet dezelfde die langskomt.
- Je herkent ze aan ‘spoed’, ‘24-7’ of 'snel' in de naam. Ook gebruiken ze vaak plaats- of achternamen. Op de website kun je zien dat ze geen lokaal familiebedrijf zijn, maar een netwerk door het hele land hebben.
- Ze gebruiken vaak een 085-nummer (maar soms ook regionale netnummers).
- De websites die gerund worden door leadbedrijven lijken qua vormgeving vaak op elkaar. De foto’s van de werknemers zijn meestal niet echt.
- Ze geven van tevoren geen duidelijke prijsindicatie.
- Ze werken meestal met vooropgestelde en standaardfacturen, hebben vaak geen telefoonnummer op hun factuur staan en vragen je vooraf te tekenen.
- Ze hebben vaak weinig gereedschap mee, rijden nogal eens in een auto zonder bedrijfslogo of met een buitenlands kenteken.
Tips voor het inschakelen van een slotenmaker
- Vraag in je vriendenkring of aan je lokale sleutelmaker welke spoeddienst zij aanbevelen.
- Check of het bedrijf bij een branchevereniging Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde is aangesloten. De kans dat je dan met een tussenpersoon of een oplichter te maken krijgt, is een stuk kleiner.
- Op de website van het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) vind je 150 slotenmakers met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dat zijn slotenmakers die zich jaarlijks laten beoordelen, zich voortdurend bijscholen en beschikken over een VOG.
- Pas op voor slotenmakers die met een advertentie bovenaan op de eerste pagina in Google staan. Kijk naar de kleinere lokale slotenmakers iets verder naar beneden.
- Check of het bedrijf staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. En kijk of het ook echt in jouw regio zit.
- Kijk ook of het bedrijf adresgegevens op zijn website heeft staan. Staat er een adres, controleer het dan, bijvoorbeeld op Google Maps.
- Kijk of je online betrouwbare en geloofwaardige recensies en ervaringen kunt vinden.
- Ga alleen met bedrijven in zee die vooraf een duidelijke prijsindicatie geven. Laat je aan de telefoon niet afschepen met alleen een opgave van de voorrijkosten. Bel dan gewoon een andere slotenmaker.
- Vergelijk de tarieven met andere slotenmakers.
- Bespreek van tevoren alle kosten zoals voorrijkosten, noodtarief, avondtoeslag en materiaalkosten. Prijzen voor consumenten moeten inclusief btw worden vermeld.
- Zet nooit zomaar een handtekening op een offerte en kijk goed of alle kosten en afspraken erop staan.
- Vraag vooraf ook hoe je moet betalen. Moet je meteen in bijzijn van de slotenmaker pinnen of cash betalen? Dan kan dit een teken zijn dat je met een onbetrouwbaar bedrijf te maken hebt.
- Sommige slotenmakers beweren dat je de kosten (deels) kunt verhalen op de inboedelverzekering. Bepaalde verzekeraars doen dat als de sleutel is gestolen of als je hem bent verloren. Het vergeten van je sleutel, of een slot dat kapot gaat, valt daar niet onder.
Wat mag het kosten?
Sommige slotenmakers vragen honderden euro’s voor het openmaken van een deur. Maar wat is redelijk?
- Volgens brancheorganisatie NSSG mag het overdag openen van een deur zonder veiligheidsstrip op het kozijn niet meer dan €125 inclusief btw kosten.
- Voor de avond is een toeslag van 50% gebruikelijk.
- Een nieuwe cilinder hoeft niet meer dan €30 te kosten.
- De kosten zijn per situatie en deur afhankelijk. In de randstad gelden hogere prijzen.
- Hoe zwaarder de deur beveiligd is, hoe hoger de kosten.
- Bijna alle deuren die zijn dichtgevallen, zijn zonder schade te openen, ook als er een veiligheidsstrip op het kozijn zit. Meestal is het vervangen van een cilinder helemaal niet nodig.
Voorkom ellende
- Voorkom dat je jezelf buitensluit en leg reservesleutels bij familie of vrienden.
- Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten.
- Sloten gaan niet vaak kapot. Onderneem direct actie zodra een slot gaat haperen.
Toch opgelicht?
Heb je ook een klacht over een slotenmaker of een andere spoeddienst? Heeft hij slecht werk geleverd en veel te hoge tarieven gerekend? Laat ze er niet mee wegkomen en lees wat je er tegen kunt doen!
Misschien ook interessant voor jou:
Nieuw & interessant
- 26 mrt.
Goedkoopste bouwmarkt
Welke bouwmarkt is het goedkoopst en loont het om aanbiedingen in de gaten te houden? - Nieuws | 26 mrt.
Hornbach en Bauhaus de goedkoopste bouwmarkten
Hornbach en Bauhaus zijn de goedkoopste bouwmarkten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De prijzen van deze ketens liggen zo’n 14% en 12% lager dan het gemiddelde. Maar deze bouwmarkten zijn niet áltijd het goedkoopst. Hypotheekadvies nodig?
Ontvang onafhankelijk advies via de Consumentenbond. Telefonisch, terwijl je thuis achter de laptop zit. Maak een gratis belafspraak!