! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huissleutel kwijt? Meld het bij je verzekeraar

Huissleutel kwijt? Meld het snel bij je inboedelverzekeraar. Die zal de kosten van een nieuw slot vaak vergoeden, zeker als de sleutel is gestolen.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 16 april 2021

Grijs gebied

Sommige verzekeraars kennen geen dekking bij verlies van je huissleutel, maar geven aan dat er sprake is van een grijs gebied. ‘De grens tussen diefstal en verlies is lastig’, laat ASR bijvoorbeeld weten. ‘Beste is in alle gevallen aangifte te doen van vermissing/diefstal van de sleutels en even contact op te nemen met de verzekeraar om te overleggen wat je het beste kunt doen.’

Sloten snel vervangen

De dekking is doorgaans tot een bepaald maximumbedrag, variërend van €350 tot €750. Met deze bedragen moet de slotenmaker uit de voeten kunnen. Alleen Hema en Klaverblad (Budget) vergoeden de kosten als gevolg van het vervangen van sloten door diefstal van sleutels niet. Ook niet op de opstalverzekering.  

Diverse verzekeraars eisen dat je de sloten binnen 24 uur vervangt als de vinder van je sleutels je adres kan achterhalen. Dit om de kans op inbraak/insluiping zo klein mogelijk te maken, uiteraard ook in hun eigen belang.

Bespaartip

Bij klassieke cilindersloten kun je vaak de cilinders (laten) vervangen. Hierdoor hoef je alleen nieuwe sleutels aan te schaffen en dat scheelt behoorlijk in de kosten, zéker als er meerdere gelijksluitende cilindersloten zijn geplaatst.

Lees ook: