icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huissleutel kwijt?

Huissleutel kwijt? Meld het snel bij je inboedelverzekeraar. Die zal de kosten van een nieuw slot vaak vergoeden, zeker als de sleutel is gestolen.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering


sleutels deur 175 x 135Grijs gebied

Sommige verzekeraars kennen geen dekking bij verlies, maar geven aan dat er sprake is van een grijs gebied. ‘De grens tussen diefstal en verlies is lastig’, laat ASR bijvoorbeeld weten. ‘Beste is in alle gevallen aangifte te doen van vermissing/diefstal van de sleutels en even contact op te nemen met de verzekeraar om te overleggen wat je het beste kunt doen.’

Sloten snel vervangen 

De dekking is doorgaans tot een bepaald maximumbedrag, variërend van €250 tot €750. Met deze bedragen moet de slotenmaker uit de voeten kunnen. Allianz en ZLM vergoeden de kosten als gevolg van het vervangen van sloten door diefstal van sleutels zonder maximum. Aegon doet dat ook in geval van verlies.

Binnen 24 uur

Diverse verzekeraars eisen bij sleuteldiefstal, of als de vinder je adres zou kunnen achterhalen, dat de sloten binnen 24 uur worden vervangen. Dit om de kans op inbraak/insluiping zo klein mogelijk te maken, uiteraard ook in hun eigen belang.

Let op: bij klassieke cilindersloten kun je vaak de cilinders (laten) vervangen. Hierdoor hoef je alleen nieuwe sleutels aan te schaffen en dat scheelt behoorlijk in de kosten, zéker als er meerdere gelijksluitende cilindersloten zijn geplaatst.

Verzekerd op de opstalverzekering

Een aantal verzekeraars dekt de kosten van een nieuw slot ook, al dan niet gedeeltelijk, op de opstalverzekering. Vanzelfsprekend wordt er echter maar 1 keer uitgekeerd. Bij ABN Amro, EAG Assuradeuren, Hema, ING, Klaverblad (Buget) en Verzekeruzelf.nl zijn deze kosten op geen enkele woonverzekering gedekt.

Lees ook

 

Test inboedel- en opstalverzekeringen