Inboedelverzekering kiezen: waar let je op?
Bij het kiezen van een goede inboedelverzekering komt veel kijken. Waar moet je allemaal op letten en welke dekking heb je nodig?
Expert inboedelverzekeringen
1
Inboedel- of opstalverzekering?
Heb je schade aan iets dat niet vastzit aan je huis? Zoals een losse koelkast? Neem dan contact op met je inboedelverzekeraar.
Is er schade aan iets dat wel vastzit aan je woning? Zoals een inbouwkoelkast? Doe dan een beroep op je opstalverzekering.
Lees meer:
Wat dekt een inboedelverzekering?
2
Wat dekt een inboedelverzekering bij:
Woningbrand
Lees meer over:
Dekking bij brandschade
Inbraak
Inboedelverzekeringen dekken schade door inbraak en diefstal. Om fraude te voorkomen, eisen verzekeraars dat je aangifte doet bij de politie.
Lees meer over:
Dekking bij diefstal en inbraak
Waterschade
Jaarlijks ontstaat er voor miljoenen euro’s aan schade door water. Denk aan kromgetrokken vloeren of schimmel op de muur. Of waterschade verzekerd is, ligt aan je inboedel- of opstalverzekeraar.
Lees meer over:
Dekking bij waterschade
3
Allrisk-dekking of extra uitgebreid?
Bij een inboedelverzekering kun je kiezen uit 2 soorten dekking:
- Extra uitgebreid (EUG): dekt alleen zaken die in de polisvoorwaarden staan.
- Allrisk (AR): dekt alle schade, behalve als vemeld wordt dat een bepaalde schade is uitgesloten.
De meeste inboedelverzekeraars bieden beide polissen aan.
Ben je allrisk verzekerd? Dan vergoedt je verzekering ook schade als je zelf iets laat vallen. Je betaalt voor meer dekking ook meer premie.
In de Woonverzekering Vergelijker kies je zelf de dekking(en) die je wilt.
4
Voor welk bedrag ben ik verzekerd?
Het bedrag dat je verzekert, is het maximale bedrag dat de verzekeraar uitkeert. Als de kosten hoger zijn, betaal je dat zelf. Daarom is het is belangrijk dat je de juiste inboedelwaarde verzekert.
Het verschilt per verzekeraar hoe die bepaalt wat jouw inboedel waard is.
Het maximaal te verzekeren bedrag ligt tussen de €100.000 en €250.000. Er zijn ook inboedelverzekeraars die geen maximum hebben.
Lees meer over:
Onderverzekering voorkomen
5
Welke (extra) dekking heb ik nodig?
Buitenshuis
Neem je vaak waardevolle spullen mee naar buiten? Bijvoorbeeld je laptop, smartphone of camera? Dan kan een extra buitenshuisdekking interessant zijn.
Lees meer over:
Dekking buitenshuis
Kostbaarheden
Heb je kostbare spullen zoals kunst, computers en sieraden? Dan zijn die vaak voor een laag bedrag verzekerd. Let dus goed op welke dekking je nodig hebt.
Lees meer over:
Waardevolle spullen verzekeren
Elektronica
Niet alle verzekeraars vergoeden evenveel als je schade hebt aan elektronische apparaten. Dat geldt zeker voor draagbare elektronica, zoals smartphones en laptops.
Lees meer over:
Je apparatuur goed verzekeren
Tijdelijke verhuur
De deeleconomie wordt steeds populairder in Nederland. Denk aan het succes van Airbnb. Alleen ben je lang niet altijd verzekerd als je tijdelijk je woning verhuurt.
6
Hoe kan ik besparen op de premie?
Korting bij inbraakpreventie
Met maatregelen tegen inbraak krijg je soms premiekorting tot 15%. Daarvoor moet je huis voldoen aan de eisen van bijvoorbeeld het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW).
Lees meer over:
Korting door inbraakpreventie
Vrijwillig eigen risico
Veel inboedelverzekeraars gebruiken een eigen risico. Dit is een bedrag dat je zelf betaalt als je schade hebt. Hoe hoger het bedrag, hoe minder premie je betaalt.
Meer polissen onder 1 dak
Eén verzekeringspakket is vaak goedkoper dan losse verzekeringen. In zo'n pakket zitten vaak de aansprakelijkheid-, inboedel-, en opstalverzekering.
Vergelijk premies
De Consumentenbond vergelijkt inboedelverzekeringen. In onze vergelijker staan de inboedelverzekeringen met de beste voorwaarden en de premies op een rij.
Bekijk en vergelijk:
Alle inboedelverzekeringen