icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Inboedel- en opstalverzekering kiezen

Bij het kiezen van een inboedel- en/of opstalverzekering komt veel kijken. Waar moet je op letten bij het afsluiten van deze woonverzekeringen? En welke modules heb je nodig?

Jan Klinckenberg
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Breng je woonverzekeringen bij één partij onder

Je inboedel- en opstalverzekering (ook vaak woonhuisverzekering genoemd) bij dezelfde verzekeraar afsluiten, bespaart gedoe bij een schadeclaim. Verzekeraars hoeven dan niet onderling uit te maken onder welke polis een bepaalde schade valt (het komt zelfs voor dat iets bij de ene partij tot de inboedel wordt gerekend, en bij een andere tot de opstal). Het voorkomt ook overlap en gaten in de dekking. Daarnaast geven veel verzekeraars korting als je meerdere verzekeringen onderbrengt in 1 pakket, met daarin bijvoorbeeld ook nog je aansprakelijkheidsverzekering. Laat je echter geen extra verzekeringen aansmeren die je feitelijk niet nodig hebt!

Koopadvies_channel1_1200x800

2
Premieberekening

Welke verzekering biedt jou de beste voorwaarden en de gunstigste premie? Om dat te bepalen, stellen we je in onze vergelijker een aantal vragen over jezelf en over de gewenste dekking. 

Vergelijk inboedel- en opstalverzekeringen

Lees meer over premieberekening

 

 

 

 

 

3
Welke extra dekking heb ik nodig?

 • Koopadvies_channel2_1

  Glasverzekering

  Heeft jouw woning bijzonder glas (bijvoorbeeld glas-in-lood)? Kijk of er dekkingsbeperkingen gelden voor glas.

  Glasverzekering

 • Koopadvies_channel2_2

  Kostbare collectie

  Wie kostbare bezittingen heeft (bijvoorbeeld veel sieraden, antiek of een dure verzameling), moet de dekkingen en uitsluitingen goed napluizen in de voorwaarden. 

  Kostbare collectie

 • Artikel_buitenshuisverzekeringstudenten

  Buitenshuisdekking

  Neem je vaak waardevolle spullen mee naar buiten, zoals je laptop, smartphone, tablet, foto- en filmcamera? Een buitenshuisdekking bij je inboedelverzekering kan dan interessant zijn.

  Lees meer over de buitenshuisdekking

 • Koopadvies_channel3_4

  Sharingpolis

  De deelcultuur wordt steeds populairder in Nederland. Alleen is het uitlenen van bezittingen niet altijd meeverzekerd. 

  Sharingpolis

4
Premiekorting met (politie)keurmerk

Bij een aantal verzekeraars krijg je korting en/of een betere dekking als je je huis beveiligt tegen inbraak. Die verzekeringsvoordelen krijg je alleen als je je huis zó aanpast dat het voldoet aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of de Borg-norm (voor elektronische beveiliging).

Lees meer over premiekorting met het Politiekeurmerk Veilig Wonen en/of Borgcertificaat.

Gebruikstips_Kortingdoorinbraakpreventie

5
Je appartement verzekeren

Eigenaren van een appartement hoeven in tegenstelling tot huiseigenaren in principe geen eigen opstalverzekering af te sluiten. Als het goed is, doet de Vereniging van Eigenaren (VvE) dat voor het hele complex. Maar wat als die VvE niet (meer) actief is? Of als jouw appartement beduidend luxer is dan de rest? Dan kan het verstandig zijn een eigen woonhuisverzekering af te sluiten. Dit kan echter niet bij alle verzekeraars.

Lees meer over het verzekeren van je appartement 

 

 

 

 

 

6
Inboedelverzekering voor studenten

Een inboedelverzekering voor studenten is een van de belangrijkste verzekeringen als je op kamers gaat. Studentenhuizen en studentenflats staan namelijk bekend als plekken waar veel ingebroken wordt, omdat ze vaak niet goed beveiligd zijn. Er blijven vaak deuren of ramen openstaan en er is bijna nooit een alarminstallatie ingeschakeld.

Lees meer over een inboedelverzekering voor studenten

Gebruikstips_Verzekeringopzeggen

7
Verbouwing en leegstand

Kijk goed of je wel of niet verzekerd bent tijdens de verbouwing van je huis. Of wanneer je voor een lange periode niet thuis bent. Vaak is dit uitgesloten of stopt/daalt de dekking na verloop van tijd. 

Verbouwing en leegstand

Test inboedel- en opstalverzekeringen

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Wat is eigenlijk het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering? En zijn er nog andere bespaartips voor deze verzekering? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...