icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe is het glas in je huis verzekerd?

Glasschade zit in een klein hoekje, dus een glasverzekering is geen overbodige luxe. De meeste verzekeraars bieden een glasverzekering aan via een losse module. Soms is glas standaard meeverzekerd. Maar de ene glasverzekering is de andere niet.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:27 februari 2019

dubbelglas

Opstal of inboedel?

Glas wordt meestal tot het woonhuis en bij de opstalverzekering gerekend. Standaard of optioneel. Huur je een woning, dan is glasdekking bij alle inboedelverzekeraars op z'n minst een optie. Heb je een koopwoning, dan ben je bij Aegon, Centraal Beheer, De Goudse, Ditzo, FBTO, Interpolis en ZLM aangewezen op de opstalverzekering.

Bijzonder en versierd glas

Kies in elk geval voor een verzekering die het soort ramen of glas dekt die jij in huis hebt. De opstalverzekeringen van Aon Direct, Univé, Woongarant en ZLM dekken bijvoorbeeld uitsluitend 'normaal' glas. Allianz, AllSecur, ASR, EAG Assuradeuren, de Goudse, Interpolis en Klaverblad dekken daarnaast ook bijzonder glas, glas in balkons en terreinafscheidingen én versierd/beschilderd glas.

Douchecabines, kassen en koepels

Een glazen douchecabine valt meestal (maar niet altijd) ook onder je glasverzekering. Schade aan een (hobby)kas wordt daarentegen slechts door een handjevol opstalverzekeraars vergoed: Aon Direct, ASR, De Goudse, Nationale-Nederlanden en Unigarant. Schade aan glazen deuren of zogeheten lichtkoepels is juist altijd gedekt.

Verbouwing of leegstand

Let ook goed op de dekking tijdens een verbouwing, want daarmee kun je veel geld besparen. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje als je tijdens een verbouwing bijvoorbeeld de restanten verf en afplaktape van een ruit moet schrapen of een glazen deur eruit haalt om die te schilderen. De meeste verzekeraars sluiten om die reden een verbouwing uit. Uit angst voor vandalisme sluit een aantal verzekeraars glasbreuk ook uit als je huis (langer dan een paar maanden) leeg staat.

Eigen risico bij glasschade

De meeste verzekeraars rekenen bij glasschade geen eigen risico. ZLM kent een eigen risico bij glasschade van €20 in plaats van de standaard €45. Je hoeft dit eigen risico niet te betalen als je gebruik maakt van een schadeherstelbedrijf waar ZLM een contract mee heeft. Ook bij Verzekeruzelf.nl vervalt het eigen risico (€250) bij glasschade als je gebruikmaakt van diens herstelservice. Verzekeraars noemen dit schadesturing.

Glasschade en aansprakelijkheid

Schade die jij of je gezinsleden aan een ander toebrengen, kun je claimen op de aansprakelijkheidsverzekering. Als je per ongeluk het raam van de buren stuk tikt bijvoorbeeld, of als jouw dakpan door de ruit van de buurman vliegt. Gebeurt dit bij storm (windkracht 7 of hoger), zal hij echter een beroep moeten doen op zijn eigen woonverzekering. Gooit je kind van 12 een ruit van de buurman in, dan kun je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Maar is je kind 14 jaar of ouder met opzet een ruit in, dan kan dat niet.

Nieuwsgierig welke inboedel- of opstalverzekering (mét of zonder glasdekking) het beste bij jou past? Vergelijk inboedel en opstalverzekeringen in onze vergelijker en kies de beste verzekering voor jou.

Lees ook: