! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Glasschade in je huis

De meeste verzekeraars bieden een glasverzekering aan via een losse module. Soms is glas standaard meeverzekerd. Maar de ene glasverzekering is de andere niet.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:15 april 2021

dubbelglas

Valt glasschade onder opstal of inboedel?

Glas wordt meestal tot het woonhuis gerekend en valt dus onder de opstalverzekering. Standaard of optioneel. Huur je een woning, dan is glasdekking bij alle inboedelverzekeraars op z'n minst een optie.

Heb je een koopwoning, dan ben je bij Aegon, Avéro Achmea, Centraal Beheer, Ditzo, FBTO, Interpolis, ZLM en de extra uitgebreid-polis van ABN Amro aangewezen op de opstalverzekering. Zie ook de tabel op deze pagina.

De beste woonverzekering voor jou

Vind de inboedelverzekering én opstalverzekering die het beste bij je past. Sommige polissen kun je direct afsluiten.

Vergelijk woonverzekeringen

Artikel_sharingpolis

Bijzonder en versierd glas

Kies in elk geval voor een verzekering die het soort ramen of glas dekt die jij in huis hebt. De opstalpolissen van Noorderlinge Verzekeraars, Univé, Woongarant en ZLM dekken bijvoorbeeld uitsluitend 'normaal' glas. Allianz, Allianz Direct, ANWB, ASR, Centraal Beheer, FBTO, de Goudse, Interpolis, Klaverblad en Unigarant dekken daarnaast ook bijzonder glas, glas in balkons en terreinafscheidingen én versierd of beschilderd glas.

Schade aan douchecabines, kassen en koepels

Een glazen douchecabine valt meestal ook onder je glasverzekering. Schade aan een (hobby)kas wordt daarentegen slechts door een handjevol opstalverzekeraars vergoed: ANWB, Aon, ASR, ING, Nationale-Nederlanden, Unigarant en Vereniging Eigen Huis.

Schade aan glazen deuren en lichtkoepels is juist altijd gedekt.

Verbouwing of leegstand

Let ook goed op de dekking tijdens een verbouwing, want daarmee kun je veel geld besparen. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje als je tijdens een verbouwing bijvoorbeeld de restanten verf en afplaktape van een ruit moet schrapen of een glazen deur eruit haalt om die te schilderen. De meeste verzekeraars sluiten om die reden een verbouwing uit.

Uit angst voor vandalisme sluit een aantal verzekeraars glasbreuk ook uit als je huis (langer dan een paar maanden) leeg staat.

Eigen risico bij glasschade

De meeste verzekeraars rekenen bij glasschade geen eigen risico. Sommige wel, waaronder ANWB en Unigarant (€250) en ZLM (€20 in plaats van de standaard €45). Je hoeft dit eigen risico niet te betalen als je gebruik maakt van een schadeherstelbedrijf waarmee deze verzekeraars een contract hebben. We noemen dit 'schadesturing'.

Glasschade en aansprakelijkheid

Schade die jij of een gezinslid aan een ander toebrengt, is gedekt op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Tik je per ongeluk het raam van de buren stuk? Dan kan de buurman dat toch het beste claimen op zijn eigen opstal- of inboedelverzekering. Die kan het schadebedrag vervolgens verhalen op jouw aansprakelijkheidsverzekeraar. Dit heet regres nemen. De verzekeraars hebben dit onderling zo afgesproken, om dubbele uitbetaling te voorkomen.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als een dakpan van jouw huis door de ruit van de buren vliegt. Maar bij een storm (windkracht 7 of hoger) ben jij níet aansprakelijk voor de schade.

Gooit je kind van 12 jaar expres een ruit van de buurvrouw in? Dan ben je als ouder automatisch aansprakelijk voor de schade. Maar is je kind 14 jaar of ouder en slaat het met opzet een ruit in, dan geldt dit niet.

Glasdekking woonverzekeringen

Aanbieder (polis)OpstalverzekeringInboedelverzekering
ABN Amro (Allrisk)standaardoptioneel
ABN Amro (EUG)standaardniet
Aegon (Allrisk)standaardstandaard bij huurders-/eigenarenbelang
Aegon (Basis)optioneeloptioneel bij huurders-/eigenarenbelang
Allianzoptioneeloptioneel
Allianz Directstandaardoptioneel
ANWBstandaardstandaard
Aonstandaardoptioneel
ASRstandaard*optioneel
Centraal Beheerstandaardstandaard bij huur, appartement of VvE
Ditzostandaard*optioneel
FBTOoptioneeloptioneel bij een huurwoning
de Goudseoptioneeloptioneel bij een huurwoning
Hemaoptioneeloptioneel
INGstandaard*optioneel
Insharedoptioneeloptioneel
Interpolisstandaard

standaard bij huur, appartement of VvE

Klaverbladoptioneeloptioneel
NN (Maatwerk All-in)standaardoptioneel
NN (overig)optioneeloptioneel
nowGooptioneeloptioneel
Ohra (Allrisk)standaardoptioneel
Ohra (Basis)optioneeloptioneel
Reaaloptioneeloptioneel
SNSstandaardoptioneel
Unigarantstandaardstandaard
United Insurancestandaardoptioneel
Univé (Allrisk)standaardoptioneel
Univé (Basis)optioneeloptioneel
Verzekeruzelf.nloptioneeloptioneel
Woongarantstandaardoptioneel
ZLMoptioneeloptioneel bij een huurwoning

* Standaarddekking (extra uitgebreid) kan worden uitgebreid naar 'allrisk' met de optionele glasverzekering. Schade aan glas door eigen schuld is dan ook verzekerd.

Nieuwsgierig welke inboedel- of opstalverzekering (mét of zonder glasdekking) het beste bij jou past? Vergelijk woonverzekeringen in onze vergelijker en kies de beste verzekering voor jou.

Lees ook: