icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Voorkom onderverzekering

Wanneer je bezittingen beschadigd raken wordt dit gedekt door de inboedel- of opstalverzekering. Alleen wanneer je niet de juiste gegevens hebt doorgegeven, kun je te maken krijgen met onderverzekering. Dan draai je bij schade deels zelf op voor de kosten.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  15 januari 2018

Artikel_Voorkomonderverzekering

Opstalverzekeringen

Bij opstalverzekeringen is het belangrijk dat je de juiste herbouwwaarde verzekert. Het bedrag waarvoor je je verzekert is namelijk het maximumbedrag dat de verzekeraar zal uitkeren bij schade. Blijkt bij schade dat de kosten van herbouw hoger zijn dan het bedrag dat je verzekerde, dan is het meerdere naar rato voor je eigen rekening. En als het gaat om je huis, kan dat behoorlijk in de papieren lopen.

Een voorbeeld: de herbouwwaarde van je woning is €200.000. Je hebt echter een verzekerde som van €150.000 afgesloten. De schade aan je huis is €50.000. Je krijgt dan van de verzekeraar 3/4 x €50.000 = €37.500. De overige €12.500 zul je zelf ergens vandaan moeten halen.

Herbouwwaarde

Er zijn 2 manieren om de hoogte van de herbouwwaarde te verzekeren:

  • Een voor jou op maat gemaakte individuele verzekerde som.
  • Een standaard maximum verzekerde som.

De eerste variant bereken je door een herbouwwaardemeter in te vullen bij het afsluiten van de verzekering. Bij de tweede variant verzeker je een hoog maximum bedrag, dat in ieder geval hoger is dan de herbouwwaarde van je huis. Wij raden de laatste optie aan. Dit is de eenvoudigste manier om onderverzekering te voorkomen.

Sommige verzekeraars doen bij schadeclaims nooit een beroep op onderverzekering. Mits de klant bij het afsluiten van de verzekering alle gegevens juist heeft opgegeven en daarna ook altijd verhuizingen en/of verbouwingen heeft doorgegeven. Bij de meeste andere is dat ook het geval als je - zodra de verzekeraar hierom vraagt - een nieuwe herbouwwaardemeter invult. Sommige verzekeraars vragen iedere 5 jaar zo'n herbouwwaardemeter in te vullen. Doe dit ook om onderverzekering te voorkomen. Overigens is de herbouwwaarde van een huis meestal flink lager dan de vrije verkoopwaarde. De grond hoef je immers niet mee te verzekeren.

Inboedelverzekeringen

Bij inboedelverzekeringen is het net zo belangrijk om niet onderverzekerd te zijn. Ook hier geldt namelijk dat je bij schade doorgaans alleen krijgt uitgekeerd naar rato van het bedrag dat je hebt verzekerd. Het meerdere wordt niet vergoed. Stel: je hebt je inboedel verzekerd voor een bedrag van €30.000 en hebt na een binnenbrandje €10.000 schade. De expert van de verzekeraar raamt de totale inboedelwaarde echter op €40.000. Bijzonder vervelend, want je krijgt dan slechts 3/4 van de schade vergoed; voor de resterende €2500 draai je zelf op.

Inventarislijst

Je kunt je op diverse manieren indekken tegen onderverzekering. De meest nauwkeurige methode is het invullen van een inventarislijst. Dit kan bij Allianz, Delta Lloyd, EAG Assuradeuren, Klaverblad en ZLM. In de lijst vul je van alle bezittingen de nieuwwaarde in. Een tijdrovend klusje, dat je doorgaans om de 5 jaar (en bij een verhuizing) moet herhalen, maar wat afhankelijk van je situatie flink kan schelen in de premie.

Inboedelwaardemeter

Minder nauwkeurig, maar wel een stuk makkelijker en dus populairder, zijn inboedelwaardemeters. Daarbij wordt nauwelijks gekeken naar de werkelijke waarde van de inboedel, maar hoeft de verzekeringsnemer slechts een eenvoudige vragenlijst te beantwoorden. Aan de hand daarvan wordt een gemiddelde verzekerde som bepaald, waarop de premie wordt gebaseerd. Een waardemeter is doorgaans te gebruiken met een netto maandinkomen van de hoofdkostwinner tot €4850 en/of een woonoppervlak van maximaal 300 vierkante meter.

Premier risque

Steeds meer verzekeraars werken niet meer met inventarislijsten of waardemeters. In plaats van per klant een verzekerde som vast te stellen, hanteren zij maximum verzekerde bedragen voor álle inboedelverzekeringen. Dit heet 'premier risque'. Deze vaste bedragen, tot welke je nooit onderverzekerd bent, lopen uiteen van €100.000 tot onbeperkt. Hoge bedragen dus, die maar weinig consumenten zullen overtreffen.

Lees ook:

Test inboedel- en opstalverzekeringen