icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Onderverzekering voorkomen: zo doe je dat

Raken je spullen beschadigd, dan wordt dit gedekt door je inboedelverzekering. Geef altijd de juiste gegevens door aan je verzekeraar. Anders kun je te maken krijgen met onderverzekering. Bij schade draai je dan voor een deel zelf op voor de kosten.
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:11 mei 2022

Artikel_Voorkomonderverzekering

De juiste inboedelwaarde

Wat je krijgt uitgekeerd hangt af van het bedrag dat je hebt verzekerd, de inboedelwaarde. Is deze waarde te laag, dan ben je onderverzekerd en draai je bij schade voor een deel zelf op voor de kosten.

Rekenvoorbeeld

Stel: je hebt je inboedel verzekerd voor een bedrag van €30.000 en hebt na een binnenbrandje voor €10.000 schade. Maar de expert van de verzekeraar berekent de totale inboedelwaarde op €40.000. Heel vervelend, want je krijgt dan maar 3/4 van de schade vergoed. Voor de €2500 die overblijft draai je zelf op.

Inventarislijst

Je kunt je op verschillende manieren beschermen tegen onderverzekering. De meest precieze is de inventarislijst (pdf). In deze lijst vul je de nieuwwaarde in van alle bezittingen. Een tijdrovend klusje, dat je eigenlijk elke 5 jaar (en bij een verhuizing) moet herhalen. Het kan soms wel flink schelen in de premie. Verzekeraars die deze mogelijkheid bieden zijn Klaverblad en ZLM.

Inboedelwaardemeter

Minder precies zijn inboedelwaardemeters, maar het is wel een stuk makkelijker en dus populairder. Daarbij wordt nauwelijks gekeken naar de werkelijke waarde van de inboedel. Je moet alleen een paar eenvoudige vragen beantwoorden. Aan de hand daarvan wordt een gemiddelde verzekerde som bepaald, waarop de premie wordt gebaseerd.

Een waardemeter kun je gebruiken als de hoofdkostwinner een netto maandinkomen heeft tot €4850 en/of het woonoppervlak maximaal 300 m² is.

Premier risque

Steeds meer verzekeraars gebruiken geen inventarislijsten of waardemeters meer. Ze bepalen niet meer een verzekerde som per klant, maar maximum verzekerde bedragen voor álle inboedelverzekeringen. Dit heet 'premier risque'. Deze vaste bedragen variëren van €100.000 tot onbeperkt. Zo ben je eigenlijk nooit onderverzekerd.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.