icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Wat dekt je inboedelverzekering bij inbraak?

Inboedelverzekeringen dekken zowel schade door inbraak als door diefstal. Ook schade door een poging tot diefstal of inbraak is verzekerd. Om fraude te voorkomen, eisen verzekeraars wel dat je aangifte doet bij de politie.
rien meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 11 mei 2022

inbraak inboedelverzekering

Diefstal en/of inbraak

Voor een verzekeraar is er sprake van diefstal als iets zonder toestemming van de eigenaar wordt weggenomen met de bedoeling het niet terug te geven. Diefstal van de inboedel gaat vaak samen met inbraak.

Beperkte dekking

Inboedelverzekeraars gebruiken bij diefstal en inbraak flink wat uitsluitingen en/of beperkingen. 

Elektronica

Diefstal van audiovisuele apparatuur en computerapparatuur is standaard meestal beperkt gedekt. Dit varieert van €2500 (FBTO Basis, United Insurance) tot €200.000 (Lemonade). Je kunt tegen extra premie de verzekerde bedragen vaak wel verhogen.

Let op: de meeste inboedelverzekeraars maken geen verschil tussen audiovisuele apparatuur en computerapparatuur. Alleen ABN AMRO, ANWB, FBTO Basis, Unigarant en ZLM doen dat wel. Dat betekent dat bijvoorbeeld bij diefstal, het verzekerde bedrag bij deze 5 verzekeraars geldt voor audiovisuele apparatuur en los daarvan voor computerapparatuur. De andere verzekeraars gooien deze inboedel 'op één hoop'. 

Sieraden

Diefstal van sieraden wordt standaard tot een bepaald maximumbedrag vergoed, uiteenlopend van €2500 (Klaverblad Budget) tot €200.000 (Lemonade). Bij de meeste verzekeraars kun je dat maximum tegen een extra premie wel verhogen. Soms zelfs tot 'onbeperkt'. 

Geld

Diefstal van geld en 'geldwaardige papieren' (uit de woning) is gedekt van €250 tot €1500. Alleen Lemonade en de nieuwe Basis-polis van FBTO bieden geen dekking voor geld of geldwaardig papier.

Diefstal uit een bijgebouw

Diefstal uit een afgesloten schuur of berging is bij alle verzekeraars gedekt. Bij Lemonade is extra uitgebreid optioneel. Soms geldt ook hierbij een maximale schadevergoeding. In geval van diefstal uit een kelderbox vergoeden ING en Nationale-Nederlanden (standaard) bijvoorbeeld maximaal maar €250. En dan nog alleen als er braaksporen zijn. 

Diefstal uit een auto

Diefstal van spullen uit een auto is soms zelfs helemaal niet verzekerd. Dit is het geval bij Centraal Beheer, FBTO en Interpolis. Bij ANWB en Unigarant moet je hiervoor de aanvullende buitenshuisdekking afsluiten.

Bij alle andere inboedelverzekeraars geldt een maximale vergoeding van €250 tot €1000. Dat is áls de spullen buiten het zicht waren opgeborgen en je kunt aantonen dat er sprake was van braak. Alleen met een allrisk-polis van Lemonade is er geen maximumvergoeding.

Studentenhuizen

Heb je een inboedelverzekering voor studenten en woon je in een studentenhuis? Dan maken inboedelverzekeraars vaak een voorbehoud. Dit heet een binnenbraakclausule. Diefstal is dan alleen gedekt als er sporen van braak zijn aan de kamer. Heb je de deur van je kamer niet op slot gedaan en wordt er iets gestolen, dan is dit dus niet verzekerd.

Grote steden

Een paar verzekeraars hebben strengere voorwaarden voor als je naar een grote stad verhuist. Zo sluit Klaverblad in sommige delen van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag diefstal uit kelderboxen en auto’s uit. En Univé halveert in delen van Rotterdam en Den Haag de uitkering bij diefstal van lijfsieraden (tot €2500) en andere kostbaarheden (tot €5000).

Schade door inbraak claimen

Heb je schade aan je inboedel door inbraak of diefstal? Dan is het belangrijk dit zo snel mogelijk te melden bij je verzekeraar. Neem hiervoor telefonisch contact op met je verzekeraar of vul (online) het schadeformulier van je verzekering in en stuur het op.

Aangifte

Doe in elk geval altijd aangifte bij diefstal en inbraak of een poging daartoe. De verzekeraar stelt bij een claim verplicht dat je een bewijs van aangifte kunt overleggen.

Tips om inbraak te voorkomen

  • Bekijk het inbraakrisico in jouw wijk op de InbraakBarometer (een initiatief van verzekeraar Interpolis).
  • Als je even weg bent (of boven), sluit dan ramen en draai de deuren op slot.
  • Laat je sleutels niet aan de binnenkant van de deur zitten.
  • Gebruik een tijdschakelaar om je huis te verlichten als je niet thuis bent.
  • Zorg dat je huis er bewoond uitziet door bijvoorbeeld wat rondslingerende spullen.
  • Maak gebruik van WhatsApp buurtpreventie.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.