icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat dekt je inboedelverzekering bij inbraak?

Inboedelverzekeringen dekken zowel schade door inbraak als door diefstal. Ook schade als gevolg van een poging tot diefstal of inbraak is verzekerd. Om fraude te voorkomen, eisen verzekeraars wel dat je aangifte doet bij de politie.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  30 april 2018

inbraak inboedelverzekering

Diefstal en/of inbraak

Voor een verzekeraar is er sprake van diefstal als iets zonder toestemming van de eigenaar wordt weggenomen met de bedoeling het niet terug te geven. Diefstal van de inboedel gaat vaak ook gepaard met inbraak.

Beperkingen

Inboedelverzekeraars hanteren bij diefstal en inbraak flink wat uitsluitingen en/of beperkingen. 

Elektronica

Diefstal van audiovisuele en computerapparatuur is standaard bijna altijd beperkt gedekt. Dit varieert van €2500 (United Insurance) tot €35.000 (Centraal Beheer en Interpolis). Veelal zijn de bedragen wel te verhogen tegen extra premie. Alleen SNS hanteert hiervoor helemaal geen maximumvergoeding.

Let op: veruit de meeste inboedelverzekeraars maken geen onderscheid tussen audiovisuele en computerapparatuur. Alleen ABN Amro, Hema en ZLM doen dat wel.

Rekenvoorbeeld: audio en computers samen

Henri heeft voor €11.000 aan audioapparatuur in huis. Daarnaast heeft hij voor €3000 aan computers en aanverwante apparatuur. In de voorwaarden van zijn inboedelverzekering (Aegon Allrisk) leest Henri dat de maximale vergoeding voor zowel audio-apparatuur als computers standaard €12.000 bedraagt. Hij denkt daarmee goed verzekerd te zijn.

Mocht echter bij een inbraak al zijn elektronica worden gestolen, keert Aegon hiervoor in totáál maximaal €12.000 uit. Henri kan dit ondervangen door dit bedrag, tegen betaling van meer premie, te verhogen tot €25.000.

Sieraden

Ook diefstal van sieraden wordt standaard tot een bepaald maximumbedrag vergoed, uiteenlopend van €2000 (Klaverblad Budget) tot €15.000 (de Goudse Excellent Plus, Interpolis en Nationale-Nederlanden). Bij veel verzekeraars is dat maximum tegen een extra premie wel te verhogen, soms zelfs tot 'onbeperkt'. Diefstal van geld en 'geldwaardige papieren' (uit de woning) is gedekt van €250 tot €1500.

Diefstal uit een bijgebouw

Diefstal uit een afgesloten schuur of berging is bij alle verzekeraars gedekt, maar soms geldt ook hierbij een maximale schadevergoeding. Bij Nationale-Nederlanden, Reaal (Basis) en Verzekeruzelf.nl bedraagt dit €250 en dan alleen als er braaksporen zijn.

Diefstal uit een auto

Diefstal van spullen uit een auto is soms zelfs helemaal niet verzekerd. Dit is het geval bij Centraal Beheer, ING (Basis) en Interpolis. Bij alle andere inboedelverzekeraars geldt een maximale vergoeding van €250 tot €1000, mits de spullen buiten het zicht waren opgeborgen en kan worden aangetoond dat er sprake was van braak.

Studentenhuizen

Voor bewoners van studentenhuizen maken inboedelverzekeraars vaak een voorbehoud, in de vorm van de zogenoemde binnenbraakclausule. Dit wil zeggen dat diefstal alleen is gedekt als er sporen van braak zijn aan de kamer. Heb je de deur van je kamer niet op slot gedaan en wordt er iets gestolen, dan is dit dus niet verzekerd.

Grote steden

ABN Amro, Delta Lloyd, ING en Klaverblad hanteren bij diefstal of inbraak 'in een grote stedengebied' een afwijkend eigen risico van €225. Bij ABN Amro en Delta Lloyd vervalt dit als er afdoende beveiliging aanwezig is.

Schade door inbraak claimen

Heb je schade aan je inboedel door inbraak of diefstal? Dan is het van belang dit zo snel mogelijk te melden bij je verzekeraar. Je kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met je verzekeraar of (online) het schadeformulier van je verzekering invullen en opsturen. Doe in elk geval altijd aangifte bij diefstal en inbraak of een poging daartoe. De verzekeraar stelt bij een claim immers verplicht dat je een bewijs van aangifte kunt overleggen.

Lees ook:

Test inboedel- en opstalverzekeringen