icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inboedelverzekering voor studenten

Een inboedelverzekering voor studenten is 1 van de belangrijkste verzekeringen als je op kamers gaat. Studentenhuizen en studentenflats staan namelijk bekend als plekken waar veel inbraken zijn.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 31 augustus 2022

student-op-kamer-inboedel

Veel inbraak bij studentenhuizen

Dat er veel wordt ingebroken bij studentenhuizen en studentenflats heeft een aantal oorzaken:

  • Slechte beveiliging: er blijven vaak deuren of ramen openstaan en er is bijna nooit een alarminstallatie ingeschakeld.
  • In weekenden en vakanties zijn er meestal weinig of geen mensen thuis.
  • Er valt naar verhouding veel te halen. In een studentenhuis met bijvoorbeeld 8 studenten zijn vaak ook 8 tv's, computers en telefoons te vinden.

Tip: met een buitenshuisdekking is je laptop of smartphone ook verzekerd als deze bijvoorbeeld wordt gestolen in de trein.

Zelf afsluiten of op de gezinspolis?

Ga je op jezelf wonen om te studeren? Check dan of je inboedel al standaard is meeverzekerd met de gezinspolis van je ouders/verzorgers. Meestal moet je zelf een inboedelverzekering afsluiten. Maar bij sommige verzekeraars is de inboedel van studerende kinderen op kamers standaard meeverzekerd in de gezinspolis. Dat is het geval bij:

  • Allianz Direct
  • Mintley
  • Rhion
  • SNS
  • Vereniging Eigen Huis
  • Verzekeruzelf.nl
  • ZLM 

Bij Aegon, Allianz, ASN en ASR is het meeverzekeren van uitwonende studerende kinderen optioneel.  

Dekking bij brand

Een inboedelverzekering voor studenten dekt de schade als er iets wordt gestolen. Maar ook als er waterschade is of als er brand- of rookschade in je studentenhuis ontstaat. En juist in studentenhuizen is het niet altijd goed gesteld met de brandveiligheid.

Is een inboedelverzekering voor studenten de moeite waard?

Er zijn wel een aantal eisen waaraan moet worden voldaan, voordat je verzekering een bedrag aan je uitkeert. Zo moet er bij diefstal altijd sprake zijn van braaksporen, wat in een studentenhuis soms lastiger is. Een huisgenoot kan ook even vergeten zijn de deur goed af te sluiten na een avondje stappen. Maak voor jezelf de afweging of je voldoende waardevolle spullen hebt waardoor een inboedelverzekering voor studenten de moeite waard is. Of neem je het risico?

Korting op inboedelverzekering

Studenten krijgen vaak flinke korting op een inboedelverzekering. Univé bijvoorbeeld, heeft een speciaal label voor jongeren/studenten: Zekur.nl. De speciale ING Studentenverzekering bestaat uit een inboedel-, aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering. Informeer altijd eerst bij de huisbaas of die een algemene (of gezamenlijke) inboedelverzekering heeft waar alle studenten onder vallen. Zo voorkom je dat je eventueel dubbel verzekerd bent.

Aansprakelijkheidsverzekering

Zorg dat je naast je inboedelverzekering ook een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) hebt. Ongehuwde studenten, thuiswonend of op kamers, zijn standaard meeverzekerd op de AVP (met gezinsdekking) van hun ouder(s). Bij ABN AMRO, Allianz Direct, Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO, Hema, ING, Interpolis, Lemonade, Rhion, Univé, Vereniging Eigen Huis en ZLM geldt dit ook voor gehúwde studenten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.