icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inboedelverzekering voor studenten

Een inboedelverzekering voor studenten is 1 van de belangrijkste verzekeringen als je op kamers gaat. Studentenhuizen en studentenflats staan namelijk bekend als plekken waar veel ingebroken wordt.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 9 november 2021

student-op-kamer-inboedel

Veel inbraak bij studentenhuizen

Dat er veel wordt ingebroken bij studentenhuizen en studentenflats heeft een aantal oorzaken:

  • Slechte beveiliging: er blijven vaak deuren of ramen openstaan en er is bijna nooit een alarminstallatie ingeschakeld.
  • In weekenden en vakanties zijn er meestal weinig of geen mensen thuis.
  • Er valt naar verhouding veel te halen. In een studentenhuis met bijvoorbeeld 8 studenten zijn vaak ook 8 tv's, computers en telefoons te vinden.

Tip: let erop dat je ook buitenshuisdekking hebt, voor als jouw laptop of smartphone bijvoorbeeld wordt gestolen in de trein.

Vergelijk woonverzekeringen in onze vergelijker en kies de verzekering die bij jou past.

Zelf afsluiten of op de gezinspolis?

Ga je de deur uit om te studeren, dan moet je eigenlijk zelf een inboedelverzekering afsluiten. Alleen bij Rhion, Verzekeruzelf.nl en ZLM niet. Daar is schade aan de inboedel van kinderen die voor studie op kamers wonen standaard meeverzekerd. Bij Verzekeruzelf.nl tot €2500 per gebeurtenis, bij Rhion tot €5000 en bij ZLM zelfs tot €10.000. Wel met een eigen risico van €225 bij diefstal. Bij Aegon kunnen ouders hiervoor een aparte dekking afsluiten.

Dekking

Een inboedelverzekering voor studenten dekt de schade als er iets wordt gestolen. Maar ook als er waterschade is of als er brand- of rookschade in je studentenhuis ontstaat. En juist in studentenhuizen is het vaak niet goed gesteld met de brandveiligheid.

Uitkering bij schade/inbraak

Er zijn wel een aantal eisen waaraan moet worden voldaan, voordat je verzekering uitkeert. Zo moet er bij diefstal altijd sprake zijn van braaksporen, wat in een studentenhuis soms lastiger is. Een huisgenoot kan ook even vergeten zijn de deur goed af te sluiten na een avondje stappen. Maak voor jezelf de afweging of je voldoende waardevolle spullen hebt waardoor een inboedelverzekering voor studenten de moeite waard is. Of neem je het risico?

Korting op inboedelverzekering

Studenten krijgen vaak flinke korting op een inboedelverzekering. Univé bijvoorbeeld, heeft een speciaal label voor jongeren/studenten: Zekur.nl. De speciale ING Studentenverzekering bestaat uit een inboedel-, aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering. Informeer altijd eerst bij de huisbaas of die een algemene (of gezamenlijke) inboedelverzekering heeft waar alle studenten onder vallen. Zo voorkom je dat je eventueel dubbel verzekerd bent.

Aansprakelijkheidsverzekering

Zorg dat je naast je inboedelverzekering ook een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) hebt. Ongehuwde studenten, thuiswonend of op kamers, zijn standaard meeverzekerd op de AVP (met gezinsdekking) van hun ouder(s). Bij ABN AMRO, Allianz Direct, Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO, Hema, ING, Interpolis, Lemonade, Rhion, Univé, Vereniging Eigen Huis en ZLM geldt dit ook voor gehúwde studenten.

Bespaar ook op:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.