! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inboedelverzekering voor studenten

Een inboedelverzekering voor studenten is een van de belangrijkste verzekeringen als je op kamers gaat. Studentenhuizen en studentenflats staan namelijk bekend als plekken waar veel ingebroken wordt.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 april 2021

Veel inbraak bij studentenhuizen

Dat er veel wordt ingebroken bij studentenhuizen en studentenflats heeft een aantal oorzaken:

  • Slechte beveiliging: er blijven vaak deuren of ramen openstaan en er is bijna nooit een alarminstallatie ingeschakeld.
  • In weekenden en vakanties zijn er over het algemeen weinig of geen mensen thuis.
  • Er valt relatief veel te halen. In een studentenhuis met bijvoorbeeld 8 studenten zijn vaak ook 8 tv's, computers en telefoons te vinden.

Tip: let erop dat je ook buitenshuisdekking hebt, voor het geval bijvoorbeeld je laptop of smartphone in de trein wordt gestolen.

Vergelijk woonverzekeringen in onze vergelijker en kies de verzekering die bij jou past.

Zelf afsluiten, of op de gezinspolis?

Ga je de deur uit om te studeren, dan moet je in principe zelf een inboedelverzekering afsluiten. Alleen bij Rhion, Verzekeruzelf.nl en ZLM niet. Daar is schade aan de inboedel van kinderen die voor studie op kamers wonen wel standaard meeverzekerd. Bij Verzekeruzelf.nl tot €2500 per gebeurtenis, bij Rhion tot €5000 en bij ZLM zelfs tot €10.000. Wel met een eigen risico van €225 bij diefstal. Bij Aegon kunnen ouders hiervoor een aparte dekking aanvragen.

Dekking

Een inboedelverzekering voor studenten dekt de schade als er iets gestolen wordt, maar ook als er waterschade is of brand- of rookschade in je studentenhuis ontstaat. Daarbij is het juist in studentenhuizen vaak niet goed gesteld met de brandveiligheid.

Uitkering bij schade/inbraak

Er is wel een aantal eisen waaraan moet worden voldaan, voordat je verzekering uitkeert. Zo moet er bij diefstal altijd sprake zijn van braaksporen, wat in een studentenhuis soms lastiger is. Een huisgenoot kan ook even vergeten zijn de deur goed af te sluiten na een avondje stappen. Maak voor jezelf de afweging: heb ik voldoende waardevolle spullen om een inboedelverzekering voor studenten te rechtvaardigen, of neem ik het risico?

Korting op inboedelverzekering

Studenten kunnen vaak flinke korting krijgen op een inboedelverzekering. Univé bijvoorbeeld, heeft een speciaal label voor jongeren/studenten: Zekur.nl. De speciale ING Studentenverzekering bestaat uit een inboedel-, aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering. Informeer altijd eerst bij de huisbaas of die een algemene (of gezamenlijke) inboedelverzekering heeft afgesloten, waar alle studenten onder vallen. Zo voorkom je dat je eventueel dubbel verzekerd bent.

Aansprakelijkheidsverzekering

Zorg dat naast je inboedelverzekering ook een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) hebt. Ongehuwde studenten, thuiswonend of op kamers, zijn standaard meeverzekerd op de AVP (met gezinsdekking) van hun ouder(s). Bij ABN Amro, Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO, Hema, ING, Interpolis, Univé, Vereniging Eigen Huis en ZLM geldt dit ook voor gehúwde studenten.

Bespaar ook op: