icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Buitenshuisdekking: verzeker je spullen buitenshuis

Verzekeraars spelen met de buitenshuisdekking in op de ontwikkeling dat mensen steeds meer waardevolle spullen mee naar buiten nemen. Bijvoorbeeld laptops, smartphones, tablets, sieraden, horloges, foto- en filmapparatuur.
rien meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 20 april 2022

macbook sfeerbeeld

Waarom buitenshuisdekking?

Verlies en diefstal onderweg worden ook gedekt door een reisverzekering. Maar in Nederland vaak alleen als je op vakantie bent. Een ander nadeel is dat een reisverzekeraar alleen de dagwaarde vergoedt. Zeker bij elektronische apparatuur zoals smartphones en digitale camera's daalt die dagwaarde snel.

Ben je veel onderweg met dure spullen, dan heb je meer aan een goede buitenshuisdekking. Ongeveer tweederde van de inboedelverzekeraars biedt deze als optie aan. Aegon, HEMA en Lemonade bieden standaard buitenshuisdekking.

Wereldwijd

In ongeveer de helft van de gevallen geldt de buitenshuisdekking wereldwijd. Maar de laatste tijd zien we dat steeds meer inboedelverzekeraars het dekkingsgebied beperken tot Nederland.

Wereldwijd dekking Alleen in Nederland 

Aegon Allrisk

ABN AMRO (allrisk)

ANWB

Aegon Basis

ASR (behalve mobiele apparatuur)

Avéro Achmea

Ditzo (behalve mobiele apparatuur)

Centraal Beheer

de Goudse

FBTO

Hema (allrisk) Interpolis
ING Ohra
Inshared (allrisk) SNS
Lemonade United Insurance                                       
Nationale-Nederlanden (All-in) (behalve mobiele apparatuur)  Univé                                                     
Noorderlinge Verzekeraars Vereniging Eigen Huis 
Rhion Verzekeruzelf.nl     
Unigarant  

Buitenshuis lager verzekerd bedrag

Veel verzekeraars gebruiken in het geval van de buitenshuisdekking een lager verzekerd bedrag. Dat verschilt van maximaal €2500 (de allrisk-polis van Univé) tot €200.000 (Lemonade).

Voor bepaalde spullen geldt dan vaak weer een apart maximumbedrag. Voor lijfsieraden ligt dat bij Avéro Achmea, Ohra, SNS, United Insurance, Univé en Verzekeruzelf.nl zelfs onder de €1000.

Apparatuur

Ook voor audio- en telecomapparatuur, (spel)computers en foto-, film en video-apparatuur gelden vaak aparte maximumvergoedingen. Bij ASR en Ditzo zijn smartphones en dergelijke alleen met de extra keuzedekking 'Mobiele Elektronica' zowel binnen als buiten de woning gedekt. Maar die dekking geldt alleen in Nederland. 

Smartphone- en tabletdekking

ANWB en Unigarant hebben een aanvullende smartphone- en tabletdekking. Deze dekking vergoedt schade aan deze apparaten tegen nieuwwaarde tot maximaal €5000 per gebeurtenis.

Bij Nationale-Nederlanden is mobiele apparatuur alleen nog maar te verzekeren via de aparte dekking Mobiele Elektronica. Dit geldt zowel binnen- als buitenshuis.

Diefstal, maar geen vergoeding

Alle verzekeringen met buitenshuisdekking vergoeden diefstal. Voor het bewijs van diefstal moet je altijd aangifte doen bij de politie. Maar let je niet goed op je spullen? Dan krijg je geen schadevergoeding bij diefstal. Denk dan aan je mobiel in een café 'even' op tafel laten liggen tijdens het afrekenen. Of je laptop in het zicht in de auto laten liggen. In die gevallen krijg je geen vergoeding. 

Diefstal uit gesloten kofferbak

Er zijn soms situaties waarvan je verwacht dat daar de buitenshuisverzekering voor bedoeld is. Maar uiteindelijk krijg je soms niets of alleen een minimaal bedrag uitgekeerd. Bijvoorbeeld als je nieuwe laptop van €1000 wordt gestolen uit de kofferbak van je goed afgesloten auto.

Diefstal onderweg

Je hebt in veel gevallen ook (dubbel) pech als je met de auto voor een rood stoplicht staat en een dief trekt de deur open. Hij grist vervolgens een tas met daarin een laptop, tablet en smartphone van de passagiersstoel. Controleer dus goed de kleine lettertjes in de voorwaarden.

Checklist afsluiten buitenshuisdekking

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering met buitenshuisdekking?

  • Geldt de buitenshuisdekking alleen in Nederland of wereldwijd?
  • Is verlies ook gedekt of alleen diefstal?
  • Worden productcategorieën als telecom, computer of audio uitgesloten?
  • Krijg je nieuwwaarde of dagwaarde uitgekeerd?
  • Welk maximumbedrag krijg je bij schade? Soms zijn de vergoedingen zo laag dat je geen nieuw vervangend product kunt kopen.
  • Wordt een eigen risico, dat kan oplopen tot €400, afgetrokken van het uit te keren bedrag? 
  • Hoeveel premie betaal je?

Benieuwd welke inboedelverzekering met buitenshuisdekking het beste bij jou past? Kijk dan op onze Woonverzekering Vergelijker. Vergeet niet buitenshuisdekking aan te vinken.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.