icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Buitenshuisdekking of buiten-de-deur verzekering

Voor mensen die veel onderweg zijn met bijvoorbeeld een dure laptop of camera bieden verzekeraars een buiten-de-deur verzekering of buitenshuisdekking aan.
Jan Klinckenberg
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  15 januari 2018

macbook sfeerbeeld

Inboedel ook buitenshuis verzekerd?

Een ontwikkeling op het gebied van inboedel- en opstalverzekeringen is het aanbieden van buitenshuisdekking. Hiermee spelen verzekeraars in op de toename van waardevolle spullen die mensen mee naar buiten nemen. Denk hierbij aan laptops, smartphones, tablets, mp3-spelers, sieraden, horloges, foto- en filmapparatuur. De dekking kun je in de meeste gevallen optioneel afsluiten op de inboedelverzekering.

Waarom buitenshuisdekking?

Verlies en diefstal onderweg worden ook gedekt door een reisverzekering. Maar in Nederland vaak alleen als je op vakantie bent. Een ander nadeel is dat de verzekeraar slechts de dagwaarde vergoedt. Zeker bij elektronische apparatuur als een smartphone en digitaal fototoestel daalt de dagwaarde snel. Als je veel onderweg bent en dure spullen op zak hebt, heb je meer aan een goede buitenshuisdekking. Ongeveer de helft van de buitenshuisverzekeringen heeft werelddekking, bij sommige houdt de dekking op bij de Nederlandse grens.

Dekking en kosten

Meestal vallen zaken als elektronische apparatuur en sieraden onder de dekking. Let op: soms is er geen dekking voor een gestolen mobieltje of mp3-speler of is de vergoeding minimaal. Bij een aantal verzekeraars is diefstal wel, maar verlies niet gedekt. Voor bewijs van diefstal moet je altijd aangifte bij de politie te doen.

En keert de verzekeraar nieuwwaarde of dagwaarde uit? De meeste verzekeraars werken met vaste verzekerde bedragen. Alle kostbare spullen zijn buitenshuis tot dit maximum verzekerd. Voor onderdelen, met name smartphones of laptops kunnen lagere bedragen gelden. Er zijn ook verzekeraars die werken met 1 maximumbedrag. Zij splitsen het schadebedrag niet uit per productcategorie. Verzekeraars zoals ING, Interpolis, Aegon Online, Kruidvat, Kroodle en Turien & Co. doen dit.

Waarop letten bij een buitenshuisverzekering?

Wij geven je een handige checklist bij het afsluiten van een inboedelverzekering met buitenshuisdekking.

 • Geldt de buitenshuisdekking alleen in Nederland of wereldwijd?
 • Is verlies ook gedekt of alleen diefstal?
 • Worden productcategorieën als telecom, computer of audio op voorhand uitgesloten? Dan krijg je geen cent vergoed.
 • Krijg je nieuwwaarde of dagwaarde uitgekeerd?
 • Welk maximumbedrag krijg je bij schade? Soms zijn de vergoedingen zo laag dat je geen nieuw vervangend product kunt kopen.
 • Wordt het eigen risico (dat soms kan oplopen tot €150) van het uitgekeerde bedrag afgetrokken?
 • Hoeveel premie betaal je en wat krijg je ervoor terug?

Diefstal, maar geen vergoeding

Diefstal wordt door alle verzekeraars met buitenshuisdekking vergoed, maar bij nalatigheid kun je naar je centen fluiten. Laat je je mobieltje in een café 'even' op tafel laat liggen tijdens het plassen of afrekenen? Dan krijg je geen schadevergoeding bij diefstal. Laat je je telefoon of laptop in het zicht in de auto laat liggen, dan krijg je ook niets. Maar zelfs in situaties waar je verwacht dat de buitenshuisverzekering voor bedoeld is, krijg je soms niets uitgekeerd. Verzekeraars keren vaak niets of maar een minimaal bedrag (€250) uit als je nieuwe laptop van bijvoorbeeld €1000 gestolen wordt uit de kofferbak van je goed afgesloten auto. Check dus de kleine lettertjes in de voorwaarden!

Je hebt in veel gevallen ook pech als je met je auto voor een rood stoplicht staat en een dief trekt de deur open en pikt van de passagiersstoel een tas met daarin een laptop, tablet en smartphone ter waarde van €2100. Wat krijg je dan uitgekeerd?

 • Bij Avéro Achmea en Kroodle niets, tenzij er braakschade is zoals een ingeslagen raam.
 • Centraal Beheer Achmea dekt geen diefstal uit de auto.
 • Nationale-Nederlanden Online vergoedt het volledige bedrag van €2100. De verzekering afgesloten via een adviseur keert €50 minder vanwege de aftrek van het eigen risico.
 • Bij Aegon Online, Kruidvat en ABN Amro hangt de vergoeding af van het verzekerde bedrag dat je hebt afgesloten.
 • Bij Interpolis hangt het uitgekeerde bedrag af van de ouderdom van de gestolen spullen. Je krijgt het volledige bedrag vergoed als de goederen niet ouder zijn dan 1 jaar. Anders krijg je slechts de dagwaarde uitgekeerd.

Werelddekking

De meeste verzekeringen hebben werelddekking, maar er zijn er ook waarbij de dekking bij de Nederlandse grens ophoudt. Meestal vallen zaken als elektronische apparatuur en sieraden onder de dekking. Bij een aantal verzekeraars is diefstal wel, maar verlies niet gedekt. Voor bewijs van diefstal wordt een aangifte bij de politie verlangd.

Benieuwd welke inboedelverzekering met buitenshuisdekking het beste bij jou past?
Kijk dan op onze inboedel- en opstalverzekeringenvergelijker. Vergeet niet buitenshuisdekking aan te vinken!

Test inboedel- en opstalverzekeringen