! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Buitenshuisdekking: verzeker je spullen buitenshuis

Verzekeraars spelen met de buitenhuisdekking in op de tendens dat mensen steeds meer waardevolle spullen mee naar buiten nemen. Bijvoorbeeld laptops, smartphones, tablets, sieraden, horloges, foto- en filmapparatuur.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 16 april 2021

Waarom buitenshuisdekking?

Verlies en diefstal onderweg worden ook gedekt door een reisverzekering. Maar in Nederland vaak alleen als je op vakantie bent. Een ander nadeel is dat een reisverzekeraar slechts de dagwaarde vergoedt. Zeker bij elektronische apparatuur zoals smartphones en digitale camera's daalt die dagwaarde snel.

Ben je veel onderweg met dure spullen, dan heb je meer aan een goede buitenshuisdekking. Ongeveer twee derde van de inboedelverzekeraars biedt deze optioneel aan. Aegon biedt als enige standaard buitenshuisdekking.

Wereldwijd

In ongeveer de helft van de gevallen geldt de buitenshuisdekking wereldwijd. Dit is het geval bij de volgende verzekeraars:

Aegon Allrisk

Inshared

ANWB

Lemonade

ASR (behalve mobiele apparatuur)

Nationale-Nederlanden (All-in polissen. Mobiele apparatuur is per 1 april 2020 helemaal uitgesloten van dekking)

Ditzo (behalve mobiele apparatuur)

Rhion

de Goudse

Unigarant

ING  

Maar de laatste tijd zien we dat steeds meer inboedelverzekeraars het dekkingsgebied beperken tot Nederland. Dit geldt voor de volgende verzekeraars:

ABN Amro (allrisk, sinds 19 mei 2019)

Ohra

Aegon Basis SNS

Avéro Achmea

United Insurance

Centraal Beheer

Univé

FBTO

Vereniging Eigen Huis

Interpolis Verzekeruzelf.nl

Noorderlinge Verzekeraars

 

Buitenshuisdekking Lager verzekerd bedrag

Veel verzekeraars hanteren in het geval van de buitenshuisdekking een lager verzekerd bedrag. Dat varieert van maximaal €2500 (de allriskpolis van Univé) tot €125.000 (ANWB en Unigarant).

Voor bepaalde spullen geldt dan vaak weer een apart maximumbedrag. Voor lijfsieraden ligt dat bij Ohra, nowGo, Reaal, SNS, Vereniging Eigen Huis, Verzekeruzelf.nl, Univé en Woongarant zelfs onder de €1000.

Apparatuur

Ook voor audio- en telecomapparatuur, (spel)computers en foto-, film en video-apparatuur gelden vaak aparte maximumvergoedingen. Bij ASR en Ditzo zijn smartphones en dergelijke alleen met de extra keuzedekking 'Mobiele Elektronica' zowel binnen als buiten de woning gedekt. Maar die dekking geldt alleen in Nederland. 

ANWB en Unigarant hebben sinds juli 2017 een aanvullende smartphone- en tabletdekking. Deze dekking vergoedt schade aan deze apparaten tegen nieuwwaarde tot maximaal €5000 per gebeurtenis.

Bij Nationale-Nederlanden is mobiele apparatuur zelfs alleen nog maar te verzekeren via de aparte dekking Mobiele Elektronica. Dit gaat in per 1 april 2020 en geldt zowel binnen- als buitenshuis.

Diefstal, maar geen vergoeding

In tegenstelling tot verlies, wordt diefstal door alle verzekeraars met buitenshuisdekking gedekt. Voor bewijs van diefstal moet je altijd aangifte bij de politie doen.

Maar bij nalatigheid kun je naar je centen fluiten. Laat je je mobieltje in een café 'even' op tafel laat liggen tijdens het plassen of afrekenen? Dan krijg je geen schadevergoeding bij diefstal. Laat je je telefoon of laptop in het zicht in de auto liggen, dan krijg je ook niets.

Maar zelfs in situaties waar je verwacht dat de buitenshuisverzekering voor bedoeld is, krijg je soms niets of slechts een minimaal bedrag uitgekeerd. Bijvoorbeeld als je nieuwe laptop van pakweg €1000 wordt gestolen uit de kofferbak van je goed afgesloten auto.

Je hebt in veel gevallen ook (dubbel) pech als je met de auto voor een rood stoplicht staat, een dief de deur opentrekt en een tas met daarin een laptop, tablet en smartphone van de passagiersstoel grist. Check dus goed de kleine lettertjes in de voorwaarden!

Checklist afsluiten buitenshuisdekking

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering met buitenshuisdekking?

  • Geldt de buitenshuisdekking alleen in Nederland of wereldwijd?
  • Is verlies ook gedekt, of alleen diefstal?
  • Worden productcategorieën als telecom, computer of audio op voorhand uitgesloten?
  • Krijg je nieuwwaarde of dagwaarde uitgekeerd?
  • Welk maximumbedrag krijg je bij schade? Soms zijn de vergoedingen zo laag dat je geen nieuw vervangend product kunt kopen.
  • Wordt er een eigen risico dat kan oplopen tot €400 van het uitgekeerde bedrag afgetrokken?
  • Hoeveel premie betaal je?

Benieuwd welke inboedelverzekering met buitenshuisdekking het beste bij jou past? Kijk dan op onze Woonverzekering Vergelijker. Vergeet niet buitenshuisdekking aan te vinken.

Lees ook: