icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Buitenshuisdekking: verzeker je spullen buitenshuis

De buitenshuisdekking hoort bij je inboedelverzekering en dekt schade aan waardevolle spullen die je meeneemt naar buiten. Denk aan laptops, smartphones, tablets, sieraden, horloges, fototoestellen of camera's.

 

 

Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:25 februari 2024

macbook sfeerbeeld

Waarom een buitenshuisdekking?

Wie veel onderweg is met dure spullen, kan een buitenshuisdekking nemen. De meeste inboedelverzekeraars bieden deze dekking aan. Bij Aegon, HEMA en Lemonade is de buitenshuisdekking standaard. Dit betekent dat je die dan niet apart hoeft te verzekeren. 

Verlies en diefstal van spullen onderweg vallen ook onder een reisverzekering. Dit is vaak alleen zo als je in Nederland op vakantie bent. Een reisverzekeraar vergoedt alleen de dagwaarde en niet wat je er nieuw voor hebt betaald. Die dagwaarde daalt snel, zeker bij elektronische apparaten zoals smartphones en digitale camera's.

Wereldwijd

Ongeveer de helft van de verzekeraars biedt een buitenshuisdekking over de hele wereld aan. 

Dekkingsgebied van de buitenshuisdekking

Wereldwijd Alleen Nederland 

Aegon Flex Royaal

ABN AMRO (allrisk)

ANWB

Avéro Achmea

ASN

Centraal Beheer

a.s.r. (behalve mobiele apparatuur)

DAK

Ik kies zelf van a.s.r. (behalve mobiele apparatuur)

FBTO

De Goudse ING (allrisk)
De Internationale Inshared (allrisk)

Klaverblad

Interpolis
Lancyr allrisk Nationale Nederlanden Bank (allrisk)
Lemonade Ohra                                   
Nationale-Nederlanden (All-in, behalve mobiele apparatuur)  SNS (allrisk)                                       
Noorderlinge allrisk Univé
Rhion    
Unigarant  
Vereniging Eigen Huis  

 

Buitenshuis lager verzekerd bedrag

Veel verzekeraars die buitenshuisdekking aanbieden, gebruiken een lager verzekerd bedrag. Dat verschilt van maximaal €2.500 (de allrisk-polis van Univé) tot €200.000 (Lemonade).

Voor sommige spullen geldt een apart maximumbedrag. Avéro Achmea en Ohra betalen je voor sieraden minder dan €1.000 terug.

Smartphone- en tabletdekking

Voor geluidsapparatuur, telefoons, computers en foto-, film en video-apparatuur gelden vaak andere maximale vergoedingen.

Voor mobiele electronica, zoals een smartphone of tablet, heb je vaak een aanvullende dekking nodig. Als je voor die dekking kiest, zijn je mobiele apparaten binnen en buiten je huis verzekerd. Lemonade verzekert mobiele apparaten buitenshuis standaard mee tot een bedrag van €200.000.

ANWB en Unigarant hebben een aanvullende smartphone- en tabletdekking. Deze dekking vergoedt schade aan deze apparaten tegen nieuwwaarde tot maximaal €5.000 per gebeurtenis.

Diefstal, maar geen vergoeding

Alle verzekeringen met buitenshuisdekking vergoeden diefstal. Je moet altijd aangifte doen bij de politie om de diefstal te kunnen bewijzen. 

Heb je je mobiel in een café 'even' op tafel laten liggen? Of je laptop op het dak van je auto? Dan vinden verzekeraars dat je niet goed op je spullen hebt gelet. Je krijg dus geen geld terug bij diefstal.

Diefstal onderweg

Als een dief het portier van je auto opentrekt voor het stoplicht, heb je pech. Hij grist een tas met daarin een laptop en smartphone van de passagiersstoel. Er zijn dan geen braaksporen, dus je krijgt geen vergoeding. Controleer dus goed de kleine lettertjes in de voorwaarden.

Autoverzekering of inboedelverzekering

Diefstal van losse spullen valt onder je inboedelverzekering. Denk aan diefstal van een laptop of smartphome uit je auto. Je autoradio valt onder je autoverzekering.

Ben je benieuwd welke inboedelverzekering met buitenshuisdekking het beste bij jou past? Kijk dan op onze Woonverzekering Vergelijker. Vergeet niet buitenshuisdekking aan te vinken.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.