icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Buitenshuisdekking: verzeker je spullen buitenshuis

Verzekeraars spelen met de buitenshuisdekking in op de ontwikkeling dat mensen steeds meer waardevolle spullen mee naar buiten nemen. Bijvoorbeeld laptops, smartphones, tablets, sieraden, horloges, foto- en filmapparatuur.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 9 november 2021

macbook sfeerbeeld

Waarom buitenshuisdekking?

Verlies en diefstal onderweg worden ook gedekt door een reisverzekering. Maar in Nederland vaak alleen als je op vakantie bent. Een ander nadeel is dat een reisverzekeraar alleen de dagwaarde vergoedt. Zeker bij elektronische apparatuur zoals smartphones en digitale camera's daalt die dagwaarde snel.

Ben je veel onderweg met dure spullen, dan heb je meer aan een goede buitenshuisdekking. Ongeveer 2/3 van de inboedelverzekeraars biedt deze als optie aan. Aegon biedt als enige standaard buitenshuisdekking.

Wereldwijd

In ongeveer de helft van de gevallen geldt de buitenshuisdekking wereldwijd. Maar de laatste tijd zien we dat steeds meer inboedelverzekeraars het dekkingsgebied beperken tot Nederland.

Wereldwijd dekking Alleen in Nederland 

Aegon Allrisk

ABN AMRO (allrisk)

ANWB

Aegon Basis

ASR (behalve mobiele apparatuur)

Avéro Achmea

Ditzo (behalve mobiele apparatuur)

Centraal Beheer

de Goudse

FBTO

Hema (allrisk) Interpolis
ING Ohra
Inshared (allrisk) SNS
Lemonade United Insurance                                       
Nationale-Nederlanden (All-in) Let op: mobiele apparatuur is per 1 april 2020 uitgesloten van dekking! Univé                                                     
Rhion Vereniging Eigen Huis       
Unigarant Verzekeruzelf.nl

Buitenshuis lager verzekerd bedrag

Veel verzekeraars gebruiken in het geval van de buitenshuisdekking een lager verzekerd bedrag. Dat verschilt van maximaal €2500 (de allrisk-polis van Univé) tot €125.000 (ANWB en Unigarant).

Voor bepaalde spullen geldt dan vaak weer een apart maximumbedrag. Voor lijfsieraden ligt dat bij Avéro Achmea, Ohra, SNS, United Insurance, Univé en Verzekeruzelf.nl zelfs onder de €1000.

Apparatuur

Ook voor audio- en telecomapparatuur, (spel)computers en foto-, film en video-apparatuur gelden vaak aparte maximumvergoedingen. Bij ASR en Ditzo zijn smartphones en dergelijke alleen met de extra keuzedekking 'Mobiele Elektronica' zowel binnen als buiten de woning gedekt. Maar die dekking geldt alleen in Nederland. 

Smartphone- en tabletdekking

ANWB en Unigarant hebben sinds juli 2017 een aanvullende smartphone- en tabletdekking. Deze dekking vergoedt schade aan deze apparaten tegen nieuwwaarde tot maximaal €5000 per gebeurtenis.

Bij Nationale-Nederlanden is mobiele apparatuur sinds 1 april 2020 zelfs alleen nog maar te verzekeren via de aparte dekking Mobiele Elektronica. Dit geldt zowel binnen- als buitenshuis.

Diefstal, maar geen vergoeding

In tegenstelling tot verlies, wordt diefstal door alle verzekeraars met buitenshuisdekking gedekt. Voor het bewijs van diefstal moet je altijd aangifte doen bij de politie.

Nalatigheid

Maar bij nalatigheid kun je naar je centen fluiten. Laat je je mobieltje in een café 'even' op tafel liggen tijdens het plassen of afrekenen? Dan krijg je geen schadevergoeding bij diefstal. Laat je je telefoon of laptop in het zicht in de auto liggen, ook dan krijg je niets.

Diefstal uit gesloten kofferbak

Maar zelfs voor situaties waarvan je verwacht dat daar de buitenshuisverzekering voor is bedoeld, krijg je soms niets of alleen een minimaal bedrag uitgekeerd. Bijvoorbeeld als je nieuwe laptop van €1000 wordt gestolen uit de kofferbak van je goed afgesloten auto.

Diefstal onderweg

Je hebt in veel gevallen ook (dubbel) pech als je met de auto voor een rood stoplicht staat, een dief de deur opentrekt en een tas met daarin een laptop, tablet en smartphone van de passagiersstoel grist. Controleer dus goed de kleine lettertjes in de voorwaarden!

Checklist afsluiten buitenshuisdekking

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering met buitenshuisdekking?

  • Geldt de buitenshuisdekking alleen in Nederland of wereldwijd?
  • Is verlies ook gedekt of alleen diefstal?
  • Worden productcategorieën als telecom, computer of audio sowieso uitgesloten?
  • Krijg je nieuwwaarde of dagwaarde uitgekeerd?
  • Welk maximumbedrag krijg je bij schade? Soms zijn de vergoedingen zo laag dat je geen nieuw vervangend product kunt kopen.
  • Wordt een eigen risico dat kan oplopen tot €400 afgetrokken van het uit te keren bedrag? 
  • Hoeveel premie betaal je?

Benieuwd welke inboedelverzekering met buitenshuisdekking het beste bij jou past? Kijk dan op onze Woonverzekering Vergelijker. Vergeet niet buitenshuisdekking aan te vinken.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.