icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Buitenshuisdekking: verzeker je spullen buitenshuis

Verzekeraars spelen met de buitenhuisdekking in op de tendens dat mensen steeds meer waardevolle spullen mee naar buiten nemen. Bijvoorbeeld laptops, smartphones, tablets, sieraden, horloges, foto- en filmapparatuur.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:12 april 2019

macbook sfeerbeeld

Waarom buitenshuisdekking?

Verlies en diefstal onderweg worden ook gedekt door een reisverzekering. Maar in Nederland vaak alleen als je op vakantie bent. Een ander nadeel is dat een reisverzekeraar slechts de dagwaarde vergoedt. Zeker bij elektronische apparatuur als smartphones en digitale camera's daalt die dagwaarde snel. Als je veel onderweg bent en dure spullen op zak hebt, heb je daarom meer aan een goede buitenshuisdekking. Ongeveer twee derde van de inboedelverzekeraars biedt deze optioneel aan. Bij de helft daarvan is er over de hele wereld dekking, bij de rest alleen in Nederland. Woongarant heeft beide opties.

Lager verzekerd bedrag

Veel verzekeraars hanteren in het geval van de buitenshuisdekking een lager verzekerd bedrag. Dat varieert van maximaal €2500 (de allrisk-polis van Univé) tot €125.000 (ANWB en Unigarant). Voor bepaalde spullen geldt dan vaak weer een apart maximumbedrag. Voor lijfsieraden loopt dit bijvoorbeeld uiteen van maximaal €350 (Bruns ten Brink en Ohra) tot maximaal €15.000 bij ING.

Apparatuur

Ook voor audio- en telecomapparatuur, (spel)computers en foto-, film en video-apparatuur gelden vaak aparte maximumvergoedingen. Bij ABN Amro valt audio-apparatuur niet onder de buitenshuisdekking. Bij Ditzo geldt dit juist voor telecomapparatuur. ANWB en Unigarant ten slotte bieden geen dekking voor tablets. Daarvoor hebben deze 2 verzekeraars sinds juli 2017 een aanvullende smartphone- en tabletdekking.

Diefstal, maar geen vergoeding

In tegenstelling tot verlies, wordt diefstal door alle verzekeraars met buitenshuisdekking gedekt. Voor bewijs van diefstal moet je altijd aangifte bij de politie te doen. Bij nalatigheid kun je echter naar je centen fluiten. Laat je je mobieltje in een café 'even' op tafel laat liggen tijdens het plassen of afrekenen? Dan krijg je geen schadevergoeding bij diefstal. Laat je je telefoon of laptop in het zicht in de auto liggen, dan krijg je ook niets.

Maar zelfs in situaties waar je verwacht dat de buitenshuisverzekering voor bedoeld is, krijg je soms niets of slechts een minimaal bedrag uitgekeerd. Bijvoorbeeld als je nieuwe laptop van pakweg €1000 wordt gestolen uit de kofferbak van je goed afgesloten auto. Je hebt in veel gevallen ook (dubbel) pech als je met de auto voor een rood stoplicht staat, een dief de deur opentrekt en een tas met daarin een laptop, tablet en smartphone van de passagiersstoel grist. Check dus goed de kleine lettertjes in de voorwaarden!

Checklist

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering met buitenshuisdekking?

  • Geldt de buitenshuisdekking alleen in Nederland of wereldwijd?
  • Is verlies ook gedekt, of alleen diefstal?
  • Worden productcategorieën als telecom, computer of audio op voorhand uitgesloten?
  • Krijg je nieuwwaarde of dagwaarde uitgekeerd?
  • Welk maximumbedrag krijg je bij schade? Soms zijn de vergoedingen zo laag dat je geen nieuw vervangend product kunt kopen.
  • Wordt er een eigen risico dat kan oplopen tot €400 van het uitgekeerde bedrag afgetrokken?
  • Hoeveel premie betaal je?

Benieuwd welke inboedelverzekering met buitenshuisdekking het beste bij jou past? Kijk dan op onze inboedel- en opstalverzekeringenvergelijker. Vergeet niet buitenshuisdekking aan te vinken!

Lees ook: