icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat dekt je inboedelverzekering bij brand?

Let goed op welke vergoeding je krijgt bij brand in huis als je een inboedelverzekering afsluit. De verschillen tussen de verzekeraars zijn groot. Wat dekt je inboedelverzekering en wat moet je doen bij brand?
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:15 februari 2024

Artikel_woningbrandenwaterschade

Inboedelverzekering en opstalverzekering bij brand

Bij brand vergoedt de inboedelverzekering de schade aan de spullen in je huis. Dit werd vroeger ook wel de brandverzekering genoemd. Als je jouw koopwoning laat herbouwen na brand, vergoedt de opstalverzekering dit. De inboedelverzekering en de opstalverzekering samen noem je de woonverzekering. 

Heb je geen inboedelverzekering of opstalverzekering? Dan ben je niet verzekerd voor schade aan jouw huis of spullen door brand.

Wat doe je als er brand is bij je buren?

Breekt er brand uit bij de buren? Heb je last van de gevolgen, zoals roetschade of bluswater in jouw huis? Dan dekt de woonverzekering van je buren deze kosten niet. Je moet deze kosten zelf terugvragen, via je eigen inboedel- of opstalverzekering.

Schade aan je spullen door brand bewijzen

Heb je schade aan spullen in je huis door brand? Dan moet je dat bij de inboedelverzekering kunnen bewijzen. Dat noemen we bewijslast.

Dit moet je kunnen laten zien:

  • Dat je in het bezit was van het product waarvoor je geld terug wilt.
  • Hoeveel je ervoor hebt betaald.
  • Hoe oud het product was.

Dit kan heel lastig zijn, zeker als er weinig over is van je huis. Bewaar daarom de bonnen van je spullen goed. Het is ook handig om van bijzondere verzamelingen foto's te maken en die op te slaan. Niet alleen op je computer, maar bijvoorbeeld ook in de cloud.

Niet de nieuwwaarde terug

Bijna alle inboedelverzekeraars werken met afschrijvingslijsten. Dit zijn lijsten waarop staat wat spullen op een bepaald moment nog waard zijn. Dit noem je de dagwaarde. De nieuwwaarde is wat spullen waard waren toen je ze kocht. Is de dagwaarde lager dan 40% van de nieuwwaarde? Dan krijg je alleen de dagwaarde terug.

Lemonade is uitzondering

Soms krijg je dus minder geld terug na brandschade dan je misschien dacht. Behalve bij Lemonade. Als de schade verzekerd is, vergoedt deze verzekeraar altijd de nieuwwaarde. 

Voor oudere spullen krijg je minder geld

ANWB, ING, Lancyr, Noorderlinge Verzekeraars en Unigarant vergoeden vaak 10 jaar lang de nieuwwaarde. ABN AMRO en Allianz Direct doen dat 3 jaar. Bij ongeveer de helft van de verzekeraars daalt de waarde van je inboedel al meteen als je spullen koopt. Hoe ouder je spullen zijn, hoe minder je terug krijgt.

Wil je weten hoeveel jouw spullen waard zijn?  Zoek dan de afschrijvingslijsten op de website van je verzekeraar.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.