! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Korting door inbraakpreventie

Je huis beveiligen tegen inbraak kan een veiliger gevoel geven. En je kunt vaak korting krijgen op de premie voor je inboedelverzekering. Hoeveel korting kun je krijgen en wat moet je daarvoor doen?
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 10 mei 2021

Tot 15% korting op je verzekering

Voldoet je huis aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of de Borg-norm (voor elektronische beveiliging)? Dan krijg je bij sommige inboedelverzekeraars korting op je premie. Deze varieert van 5% tot 15% (zie tabel). Een korting van bijvoorbeeld 10% scheelt zó een paar tientjes per jaar. Sommige verzekeraars stellen wel aanvullende of eigen eisen.

In de loop der jaren is het aantal inboedelverzekeraars dat korting geeft vanwege een PKVW of Borg-certificaat wel flink afgenomen. Daarvoor in de plaats zijn andere kortingsgronden gekomen. Zo heeft ANWB bij de nieuwe woonverzekeringen de preventiekorting vervangen door de zogenoemde Veilig Van Huis-korting van 10%. Bij HEMA krijg je ook 10% premiekorting, als je een Homies alarm gebruikt.

Politie Keurmerk Veilig Wonen

Om voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen in aanmerking te komen, moet je hang- en sluitwerk aan bepaalde eisen voldoen. De producten die aan deze eisen voldoen, vind je sinds 15 januari 2020 in een online digitale lijst.

De goedgekeurde producten zijn door Stichting Kwaliteitscentrum Gevelelementen en Instituut voor Keuring en Onderzoek van Bouwmaterialen (kortweg SKG-IKOB) getest met 'inbrekersgeweld'.

SKG-kwalificaties

In de digitale lijst kun je zoeken op merk, productsoort, typenummer van het product en op SKG-classificaties. De SKG-classificaties geven aan in hoeverre een product inbraakwerend is en zijn onderverdeeld in 5 categorieën.

Hoe hoger het aantal sterren, hoe meer tijd een inbreker nodig heeft om bij je in te breken.

PKVW-erkend bedrijf

Het product moet uiteraard wel correct worden bevestigd volgens de handleiding. 'Over het algemeen is het aan te raden om eventuele aanpassingen door een vakman te laten uitvoeren', zegt dan ook Ruud Geerling, eigenaar van de website Sloteninfo.com.

Vraag een PKVW-erkend bedrijf om dit voor je te doen.

Doe-het-zelf

Wie handig is, kan zelf ook veel doen om aan het keurmerk te komen. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • ramen, deuren, bergingen en schuren beveiligen met gecertificeerd hang- en sluitwerk
 • goede buitenverlichting bij de voor- en achterdeur
 • rookmelders bij de slaapkamers

Raadpleeg wel eerst goed de eisen op politiekeurmerk.nl. En je moet dan alsnog een PKVW-erkend bedrijf inschakelen om een en ander te controleren. Aan deze controle zijn ook kosten verbonden.

Denk aan het certificaat

Vergeet in elk geval niet om een certificaat van het PKVW aan te vragen nadat je deze aanpassingen hebt gedaan of laten doen. Dit certificaat kan alleen afgegeven worden door een PKVW-erkend bedrijf. Dit heb je nodig om de korting aan te vragen bij je inboedelverzekeraar. 

Een certificaat van het politiekeurmerk is 10 jaar geldig, daarna moet je je huis opnieuw laten keuren.

PKVW-bedrijven kunnen alleen certificaten afgeven voor woningen ouder dan 2 jaar. Is een woning jonger, dan moet hiervoor een erkende inspectie-instelling worden ingeschakeld, zoals Stichting CB&V en R2B Inspecties. Deze instellingen werken op basis van een offerte.

Borg-norm

Voor de Borg-norm moet meer gebeuren dan voor het Politiekeurmerk. Je hebt dan in ieder geval een alarmsysteem nodig. Dat alarmsysteem moet Borg-gecertificeerd zijn en geïnstalleerd worden door een erkend bedrijf. Deze alarmsystemen kunnen behoorlijk prijzig zijn.

Een rondje op internet leerde ons dat deze al snel minimaal rond de €800 kosten.

Richtprijzen

Hieronder wat richtprijzen van sloten die voldoen aan SKG-eisen voor hang- en sluitwerk:

 • Een enkelvoudig hoofdinsteekslot: van €35 tot €100 (meerpuntssluitingen zijn uiteraard duurder)
 • Een cilinder SKG**: €20 tot €50 (mede afhankelijk van cilinderlengte), cilinder SKG***: €30 tot €70 (mede afhankelijk van cilinderlengte) anti kerntrekcilinder SKG*** €40 tot €300 (mede afhankelijk van merk, uitvoering en cilinderlengte)
 • Een penslot (bijzetslot) met het SKG* of SKG** keurmerk: van €20 tot €30
 • Een cilinderbijzetslot, incl. cilinder (skg**), beslag en sluitkom: van €80 tot €130
 • Veiligheidsbeslag: van €50 tot €100 (geadviseerd wordt veiligheidsbeslag met (cilinder)kerntrekbeveiliging). Veiligheidssmalbeslag en veiligheidsbeslag van de materialen messing, chroom en rvs kan heel wat duurder uitvallen dan het gangbare aluminium.
 • Sluitkommen voor hoofdinsteeksloten: €10 á €15
 • Anti-inbraakstrippen: €50 á €100
 • Sloten voor draai/val/kiepramen: van €20 tot €75
 • Doorklimbeveiliging: van €30 tot €70

Montagekosten en voorrijkosten zijn hier niet bij inbegrepen. Reken op zo'n €30 á €40 per uur aan voorrijkosten en €40 á €50 per uur voor montage.

Bron/peildatum sloten: Sloteninfo.com, mei 2021

Doe-het-zelf alarmsystemen

Als je premiekorting niet interessant vindt, maar je huis wèl graag wilt beveiligen met een alarmsysteem, dan kun je al voor rond de €60 een basisalarm kopen bij een bouwmarkt. De prijzen van de meer gangbare alarmsystemen liggen wat hoger: tussen de €100 en €150.

Inboedelverzekeringen met korting bij keurmerk

Aanbieder

PKVW

Borg-certificaat

Inshared**

5%

geen

Klaverblad

10%

10%

Nationale- Nederlanden
Maatwerk Basis en All-in

2 à 6%

2 à 6%

Ohra

15%

15%

Peildatum tabel: april 2021

*) alleen als de beveiliging vrijwillig is aangebracht

**) Inshared geeft ook 10% premiekorting als je een alarmsysteem hebt dat verbinding heeft met een meldkamer.

Ditzo eist beveiliging

De trend is dat het nemen van bepaalde beveiligingsmaatregelen bij steeds minder inboedelverzekeraars leidt tot premiekorting. Sterker: bij Ditzo is het in sommige gevallen sinds kort een eis om überhaupt verzekerd te zijn tegen diefstal. 

Als de inboedelwaarde volgens de Inboedelwaardemeter boven de €100.000 ligt, wordt het te verzekeren risico van diefstal als hoog ingeschat. Ditzo stelt dan extra beveiligingseisen: een beveiligingscertificaat via VEB/Borg plús een onderhoudscontract.

Lees ook: