icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Korting door inbraakpreventie

Je huis beveiligen tegen inbraak kan een veiliger gevoel geven. En je kunt vaak korting krijgen op de premie voor je inboedelverzekering. Hoeveel korting kun je krijgen en wat moet je daarvoor doen?
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:17 april 2023

Artikel_algemenetips

Tot 15% korting op je verzekering

Voldoet je huis aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of de Borg-norm (voor elektronische beveiliging)? Dan krijg je bij sommige inboedelverzekeraars korting op je premie. Deze varieert van 5% tot 15% (zie tabel). Een korting van bijvoorbeeld 10% scheelt zó een paar tientjes per jaar. Sommige verzekeraars stellen wel aanvullende of eigen eisen.

In de loop der jaren is het aantal inboedelverzekeraars dat korting geeft vanwege een PKVW of Borg-certificaat wel flink afgenomen. Daarvoor in de plaats zijn andere kortingsgronden gekomen:

 • ANWB heeft bij de nieuwe woonverzekeringen de preventiekorting vervangen door de zogenoemde Veilig Van Huis-korting van 10%. Het bijbehorende pakket (kosten: €5,99 per maand) bestaat onder meer uit een camera voor binnen en bewegingssensoren.
 • Interpolis heeft een eigen Veiligheidsmeter. Afhankelijk van welke beveiligingsmaatregelen je al hebt genomen, kun je tot 14% korting krijgen op je inboedelpremie.
 • Bij Hema en Inshared krijg je 10% premiekorting als je een alarmsysteem hebt dat verbinding heeft met een meldkamer.
 • Bij IAK kom je in aanmerking voor korting met een (preventie)certificaat van een alarminstallatie van Verisure of Liho Connect.

Politie Keurmerk Veilig Wonen

Om voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen in aanmerking te komen, moet je hang- en sluitwerk aan bepaalde eisen voldoen. De producten die aan deze eisen voldoen, vind je sinds 15 januari 2020 in een online digitale lijst.

De goedgekeurde producten zijn door Stichting Kwaliteitscentrum Gevelelementen en Instituut voor Keuring en Onderzoek van Bouwmaterialen (kortweg SKG-IKOB) getest met 'inbrekersgeweld'.

SKG-kwalificaties

In de digitale lijst kun je zoeken op merk, productsoort, typenummer van het product en op SKG-classificaties. De SKG-classificaties geven aan in hoeverre een product inbraakwerend is en zijn onderverdeeld in 5 categorieën.

Hoe hoger het aantal sterren, hoe meer tijd een inbreker nodig heeft om bij je in te breken.

Richtprijzen

Dit zijn een aantal richtprijzen van sloten die voldoen aan SKG-eisen voor hang- en sluitwerk:

 • Een enkelvoudig hoofdinsteekslot: €35 tot €100. Meerpuntssluitingen zijn duurder.
 • Een cilinder SKG**: €20 tot €50 (mede afhankelijk van cilinderlengte). Cilinder SKG***: €30 tot €70. Anti kerntrekcilinder SKG*** €40 tot €300 (mede afhankelijk van merk, uitvoering en cilinderlengte).
 • Een penslot (bijzetslot) met het SKG* of SKG** keurmerk: €20 tot €30.
 • Een cilinderbijzetslot, inclusief cilinder (skg**), beslag en sluitkom: €80 tot €130.
 • Veiligheidsbeslag: €50 tot €100. Veiligheidsbeslag met (cilinder)kerntrekbeveiliging wordt geadviseerd. Veiligheidssmalbeslag en veiligheidsbeslag van de materialen messing, chroom en rvs kunnen duurder zijn.
 • Sluitkommen voor hoofdinsteeksloten: €10 á €15.
 • Anti-inbraakstrippen: €50 á €100.
 • Sloten voor draai/val/kiepramen: van €20 tot €75.
 • Doorklimbeveiliging: van €30 tot €70.

Montagekosten en voorrijkosten zijn hier niet bij inbegrepen. Reken op zo'n €30 á €40 per uur aan voorrijkosten en €40 á €50 per uur voor montage.

Bron/peildatum sloten: Sloteninfo.com, mei 2021

Doe-het-zelf alarmsystemen

Vind je de premiekorting niet interessant? Maar wil je je huis wel graag beveiligen met een alarmsysteem? Dan kun je al voor rond de €60 een basisalarm kopen bij een bouwmarkt. De prijzen van de meer gangbare alarmsystemen liggen wat hoger: tussen de €100 en €150.

PKVW-erkend bedrijf

Het product moet uiteraard wel correct worden bevestigd volgens de handleiding. 'Over het algemeen is het aan te raden om eventuele aanpassingen door een vakman te laten uitvoeren', zegt dan ook Ruud Geerling, eigenaar van de website Sloteninfo.com.

Vraag een PKVW-erkend bedrijf om dit voor je te doen.

Doe-het-zelf

Wie handig is, kan zelf ook veel doen om aan het keurmerk te komen. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Ramen, deuren, bergingen en schuren beveiligen met gecertificeerd hang- en sluitwerk
 • Goede buitenverlichting bij de voor- en achterdeur
 • Rookmelders bij de slaapkamers

Raadpleeg wel eerst goed de eisen op politiekeurmerk.nl. En je moet dan alsnog een PKVW-erkend bedrijf inschakelen om een en ander te controleren. Aan deze controle zijn ook kosten verbonden.

Denk aan het certificaat

Vergeet in elk geval niet om een certificaat van het PKVW aan te vragen nadat je deze aanpassingen hebt gedaan of laten doen. Dit certificaat kan alleen afgegeven worden door een PKVW-erkend bedrijf. Dit heb je nodig om de korting aan te vragen bij je inboedelverzekeraar. 

Een certificaat van het politiekeurmerk is 10 jaar geldig, daarna moet je je huis opnieuw laten keuren.

PKVW-bedrijven kunnen alleen certificaten afgeven voor woningen ouder dan 2 jaar. Is een woning jonger, dan moet hiervoor een erkende inspectie-instelling worden ingeschakeld, zoals Stichting CB&V en R2B Inspecties. Deze instellingen werken op basis van een offerte.

Borg-norm

Voor de Borg-norm moet meer gebeuren dan voor het Politiekeurmerk. Je hebt dan in ieder geval een alarmsysteem nodig. Dat alarmsysteem moet Borg-gecertificeerd zijn en geïnstalleerd worden door een erkend bedrijf. Deze alarmsystemen kunnen behoorlijk prijzig zijn.

Een rondje op internet leerde ons dat deze al snel minimaal rond de €800 kosten. Het Borg-certificaat is 5 jaar geldig. Borg-bedrijven worden gecontroleerd door onafhankelijke certificateninstellingen.

VEB Beveiligingscertificaat

Er is nog een derde keurmerk. Het VEB Beveiligingscertificaat. Dit lijkt veel op het Borg-certificaat en is ook 5 jaar geldig. Het wordt uitgegeven door bedrijven die zijn aangesloten bij de Vereniging Erkende Veiligheidsbedrijven (VEB). De VEB controleert zelf de bedrijven die zijn aangesloten.

Korting met keurmerk

Inboedelverzekeraar

PKVW

Borg-certificaat

VEB-certificaat
Allianz 5 à 10%* 5 à 10%*  
Hema 5%    
IAK (via Aon) 10% 15%  

Inshared

5%

 

 

Klaverblad

10%

10%

 
Meeùs (via Aon) 15% 15%  

Nationale- Nederlanden
(Maatwerk-polissen)

2 tot 6%

2 tot 6%

 

Ohra

15%

15%

15%

Peildatum tabel: mei 2022

* Alleen als de beveiliging vrijwillig is aangebracht.

Ditzo eist beveiliging

De trend is dat het nemen van bepaalde beveiligingsmaatregelen bij steeds minder inboedelverzekeraars leidt tot premiekorting. Sterker: bij een aantal verzekeraars is het in sommige gevallen een eis om überhaupt verzekerd te zijn tegen diefstal. 

Bij Ik kies zelf van a.s.r. bijvoorbeeld. Als de inboedelwaarde volgens de Inboedelwaardemeter boven de €100.000 ligt, wordt het te verzekeren risico van diefstal als hoog ingeschat. Ik kies zelf van a.s.r. stelt dan extra beveiligingseisen: een beveiligingscertificaat via VEB/Borg plús een onderhoudscontract.

Centraal Beheer en Interpolis verlangen een PKVW of Borg-certificaat, als de waarde van diefstalgevoelige inboedel zoals sieraden en foto-, video- en audioapparatuur boven €35.000 uitkomt. 

Ook bij IAK en Meeùs is een beveiligingscertificaat soms verplicht, afhankelijk van de te verzekeren bedragen voor 'attractieve zaken'.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.