icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huisdieren en je inboedelverzekering

Schade aan je huisdieren is in veel gevallen gedekt op je inboedelverzekering. Je hoeft dus niet altijd een dure huisdierverzekering af te sluiten. De verschillen tussen inboedelverzekeringen zijn wel groot.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:26 februari 2024

Huisdieren en je inboedelverzekering

Schade aan huisdieren na brand en diefstal valt meestal onder de dekking van de inboedelverzekering. Het gaat hierbij dus om schade aan jouw huisdier. Dus niet om inboedelschade door je huisdier. Heeft een ander schade door jouw huisdier? Dan valt dit onder je aansprakelijkheidsverzekering.

Wat is een huisdier volgens de inboedelverzekeraar?

Inboedelverzekeraars rekenen meestal alleen kleine dieren als huisdieren. In de polisvoorwaarden van Aegon staat bijvoorbeeld: 'Een hond, kat, marmot, hamster, fret, cavia of konijn. Boerderijdieren zoals geiten, kippen, paarden, varkens, koeien, pony’s en dergelijke vallen hier niet onder.'

Verzekeraars die schade aan huisdieren niet of beperkt vergoeden

Sommige verzekeraars vergoeden schade aan je huisdieren niet. Dit zijn:

  • ABN AMRO (behalve schade aan dieren uit het aquarium als het glas breekt).
  • ANWB
  • FBTO (alleen de basispolis).
  • De Goudse
  • Klaverblad (alleen de budgetpolis).
  • Nationale Nederlanden (alleen de basispolis).
  • Unigarant

De volgende inboedelverzekeraars dekken schade aan huisdieren beperkt:

  • Aegon
  • InShared
  • ZLM (alleen bij brand of diefstal).

Rhion dekt als enige de kosten van een dierenpension voor huisdieren na een verzekerde schade. Mogen je huisdieren niet mee naar de andere plek waar je tijdelijk woont? Dan vergoedt Rhion de kosten voor een verblijf in een dierenpension. Maximaal €80 per dag en €15.000 in totaal.

Medische kosten door een ziekte of afwijking vallen niet onder een inboedelverzekering. Daarvoor heb je een specifieke huisdierverzekering nodig.

Maximum vergoeding

Voor de vergoeding bij schade aan huisdieren geldt meestal een maximumbedrag. Bij veel inboedelverzekeraars is dat zo’n €2.500. Bij ­Aegon is dit lager (maximaal €1.000) en bij Lemonade veel hoger (€200.000 met een maximum van €5.000 per dier).

Centraal Beheer, FBTO en Interpolis vergoeden bij diefstal van huisdieren maximaal €35.000 per gebeurtenis. Bij andere schade aan huisdieren vergoeden zij net als de meeste verzekeraars maximaal €2.500.

Schade door je huisdier

Als je hond of kat schade aan je spullen veroorzaakt, is dat alleen gedekt op de inboedelverzekeringen van ING. De meeste  inboedelverzekeraars vergoeden schade door een huisdier niet. Je hebt hier een aansprakelijkheidsverzekering voor nodig.