icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je (mobiele) apparatuur goed verzekeren

De vergoeding van schade aan - of diefstal van - audio(visuele) apparatuur verschilt sterk. Dat geldt zeker voor draagbare elektronica, zoals smartphones en laptops.
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:17 april 2023

te-snel-kapot

Audio- en computerapparatuur

De meeste inboedelverzekeraars zien audio- en computerapparatuur als 1 rubriek. Uitzonderingen zijn ABN AMRO (ziet audio- en visuele apparatuur als normale inboedel), ANWB, FBTO Basis, Unigarant en ZLM. Daarnaast hebben steeds meer aanbieders aparte voorwaarden voor mobiele apparatuur, zie hieronder.

Brandschade

Bij brandschade is de standaardvergoeding voor audio- en visuele apparatuur en computers meestal gebonden aan een apart maximum. Deze standaardvergoeding varieert van €2500 (United Insurance) respectievelijk €3000 (Klaverblad Budget) tot €200.000 (Lemonade). Bij Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en Ohra geldt bij dit soort schade geen aparte maximumvergoeding.

Diefstal (inbraak)

Bij diefstal (inbraak) is de maximumvergoeding soms nog lager. Bij de meeste verzekeraars kunnen de maximumbedragen wel worden verhoogd tegen betaling van extra premie, soms onbeperkt.

In de grote steden

De Royaal-polis van Klaverblad vergoedt bij diefstal in in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag maximaal €5000. Daarnaast is er In sommige stadsdelen uitsluiting voor diefstal uit kelderboxen en auto's. Univé gebruikt een maximale vergoeding van €5000 in élk 'grotestedengebied'.  

Mobiele elektronica

Smartphones, laptops en tablets zijn erkende schadeposten voor inboedelverzekeraars. Voor dit soort mobiele elektronica geldt steeds vaker een uitgeklede dekking, te vergelijken met 'gewone' audio- en computerapparatuur.

Dag- of nieuwwaarde

Allianz vergoedt nooit de nieuwwaarde van mobiele apparaten, maar altijd de vervangingswaarde. Met een reguliere inboedelverzekering van ABN AMRO en a.s.r. ontvang je nooit meer dan de dagwaarde. Positieve uitschieter is ING. Die vergoedt bij gedekte schade maar liefst 10 jaar de nieuwwaarde.

Nieuwwaarderegeling

De overige inboedelverzekeraars gebruiken de nieuwwaarderegeling. Dat houdt in dat je de nieuwwaarde ontvangt zolang de dagwaarde van het apparaat meer dan 40% van de nieuwwaarde is. Daarna ontvang je de dagwaarde. Hoe die wordt berekend, kan verschillen per verzekeraar en merk, type en aanschafprijs van het apparaat.

Aanvullend eigen risico

Bij val- en stootschade aan mobiele elektronica heb je bij de volgende inboedelverzekeraars te maken met een aanvullende eigen risico:

 • Aegon (€250, tenzij de schade hersteld wordt door Aegon Schade Service).
 • Aon (€100).
 • Hema (€50).
 • Inshared (€50).
 • Klaverblad (€150).
 • Lancyr (€150).
 • ZLM (€100).

Centraal Beheer en FBTO gebruiken bij specifieke allrisk-schades altijd een afwijkend eigen risico, van €100 respectievelijk €150.

Val- en stootschade in aparte dekking

Bij de volgende aanbieders is allrisk-schade (vallen en stoten) aan mobiele elektronica niet meer gedekt op de allrisk-inboedelverzekering:

 • ABN AMRO
 • Allianz Direct
 • ANWB
 • a.s.r.
 • Ik kies zelf van a.s.r.
 • de Goudse 
 • Hema
 • ING
 • InShared
 • Unigarant

Behalve bij Allianz Direct is dit wél als extra dekking mee te verzekeren. Zie de tabel hieronder.

Aparte mobiele elektronicaverzekering

Bij Nationale-Nederlanden is geen enkele schade aan mobiele apparatuur nog gedekt. Hiervoor lanceerde Nationale-Nederlanden per 1 april 2020 de Mobiele Elektronicaverzekering. Deze aparte verzekering dekt binnen- en buitenshuis schade aan elektronica tot €7500 per gebeurtenis.

Met de Mobielverzekering van ING (voor smartphones en tablets) heb je recht op reparatie of vervanging binnen 24 uur. Ook bij val- of stootschade. De dekking is wereldwijd, maar reparatie en vervanging gebeurt alleen in Nederland. De premie hangt af van het merk, model én de gekozen dekking.

De Hema heeft sinds 1 oktober 2021 de aanvullende dekking Mobiele Elektronica. Daarmee zijn onder meer mobiele telefoons, smartphones, tablets, e-books, laptops en mobiele spelcomputers wereldwijd verzekerd voor onder meer val- en stootschade. Dit voor maximaal €5000 per gebeurtenis.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.