icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je inboedelverzekering

Hoe voorzichtig je ook bent, schade aan spullen kan altijd ontstaan. We geven je graag tips voor het gebruik van de inboedelverzekering, om de gevolgen van schade zo veel mogelijk te beperken.

1

Geef grote veranderingen door aan je verzekeraar

Ga je verhuizen, verbouwen of op wereldreis? Je woning verhuren of een praktijk aan huis beginnen? Of heb je dure spullen aangeschaft? Geef dit door aan je inboedelverzekeraar. Die kan de verzekering daar dan op aanpassen.

De conclusie kan ook zijn dat je in de nieuwe situatie beter een andere inboedelverzekering kunt nemen.

Lees meer over hoe je onderverzekering voorkomt

Gebruikstips_Voorkomonderverzekering

2

Huissleutel kwijt?

Huissleutel kwijt of gestolen? Dan vergoedt je verzekeraar vaak de kosten van een nieuw slot. Sommige verzekeraars dekken de kosten van een nieuw slot (gedeeltelijk) ook op je opstalverzekering. Andere verzekeraars dekken deze kosten op geen enkele woonverzekering.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk je sloten te vervangen bij diefstal of verlies van je sleutel. Dat maakt de kans op inbraak kleiner.

Lees meer over huissleutel kwijt

Gebruikstips_Tips

3

Tips en voorzorgsmaatregelen bij woningbrand

Als je woning afbrandt, heeft dat natuurlijk enorme gevolgen. Met de volgende tips en voorzorgsmaatregelen beperk je in elk geval de financiële schade.

  • Maak een goede inventarislijst van al je bezittingen. Maak ook foto's van de inboedel en waardevolle spullen. Bewaar deze gegevens in een omgeving als de ‘cloud’. Zo heb je altijd toegang tot de informatie.

  • Fotografeer en registreer alle spullen die het calamiteitenbedrijf meeneemt. Dan is er hard bewijs als er spullen ontbreken.

  • Informeer meteen de verzekeraar en geef je mobiele nummer door.

Meer tips wat te doen bij een woningbrand

Gebruikstips_Woningbrandchecklist

4

Op welke verzekering claim je schade?

Veroorzaakt een ander, bijvoorbeeld een buurman, schade aan jouw spullen? Claim de schade dan op je eigen inboedelverzekering. 

Verzekerden die een claim bij de aansprakelijkheidsverzekering (AVP) van de buren indienen, worden in de regel namelijk doorverwezen naar de eigen woonverzekeraar. Die kan in zo’n geval het schadebedrag verhalen (ook wel: 'regres nemen') op de aansprakelijkheidsverzekeraar van de veroorzaker. Of op de veroorzaker zelf als die geen aansprakelijkheidsverzekering heeft. Dit hebben de verzekeraars zo afgesproken om dubbele uitbetaling te voorkomen.

Voordeel van een inboedelverzekering is bovendien dat deze schade vergoedt op basis van de nieuwwaarde. De aansprakelijkheidsverzekering gaat uit van de dagwaarde, die meestal lager is.

Aansprakelijkheidsverzekering kapotte ruit

5

Voorkom teleurstelling, raadpleeg de afschrijvingslijst

Voor producten die al een tijdje meegaan, keren verzekeraars na schade of diefstal slechts de dagwaarde uit. Die waarde kan per verzekeraar flink verschillen. Zo keert de ene voor een smartphone van €500 na 2,5 jaar €80 uit en de andere €250.

Heb je over die uitkeerwaarden geen informatie gekregen, dan weet je feitelijk niet waarvoor je precies verzekerd bent. Na een oproep van de Consumentenbond in 2016 maken inmiddels bijna alle inboedelverzekeraars op hun website bekend hoe snel zij diverse producten afschrijven.

Lees meer over de afschrijvingslijsten van verzekeraars bij schade

schade-tablet-inboedel

6

Verzekering opzeggen

Alle verzekeringen die na 1 januari 2010 zijn afgesloten, hebben standaard een looptijd van 1 jaar. Je kunt er eventueel zelf voor kiezen om de looptijd op 5 jaar te zetten. Zeg je de polis niet op, dan verlengt de verzekeraar deze automatisch met nog eens 1 jaar.

Na de verlenging kun je de polis wel dagelijks opzeggen, met een opzegtermijn van een maand. En soms zelfs met opzegkosten. Dat sommige verzekeraars voor het opzeggen kosten in rekening brengen, is de Consumentenbond een doorn in het oog.

Heb je vóór 1 januari 2010 een verzekering afgesloten? Dan moet de verzekeraar je op tijd laten weten wanneer hij de verzekering automatisch verlengt. Ook moet hij aangeven tot welke datum je nog kunt opzeggen. 

Laat je de verzekering automatisch verlengen, dan gelden na die looptijd nieuwe regels.

Vergelijk woonverzekeringen of bekijk de beste inboedelverzekering.

email sturen

Test inboedelverzekeringen