icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je inboedel- en opstalverzekering

Schade aan je huis of inboedel is erg vervelend. We geven je graag een aantal tips over de afhandeling van schade en waar je op moet letten.

Jan Klinckenberg
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Voorkom onderverzekering

Bij opstalverzekeringen is het belangrijk dat je de juiste herbouwwaarde verzekert. Het bedrag waarvoor je je verzekert is namelijk het maximumbedrag dat de verzekeraar zal uitkeren bij schade. Blijkt na schade dat de kosten van herbouw hoger zijn dan het bedrag dat je verzekerde, dan is dat voor je eigen rekening. En als het gaat om je huis, kan dat behoorlijk in de papieren lopen.

Meer over onderverzekering 

Gebruikstips_Voorkomonderverzekering

2
Woningbrand: checklist waarop te letten?

Als je huis afbrandt, is dat natuurlijk een drama. Met deze tips, voor- en achteraf, beperk je in elk geval de financiële schade.

  • Maak een goede inventarislijst van al je bezittingen en maak foto's van de inboedel en waardevolle spullen. Bewaar deze gegevens in een omgeving als de ‘cloud’. Zo heb je altijd toegang tot deze informatie.

  • Fotografeer en registreer alle spullen die het calamiteitenbedrijf meeneemt. Dan is er hard bewijs als er spullen ontbreken.

  • Informeer meteen de verzekeraar en geef je mobiele nummer door.

Lees meer tips over wat je kunt doen als je huis (deels) afbrandt

Gebruikstips_Woningbrandchecklist

3
Storm- en waterschade

Schade door storm en directe neerslag wordt door alle verzekeraars gedekt. Van storm is in verzekeringstermen sprake vanaf windkracht 7, oftewel bij windsnelheden van meer dan 50 kilometer per uur. Schade door een dijkdoorbraak is niet standaard gedekt. Maar wanneer door hevige regenval de putten overstromen is eventuele schade weer wel gedekt. De meeste opstalverzekeraars hanteren bij stormschade een verhoogd eigen risico, dat kan oplopen tot €450.

Gebruikstips_Stormenwaterschade

4
Vergeet je huisdieren niet

Je moet er niet aan denken, maar stel dat je een ongeval krijgt of acuut ziek wordt. Of je huis staat in brand of onder water. Voor jou wordt gezorgd, maar wie bekommert zich over je huisdieren? De Sophia-Vereeniging bedacht een oplossing: de noodsticker.

Lees meer over de noodsticker

Gebruikstips_Vergeetjehuisdierenniet

5
Huissleutel kwijt?

Meld het meteen bij je verzekeraar als je je huissleutel kwijt bent. Die vergoedt vaak de kosten van een nieuw slot als je sleutel is gestolen. Sommige verzekeraars dekken de kosten van een nieuw slot (gedeeltelijk) ook op je opstalverzekering. Andere verzekeraars dekken deze kosten op geen enkele woonverzekering.

Verder is het belangrijk om zo snel mogelijk je sloten te vervangen bij diefstal of verlies van je sleutel. Dat maak de kans op inbraak kleiner.

Lees meer over wat je moet doen als je je huissleutel verliest

 

Gebruikstips_Tips

6
Verzekering opzeggen

Het is een stuk simpeler geworden om van verzekering te wisselen. Als je vóór 1 januari 2010 een verzekering hebt afgesloten, moet je verzekeraar je op tijd laten weten wanneer je verzekering automatisch wordt verlengd. Ook moet hij aangeven tot welke datum je nog kunt opzeggen.

Nieuwe regels

Laat je de verzekering automatisch verlengen, dan gelden na die looptijd nieuwe regels. Je kunt de verzekering dan elk moment opzeggen met een opzegtermijn van maximaal 1 maand. Inboedel- en opstalverzekeringen die je nu afsluit, hebben standaard een looptijd van 1 jaar (tenzij je zelf kiest voor een looptijd van 5 jaar). Na een jaar kun je de verzekering elk moment opzeggen, met een opzegtermijn van 1 maand.

Bekijk welke inboeldel-  en opstalverzekering de beste is

7
Veelgestelde vragen

Ik hoorde laatst dat je bij schade een contra-expert kunt inschakelen. Hoe gaat dit in zijn werk?

Door een contra-expert in te schakelen, zorg je ervoor dat de verzekeraar de schade niet zonder pardon in je nadeel kan vaststellen. De verzekeraar is verplicht om de redelijke kosten die hiervoor gemaakt worden te dekken.

Ik las laatst een artikel over aard- en nagelvaste zaken. Heeft dit ook een relatie met mijn inboedel- en opstalverzekering?

Zeker! Aard- en nagelvaste zaken vallen namelijk onder de opstalverzekering en niet onder de inboedelverzekering. Dit verschil is bijvoorbeeld belangrijk in geval van brand. De ingebouwde koelkast valt dan onder aard- en nagelvaste zaken en dus onder de opstalverzekering.

Als ik mijn huis verzeker, is mijn fundering dan ook meeverzekerd?

Dat hangt af van de verzekering. De fundering is soms wel meeverzekerd in de opstalverzekering maar in andere gevallen niet. Kijk goed of het onder de basisdekking valt of sluit er een extra module voor af.

Ik neem vaak mijn laptop mee onderweg. Dan staat hij niet meer in mijn huis. Ben ik dan toch verzekerd?

Je inboedel is niet altijd standaard buitenshuis verzekerd. In dit geval heb je vaak een buitenshuisdekking nodig. Dit kun je als module opnemen in je inboedelverzekering.

Ik heb afgelopen tijd een hoop nieuwe meubels gekocht. Moet ik dit doorgeven in verband met mijn inboedelverzekering?

Ja! Het is namelijk goed mogelijk dat het bedrag waarvoor je inboedel verzekerd was niet meer overeenkomt met de huidige waarde van je inboedel.

Ik ben van plan mijn huis te gaan verbouwen. Moet ik dit doorgeven voor mijn opstalverzekering?

Dat is zeker aan te raden. Vooral als je verwacht dat je huis meer waard wordt door de verbouwing is het verstandig om je opstalverzekering aan te passen. Let verder op dat ongelukken tijdens een verbouwing kunnen zijn uitgesloten van je verzekering! Kijk dit goed na in de voorwaarden.

Test inboedel- en opstalverzekeringen

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Wat is eigenlijk het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering? En zijn er nog andere bespaartips voor deze verzekering? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...