icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je inboedelverzekering

Schade aan je inboedel is erg vervelend. We geven je graag een aantal tips over de afhandeling van schade en waar je op moet letten.

Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering


1
Geef grote veranderingen door aan je verzekeraar

Heb je de afgelopen tijd nieuwe spullen aangeschaft? Denk aan dure elektronica of nieuwe meubels. Geef dit altijd door aan je inboedelverzekeraar. Dan weet je zeker dat het verzekerde bedrag overeenkomt met de waarde van je eigendommen. De verzekeraar kan de inboedelverzekering aanpassen aan de actuele situatie. 

Gebruikstips_Voorkomonderverzekering

2
Verzekering opzeggen

Alle verzekeringen die na 1 januari 2010 zijn afgesloten, hebben standaard een looptijd van 1 jaar (tenzij je zelf kiest voor een looptijd van 5 jaar). Zeg je de polis niet op, dan verlengt de verzekeraar deze met nog eens 1 jaar. Maar na de verlenging kun je de polis wel dagelijks opzeggen, met een opzegtermijn van 1 maand. Dat sommige verzekeraars hiervoor kosten in rekening brengen, is de Consumentenbond een doorn in het oog.

Als je vóór 1 januari 2010 een verzekering hebt afgesloten, moet de verzekeraar je op tijd laten weten wanneer hij de verzekering automatisch verlengt. Ook moet hij aangeven tot welke datum je nog kunt opzeggen. Laat je de verzekering automatisch verlengen, dan gelden na die looptijd nieuwe regels.

Vergelijk inboedelverzekeringen
Bekijk de beste inboedelverzekering

email sturen

3
Huissleutel kwijt?

Huissleutel kwijt of gestolen? Dan vergoedt je verzekeraar vaak de kosten van een nieuw slot. Sommige verzekeraars dekken de kosten van een nieuw slot (gedeeltelijk) ook op je opstalverzekering. Andere verzekeraars dekken deze kosten op geen enkele woonverzekering.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk je sloten te vervangen bij diefstal of verlies van je sleutel. Dat maakt de kans op inbraak kleiner.

Lees meer over huissleutel kwijt

Gebruikstips_Tips

4
Hoe je een woningbrand voorkomt en andere tips

Als je huis afbrandt, is dat natuurlijk een drama. Met deze tips, voor- en achteraf, beperk je in elk geval de financiële schade.

  • Maak een goede inventarislijst van al je bezittingen en maak foto's van de inboedel en waardevolle spullen. Bewaar deze gegevens in een omgeving als de ‘cloud’. Zo heb je altijd toegang tot de informatie.

  • Fotografeer en registreer alle spullen die het calamiteitenbedrijf meeneemt. Dan is er hard bewijs als er spullen ontbreken.

  • Informeer meteen de verzekeraar en geef je mobiele nummer door.

Meer tips wat te doen bij een woningbrand

Gebruikstips_Woningbrandchecklist

5
Op welke verzekering claim je schade?

Veroorzaakt een ander schade aan je huis of spullen? Dan kun je de schade claimen op je eigen woonverzekering óf via de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker.

Voordeel van een inboedel- of opstalverzekering is dat deze verzekeringen schade vergoeden op basis van nieuwwaarde. De aansprakelijkheidsverzekering gaat uit van dagwaarde, die meestal lager is. Aan de andere kant. Misschien heb je al een paar keer achterelkaar schade geclaimd op je inboedelverzekering en wil je niet als 'veelclaimer' te boek staan.

Denk bij ‘twijfelschade’ dus altijd goed na waar je de claim indient. De eerst aangesproken verzekeraar moet de schadeclaim afwikkelen en bepaalt de hoogte van de schade.

Artikel_Hebikeenaansprakelijkheidsverznodig

6
Voorkom teleurstelling, raadpleeg de afschrijvingslijst

Voor producten die al een tijdje meegaan, keren verzekeraars na schade of diefstal slechts de dagwaarde uit. Die waarde kan per verzekeraar flink verschillen. Zo keert de ene voor een smartphone van €500 na 2,5 jaar €80 uit, en de andere €250. Wie daar geen informatie over krijgt van zijn verzekeraar, weet feitelijk niet waarvoor hij nu eigenlijk verzekerd is. Na een oproep van de Consumentenbond in 2016 maken inmiddels de meeste inboedelverzekeraars op hun website bekend hoe snel zij diverse producten afschrijven.

Lees meer over de afschrijvingslijsten van verzekeraars bij schade.

schade-tablet-inboedel

Test inboedelverzekeringen

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Wat is eigenlijk het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering? En zijn er nog andere bespaartips voor deze verzekering? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

Community-channel

Topics over inboedelverzekeringen