icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je inboedelverzekering

Schade aan je huis of inboedel is erg vervelend. We geven je tips over de afhandeling van schade en waar je op moet letten.

1

Geef grote veranderingen altijd door

Ga je verhuizen, verbouwen of op wereldreis? Je woning verhuren of een praktijk aan huis beginnen? Of heb je dure spullen gekocht? Geef dit door aan je verzekeraar. Die kan je verzekering dan aanpassen. Soms kun je zelfs beter een andere inboedelverzekering nemen.

Lees meer over:
Verhuizen? Regel je inboedelverzekering

Gebruikstips_Voorkomonderverzekering

2

Huissleutel kwijt?

Huissleutel kwijt of gestolen? Dan vergoedt je verzekeraar vaak de kosten van een nieuw slot. Sommige verzekeraars dekken de kosten van een nieuw slot (gedeeltelijk) ook op je opstalverzekering. Andere verzekeraars dekken deze kosten op geen enkele woonverzekering.

Lees meer over:
Huissleutel kwijt? Meld het bij je verzekeraar

Gebruikstips_Tips

3

Tips en voorzorgsmaatregelen bij brand

Als je woning afbrandt, heeft dat natuurlijk enorme gevolgen. Met de volgende tips en voorzorgsmaatregelen beperk je in elk geval de financiële schade.

  • Maak een goede inventarislijst van al je bezittingen. Maak ook foto's van de inboedel en waardevolle spullen. Bewaar deze foto's in de cloud. Zo heb je altijd toegang tot de informatie.

  • Fotografeer en registreer alle spullen die het calamiteitenbedrijf meeneemt. Dan is er hard bewijs als er spullen ontbreken.

  • Informeer meteen de verzekeraar en geef je mobiele nummer door.

Lees meer over:
Woningbrand: wat moet je doen?

Gebruikstips_Woningbrandchecklist

4

Op welke verzekering claim je schade?

Heeft iemand anders jouw spullen beschadigd? Claim de schade dan op je eigen inboedelverzekering. Als je een claim indient bij de aansprakelijkheidsverzekering (AVP) van iemand anders, word je meestal doorverwezen naar je eigen woonverzekeraar. 

Jouw verzekeraar haalt het schadebedrag dan terug bij de verzekeraar van de veroorzaker. Of bij de persoon zelf, als hij geen verzekering heeft. Dit hebben verzekeraars afgesproken om dubbele uitbetaling te voorkomen.

Het voordeel is ook dat de inboedelverzekering de schade vergoedt op basis van de nieuwwaarde. De aansprakelijkheidsverzekering gaat uit van de dagwaarde, die meestal lager is.

Aansprakelijkheidsverzekering kapotte ruit

5

Voorkom teleurstelling, bekijk de afschrijvingslijst

Voor producten die al een tijdje meegaan, keren verzekeraars na schade of diefstal de dagwaarde uit. Die waarde kan per verzekeraar flink verschillen. De ene verzekeraar keert na 2,5 jaar nog maar €80 uit voor een smartphone die €500 kostte. Bij een andere krijg je €250.

Heb je daar geen informatie over gekregen? Dan weet je eigenlijk niet waarvoor je precies verzekerd bent. Tegenwoordig zetten bijna alle inboedelverzekeraars op hun website hoe snel zij producten afschrijven.

schade-tablet-inboedel

6

Verzekering opzeggen

Alle verzekeringen die je na 1 januari 2010 hebt afgesloten, hebben een looptijd van 1 jaar. Je kunt er wel zelf voor kiezen om de looptijd op 5 jaar te zetten. Als je de polis niet opzegt, verlengt de verzekeraar die automatisch met nog een jaar.

Dagelijks opzeggen

Na de verlenging kun je de polis wel dagelijks opzeggen. Er is wel een opzegtermijn van een maand. Soms betaal je daarvoor wel opzegkosten. 

Heb je een verzekering van voor 2010?

Heb je voor 1 januari 2010 een verzekering afgesloten? Dan moet de verzekeraar je op tijd laten weten wanneer hij de verzekering automatisch verlengt. Ook moet hij aangeven tot welke datum je nog kunt opzeggen. 

Laat je de verzekering automatisch verlengen, dan gelden na die looptijd nieuwe regels.

Bekijk en vergelijk:
Alle woonverzekeringen 
De beste inboedelverzekering

email sturen

Test inboedelverzekeringen