icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afschrijvingslijsten verzekeraars bij schade

Met afschrijvingen bepalen verzekeraars de waarde van het product. En hoeveel je vergoed krijgt bij schade of diefstal van je spullen. De afschrijvingslijsten van bijna alle verzekeraars zijn openbaar. 
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:19 maart 2024

kapotte smartphone

Hoogte schadeuitkering bepalen

Dien je een schadeclaim in bij je reis- of inboedelverzekeraar na schade of diefstal? En gaat het product al een tijdje mee? Dan stelt de verzekeraar de dagwaarde en uitkering vast met een afschrijvingslijst. 

Nieuwwaarde

Voor nieuwe spullen wordt vaak de nieuwwaarde vergoed. Dit is het bedrag waarmee je het product opnieuw kunt kopen. Bij reisverzekeringen is die termijn vaak 12 maanden. Sommige verzekeraars hebben géén nieuwwaardetermijn. 

Afschrijving

Na de 12 maanden worden je spullen minder waard. Er wordt dan periodiek (per maand of per jaar) een percentage van de waarde afgeschreven. Dat is de dagwaarde. 

Percentage en termijn

Op de afschrijvingslijsten staat per product welk afschrijvingspercentage geldt. En welke termijn van afschrijven of levensduur. De waarde van spullen en de afschrijvingen kunnen per verzekeraar flink verschillen. 

Restwaarde

De restwaarde is een percentage van de nieuwwaarde. Bij reisverzekeringen is dit vaak 10% tot 20%. Dit bedrag krijg je minimaal terug bij schade of diefstal, ook al is een product volledig afgeschreven. Sommige verzekeringen hebben géén minimale restwaarde. Je krijgt dan dus niets terug na de afschrijvingstermijn of levensduur.

Waar kun je afschrijvingslijsten vinden?

De afschrijvingstabel is een standaard onderdeel van de verplichte verzekeringskaart bij reis-, inboedel- en recreatiewoningverzekeringen. De verzekeringskaart vind je op de website van je verzekeraar. Vanuit de verzekeringskaart kun je doorklikken naar de afschrijvingslijst van de verzekeraar. Je kunt er de afschrijvingslijst voor inboedel en reisbagage vinden. Soms staat er op een afschrijvingslijst ook informatie over het afschrijven van andere schades. Zoals schades die je claimt op je aansprakelijkheidsverzekering.

De verwijzing op de website naar de afschrijvingstabel verschilt per verzekering. Bij reisverzekeringen is deze toegevoegd aan ‘bagage’. Bij de inboedelverzekering vind je de link onder de kop ‘verzekerd bedrag’. De afschrijvingstabel voor de recreatiewoningverzekering is toegevoegd aan ‘keuze: inboedel’.