! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beste reisverzekering

Wij vergelijken de dekking, voorwaarden en prijzen van de doorlopende reisverzekeringen van ruim 20 aanbieders. Bij alle aanbieders gaan we uit van dezelfde verzekerde onderdelen. Wat is de beste doorlopende reisverzekering en waarom?
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 20 november 2020

De beste reisverzekering

In oktober 2020 onderzochten we de polisvoorwaarden van de doorlopende reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen. De testresultaten vind je terug in onze vergelijker.

We beoordelen de kwaliteit van de polisvoorwaarden en de compleetheid van de dekking. Het oordeel zegt niets over de premie. Die hangt af van je eigen situatie en wensen. Voor deze test berekenden we een testoordeel voor de premies van de verschillende reisverzekeringen. Dit oordeel geeft een indicatie van hoe duur of goedkoop een reisverzekering gemiddeld is.

Wat voor jou de beste reisverzekering is hangt af van:

 • samenstelling van het gezin
 • vakantiebestemming (binnen of buiten Europa)
 • wel of geen wintersportvakantie
 • vervoer
 • inhoud bagage
 • andere verzekeringen die je heb afgesloten (in verband met oververzekering)

Beste uit de Test

De Europeesche Optimaal, testoordeel: 8,6

De Europeesche stond met zijn Optimaal-polis altijd al in het lijstje doorlopende reisverzekeraars met goede voorwaarden. Dit jaar is De Europeesche met deze uitgebreide reispolis de Beste uit de Test. De Optimaal-reisverzekering vergoedt bijvoorbeeld het verplichte eigen risico van de medische kosten in Nederland. Ook is er een hoge maximumvergoeding bij schade of diefstal van bagage. Zoals een lange nieuwwaarderegeling en hogere maximumvergoeding voor een smartphone, laptop of een (zonne)bril. Bij De Europeese is dit 2 jaar, vaak is dit 1 jaar. Ten slotte is de annuleringsdekking ruim. Zo is overlijden van een familielid in de derde graad of van een goede vriend een gedekte annuleringsreden. 

De Europeesche heeft nog 2 minder uitgebreide doorlopende reisverzekeringen: Basis (7,4) en Comfort (7,8). De Optimaal-polis heeft de meest uitgebreide én ook prijzige dekking. 

ANWB en Unigarant

ANWB is met zijn Compleet-polis nipt geen Beste uit de Test, maar het scheelt weinig met een 8,5 als testoordeel. Unigarant is een onderdeel van ANWB. De reisverzekering heeft dezelfde voorwaarden en heeft dezelfde score. De reisverzekering van Unigarant is gemiddeld wel duurder. De polissen hebben een goede bagagevergoeding. Ook is er géén maximum aan de vergoeding voor je reiskosten per polis per jaar als je je reis annuleert. En er is ruime vergoeding bij invaliditeit of overlijden na een ongeval op vakantie.

Beste uit de Test: wat betekent dat?

Beste Koop

SNS Europa Plus, testoordeel: 7,4

De reis- en annuleringsverzekering van SNS Europa Plus heeft een prima dekking en is gemiddeld erg voordelig. Let op: de premies kunnen per situatie sterk verschillen. We geven de degelijke voorwaarden van de reis-en annuleringsverzekering een 7,4.

Beste Koop: wat betekent dat?

Bekijk alle testoordelen

In de reisverzekeringen vergelijker staan alle testoordelen voor kortlopende en doorlopende reis- en annuleringsverzekeringen. Het gaat om de scores voor de voorwaarden van de verzekeringen en scores voor de premies van de verschillende verzekeringen.

Bekijk het volledige artikel over reisverzekeringen en corona in de Consumentengids van december (alleen voor leden).

Voordeligse en goede doorlopende reisverzekeringen

We keken welke reis-en annuleringsverzekeringen een goede dekking hebben en ook een aantrekkelijke gemiddelde jaarpremie.

 • De Internationale Europa/Plus: Testoordeel 6,5/7,1
 • SNS Europa/Europa Plus: Testoordeel 6,6/7,4
 • Aegon Basis: Testoordeel 6,5
 • FBTO: Testoordeel 7,2
 • Ohra: Testoordeel 7,6

Verschillen in dekking

De dekkingen van de reisverzekering verschillen sterk per verzekeraar. Dit begint al bij de inhoud van het standaard pakket. Zijn alleen de buitengewone kosten gedekt en kunnen alle andere modules los meeverzekerd worden? Of is het een compleet pakket, waar alle mogelijke modules al standaard in zitten? Uiteraard zit hier ook een verschil in prijs aan vast.