icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Over onze test & dienstverlening

Met onze vergelijker bereken je snel een persoonlijke premie. In veel gevallen kun je de doorlopende reisverzekering van jouw keuze ook direct aanvragen. Hoe werkt dit en welke informatie hebben wij van jou nodig? We leggen ook uit hoe we tot onze testoordelen komen.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 7 april 2022

reisverzekering

Wat doen wij voor jou?

In onze vergelijker van doorlopende reisverzekeringen vergelijk je reisverzekeringen van zo'n 25 tot 30 aanbieders op premie en voorwaarden. Om dit goed te kunnen doen, stellen we eerst een aantal persoonlijke vragen, zoals je postcode en de gezinssamenstelling. Vaak kun je de reisverzekering van jouw keuze via de vergelijker afsluiten.

Sorteren

De uitkomsten kun je sorteren op maandpremie en testoordeel. Bij maandpremie staat de goedkoopste verzekering bovenaan. Bij sortering op testoordeel staat de best scorende verzekering bovenaan.

Hoe wij testen

De testoordelen van doorlopende reisverzekeringen zijn gebaseerd op onderzoek naar de polisvoorwaarden. In hoofdlijnen verloopt het onderzoek als volgt:

 1. Bepalen welke dekkingsaspecten worden meegenomen in het onderzoek.
 2. De geselecteerde dekkingsaspecten beoordelen ten opzichte van het marktgemiddelde.
 3. De geselecteerde dekkingsaspecten onderling wegen op basis van relevantie.

Voor het beoordelen van de dekkingsaspecten gebruiken we de MoneyView ProductRating. Daardoor kunnen we alleen reisverzekeringen beoordelen die in de database van MoneyView staan. Aan ieder dekkingsaspect kennen we een aantal punten toe, uiteenlopend van 1 tot 5.

De optelsom van het aantal punten rekenen we om naar een rapportcijfer op de schaal van 1 tot 10. Dit is ons Testoordeel.

Relevantie dekkingsaspecten en weging

De kwaliteit van een reisverzekering hangt af van de aanwezige dekkingsonderdelen en hoe deze onderdelen zijn ingevuld. Elk dekkingsonderdeel krijgt een wegingspercentage.

 • Hulpverlening (basisdekking): 15%
 • Geneeskundige kosten: 12,5%
 • Dekkingsgebied: 10%
 • Flexibiliteit: 10%
 • Bagagedekking: 10%
 • Annulering: 10%
 • Sporten: 7,5%
 • Vervangend vervoer en verblijf: 7,5%
 • Automobilistendekking: 7,5%
 • Aansprakelijkheid vakantiehuis: 5%
 • Ongevallendekking: 2,5%
 • Reisrechtsbijstand: 2,5%

Het testoordeel is een relatieve waardering. Een reisverzekering met een wat lager testoordeel is niet per definitie slecht. Meestal wel minder uitgebreid dan een verzekering met een hoog testoordeel. Dat hoeft geen probleem te zijn. Ga je bijvoorbeeld nooit op wintersport, dan heb je ook geen wintersportdekking nodig. 

Kies je een reisverzekering met een hoog testoordeel, dan kies je ook voor een uitgebreide standaarddekking.

Welke reisverzekeringen kun je vergelijken?

Onderstaande aanbieders onderzochten wij. Bij een aantal daarvan kun je direct een verzekering aanvragen via onze (tijdelijke) Keuzehulp reisverzekeringen. Met de vetgedrukte verzekeraars hebben wij een zogenoemde affiliate-overeenkomst. Als je daar een verzekering afsluit via onze Keuzehulp, ontvangen wij als bemiddelaar een kleine vergoeding.

Verzekeraar Afsluiten via Keuzehulp
ASR nee
ABN Amro ja
Aegon ja
Allianz  nee
Allianz Global Assistance ja
Anker nee
ANWB ja
Aon nee
Centraal Beheer nee
Ditzo ja
Europeesche ja
FBTO ja
de Goudse nee
Hema ja
ING ja
InShared nee
de Internationale ja
Klaverblad nee
Nationale-Nederlanden nee
Ohra nee
SNS ja
Unigarant ja
Univé ja
Vereniging Eigen Huis nee
ZLM ja

Contactgegevens bij vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld een aangevraagde verzekering? Neem dan contact op met onze klantenservice. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Bel 070-445 41 41 of stuur ons een bericht.

Predicaten en licenties

De reisverzekering met het hoogste Testoordeel krijgt het predicaat Beste uit de Test en is dus de beste reisverzekering. Het predicaat Beste Koop geven we het product of de dienst met de gunstigste prijs-kwaliteitverhouding.

Hoe verdienen wij aan reisverzekeringen?

De Consumentenbond ontvangt een vaste vergoeding voor iedere afgesloten polis. De hoogte van de premie en de gekozen dekking maakt daarbij niet uit. Geen verzekeraar heeft een direct of indirect belang in deze Reisverzekering Vergelijker. Met de Reisverzekering Vergelijker van de Consumentenbond vergelijk je dus onafhankelijk alle premies en voorwaarden.

Lees meer over deze vergoeding en onze inkomsten.

Geen winstoogmerk

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk. Alle inkomsten investeren we in betere dienstverlening voor consumenten, vooral voor onze leden. Wij hebben een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het bemiddelen in verzekeringen. Het nummer is: 12020656.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes