icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Over onze test & dienstverlening

Met behulp van onze vergelijker is het mogelijk een persoonlijke premievergelijking te maken. In bepaalde gevallen kan de gewenste reisverzekering ook direct worden aangevraagd. Op deze pagina leggen we uit hoe dit werkt en welke informatie we hiervoor nodig hebben. We leggen ook uit hoe onze testoordelen tot stand komen.
Mark Drabbe
Mark Drabbe

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  5 februari 2018

reisverzekering

Wat doen wij voor jou?

Via onze vergelijker kun je verschillende doorlopende reisverzekeringen met elkaar vergelijken. Om een goede vergelijking te kunnen maken, stellen wij eerst een aantal persoonlijke vragen. Op basis van de antwoorden op deze vragen, maken wij de vergelijking.

In bepaalde gevallen kun je de gewenste doorlopende reisverzekering via de vergelijker afsluiten. Hierbij is geen sprake van advies. Tijdens de aanvraag en gedurende de looptijd van de verzekering, is de verzekeraar het aanspreekpunt, bijvoorbeeld in het geval van schade.

Hoe volledig is onze vergelijking?

Onze vergelijker van doorlopende reisverzekeringen bevat ruim 20 verzekeringen. Wij vergelijken niet alle verzekeraars, maar alleen de partijen waarvan wij de productinformatie ontvangen. Van die partijen zijn wij op de hoogte van de meest recente voorwaarden en premies.

De volgende aanbieders zijn opgenomen in onze vergelijker:

ABN Amro Aegon Allianz Global Assistance
Allianz ANWB Aon Direct
ASR Bruns ten Brink Centraal Beheer
Delta Lloyd Ditzo Europeesche (de)

FBTO

Generali Goudse (de)
Hema ING InShared
Klaverblad Nationale-Nederlanden Nederlanden van Nu
nowGo Ohra Reaal
SNS Univé Zelf

Wij streven naar 100% volledigheid. Dat wil zeggen dat alle aanbieders van particuliere doorlopende reisverzekeringen in Nederland kunnen meedoen aan de vergelijker. Hier zijn geen kosten aan verbonden voor de aanbieder.

Een beperkt aantal aanbieders ontbreekt op dit moment. Verzekeraar Interpolis is hiervan de bekendste. Zij geven helaas geen premie-informatie aan ons door.

Bekijk welke reisverzekeringen als Beste uit de Test komen of vergelijk alle reisverzekeringen.

Hoe vergelijken wij?

Om de vergelijking van doorlopende reisverzekeringen te kunnen maken, vragen wij om enkele persoonlijke gegevens in te vullen. Die gegevens gebruiken wij om te bepalen voor welke doorlopende reisverzekeringen je in aanmerking komt. Alle doorlopende reisverzekeringen waarvoor je in aanmerking komt, tonen wij vervolgens in een lijst. Daarbij spelen de volgende elementen een rol:

  • De prijs (maandpremie) van de verzekering, waarbij de goedkoopste bovenaan staat.
  • Het testoordeel.

Het is ook mogelijk de lijst te sorteren op basis van het testoordeel. Vervolgens kun je zelf de voorwaarden met elkaar vergelijken.

De getoonde testoordelen zijn gebaseerd op een polisvoorwaardenonderzoek van de doorlopende reisverzekering. Dit onderzoek verloopt in hoofdlijnen als volgt:

  1. Bepalen welke dekkingsaspecten worden meegenomen in het onderzoek.
  2. De geselecteerde dekkingsaspecten beoordelen ten opzichte van het marktgemiddelde.
  3. De geselecteerde dekkingsaspecten onderling wegen op basis van relevantie.

Beoordeling dekkingsaspecten

Voor de tweede stap in het proces gebruiken we de MoneyView ProductRating. Direct gevolg hiervan is dat we alleen reisverzekeringen kunnen beoordelen die zijn opgenomen in de database van MoneyView.

Aan ieder dekkingsaspect kennen we een aantal punten toe, uiteenlopend van 1 tot 5. De optelsom van het aantal punten rekenen we om naar een rapportcijfer op de schaal van 1 tot 10.

Relevantie dekkingsaspecten en weging

Bij het vinden van de juiste doorlopende reisverzekering heb je de keuze uit een groot aantal modules. De kwaliteit van het product hangt mede af van de gemaakte keuzes.

We hebben daarom aan elke module een wegingspercentage toegekend. Een overzicht van de belangrijkste voorwaarden die we hebben meegewogen bij onze reisverzekeringentest:

Percentage Dekkingsdeel
25 Hulpverlening: zijn de kosten voor telecommunicatie meegenomen? Hoe is de dekking bij zaken als opsporing, redding, berging, repatriëring, vervoer ziekenhuisbezoek en verblijfkosten bij ongeval/ziekte
12 Dekking voor geneeskundige kosten
12 Dekking voor wintersport en onderwatersport
10 Flexibiliteit/keuzevrijheid
9 Bagage inclusief geld
9 Wel of geen werelddekking
5 Dekking voor vervoer en verblijf
4 Dekking bij ongevallen
4 Dekking voor autopechhulp
2 Aansprakelijkheid vakantiehuis
2 Dekking voor rechtsbijstand

De dekkingen binnen de module hulpverlening wegen het zwaarst.

Het berekende testoordeel is een relatieve waardering. Een reisverzekering met een laag testoordeel is niet per definitie slecht, maar doorgaans wel minder uitgebreid dan een met een hoog testoordeel. Dat hoeft geen probleem te zijn. Ga je bijvoorbeeld nooit op wintersport, dan heb je ook geen wintersportdekking nodig.

Kies je een reisverzekering met een hoog testoordeel, dan kies je ook voor een uitgebreide standaarddekking.

Hoe verdienen wij met het vergelijken van doorlopende reisverzekeringen?

Wanneer je via onze vergelijker een doorlopende reisverzekering afsluit, ontvangen wij hiervoor een eenmalige afsluitvergoeding van de verzekeraar. Voor iedere geslaagde aanvraag ontvangt de Consumentenbond een vergoeding van €20. Hiervoor werken wij samen met Zanox en Daisycon.

De mogelijkheid om wel of niet rechtstreeks een reisverzekering aan te vragen, is niet van invloed op de rangorde in de vergelijker.

Op dit moment is het bij de volgende aanbieders mogelijk om rechtstreeks via de vergelijker een doorlopende reisverzekering aan te vragen:

ABN Amro FBTO Nationale-Nederlanden
Aegon Generali Ohra
Allianz Global Assistance Hema Reaal
ANWB Inshared Univé
Centraal Beheer Klaverblad Zelf

Lees meer over onze onafhankelijkheid en onze predicaten Beste Koop en Beste uit de Test.

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk. Alle inkomsten investeren we in betere dienstverlening voor de consument - en in het bijzonder voor zijn leden.

Bekijk de Beste reisverzekering  Vergelijk alle reisverzekeringen

Test reisverzekeringen

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg