icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Over onze test & dienstverlening

Met onze vergelijker bereken je snel een persoonlijke premie. In veel gevallen kun je de doorlopende reisverzekering van jouw keuze ook direct aanvragen. Hoe werkt dit en welke informatie hebben wij van jou nodig? We leggen ook uit hoe we tot onze testoordelen komen.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert reisverzekeringenBijgewerkt op:21 maart 2024

Test en dienstverlening

Wat doen wij voor jou?

In onze vergelijker van doorlopende reisverzekeringen vergelijk je reisverzekeringen op premie en voorwaarden. Om dit goed te kunnen doen, stellen we eerst een aantal persoonlijke vragen. Zoals je postcode en de gezinssamenstelling.

Sorteren

De uitkomsten kun je sorteren op maandpremie en testoordeel. Bij maandpremie staat de goedkoopste verzekering bovenaan. Bij sortering op testoordeel staat de best scorende verzekering bovenaan.

Hoe wij testen

De testoordelen van doorlopende reisverzekeringen zijn gebaseerd op onderzoek naar de polisvoorwaarden. In hoofdlijnen verloopt het onderzoek als volgt:

 1. Bepalen welke dekkingsaspecten worden meegenomen in het onderzoek.
 2. De geselecteerde dekkingsaspecten beoordelen ten opzichte van het marktgemiddelde.
 3. De geselecteerde dekkingsaspecten onderling wegen op basis van relevantie.

Voor het beoordelen van de dekkingsaspecten gebruiken we de MoneyView ProductRating. Daardoor kunnen we alleen reisverzekeringen beoordelen die in de database van MoneyView staan. Aan ieder dekkingsaspect kennen we een aantal punten toe, uiteenlopend van 1 tot 5.

De optelsom van het aantal punten rekenen we om naar een rapportcijfer op de schaal van 1 tot 10. Dit is ons Testoordeel.

Relevantie dekkingsaspecten en weging

De kwaliteit van een reisverzekering hangt af van de aanwezige dekkingsonderdelen en hoe deze onderdelen zijn ingevuld. Elk dekkingsonderdeel krijgt een wegingspercentage.

 • Hulpverlening (basisdekking): 15%
 • Geneeskundige kosten: 12,5%
 • Dekkingsgebied: 10%
 • Flexibiliteit: 10%
 • Bagagedekking: 10%
 • Annulering: 10%
 • Sporten: 7,5%
 • Vervangend vervoer en verblijf: 7,5%
 • Automobilistendekking: 7,5%
 • Aansprakelijkheid vakantiehuis: 5%
 • Ongevallendekking: 2,5%
 • Reisrechtsbijstand: 2,5%

Let op!

Een reisverzekering met een wat lager testoordeel is niet per definitie slecht. Meestal wel minder uitgebreid dan een verzekering met een hoog testoordeel. Dat hoeft geen probleem te zijn. Ga je bijvoorbeeld nooit op wintersport, dan heb je ook geen wintersportdekking nodig. 

Kies je een reisverzekering met een hoog testoordeel? Dan kies je ook voor een uitgebreide standaarddekking.

Welke reisverzekeringen kun je vergelijken?

De volgende verzekeraars zijn opgenomen in onze Vergelijker. 

Verzekeraar Afsluiten via Vergelijker
a.s.r ja
ABN Amro ja
Aegon ja
Allianz Direct nee
Allianz Global Assistance nee
Anker nee
ANWB nee
Aon nee
Avéro Achmea Nee
Centraal Beheer ja
Ik kies zelf van a.s.r. ja
FBTO ja
Goudse Nee
ING nee
InShared ja
de Internationale ja
Klaverblad nee
LTA nee
Nationale-Nederlanden ja
Ohra ja
SNS nee
Unigarant nee
Univé ja
Vereniging Eigen Huis nee

Reisverzekeraars die hier niet onder vallen

Sommige reisverzekeraars staan op dit moment niet in onze vergelijker. Bijvoorbeeld omdat de verzekeraars geen premiegegevens doorgeven. Of omdat ze (nog) geen samenwerkingsovereenkomst hebben met onze partner RISK Verzekeringen. Wij willen zoveel mogelijk van deze aanbieders toevoegen en melden het zodra dit is gebeurd. 

Allianz Global Assistance National Academic
Allianz Direct Nationale-Nederlanden Bank
Avéro Achmea Promovendum
Ik kies zelf van a.s.r. Vereniging Eigen Huis
Interpolis ZLM 

Samenwerking Consumentenbond en RISK

De Consumentenbond zet in samenwerking met RISK Verzekeringen de prijzen van reisverzekeringen op een rij. RISK Verzekeringen heeft contact met de verzekeraars en verzamelt voor ons de specificaties en actuele tarieven. 

Geen enkele verzekeraar heeft een direct of indirect belang in de reisverzekeringenvergelijker. Met onze reisverzekeringenvergelijker vergelijk je dus onafhankelijk de premies en voorwaarden van reisverzekeringen.

Contactgegevens bij vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld de reisverzekeringenvergelijker? Neem dan contact op met onze klantenservice. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.30 uur. Bel 070-445 41 41 of stuur ons een bericht.

Predicaten en licenties

De reisverzekering met het hoogste Testoordeel krijgt het predicaat Beste uit de Test en is dus de beste reisverzekering

Een verzekering met de (gemiddeld) gunstigste prijs-kwaliteitverhouding is de Beste Koop. Bij de reisverzekering hangt de hoogte van de premie sterk af van allerlei (persoonlijke) factoren. Een Beste Koop is daarom voor reisverzekeringen niet vast te stellen.

Hoe verdienen wij aan reisverzekeringen?

De Consumentenbond ontvangt een vaste vergoeding voor iedere afgesloten polis. De hoogte van de premie en de gekozen dekking maakt daarbij niet uit. Geen verzekeraar heeft een direct of indirect belang in onze reisverzekeringenvergelijker. Met de reisverzekeringenvergelijker van de Consumentenbond vergelijk je dus onafhankelijk alle premies en voorwaarden.

Lees meer over deze vergoeding en onze inkomsten.

Geen winstoogmerk

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk. Alle inkomsten investeren we in betere dienstverlening voor consumenten, vooral voor onze leden. Wij hebben een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het bemiddelen in verzekeringen. Het nummer is: 12020656.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300