icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering biedt dekking als je reis niet doorgaat of voortijdig moet worden afgebroken, bijvoorbeeld door ziekte of overlijden van naaste verwanten. Ook onvrijwillige werkloosheid en een op de klippen gelopen huwelijk zijn doorgaans grond voor annulering. Je krijgt de reissom dan geheel of gedeeltelijk retour.

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:7 juni 2019

geannuleerde-reis

Kortlopend of doorlopend?

Een annuleringsverzekering kun je als aanvullende module bij de doorlopende reisverzekering afsluiten. Hiervoor betaal je extra premie. Ook zijn er losse doorlopende annuleringsverzekeringen te verkrijgen.

In beide gevallen geldt dat alle niet-zakelijke reizen in binnen- en buitenland gedekt zijn. Dus ook een stedentripje met overnachting in Antwerpen. Dagtripjes zonder overnachting binnen Nederland zijn standaard uitgesloten van de dekking. Dagtripjes zonder overnachting buiten Nederland zijn standaard wel gedekt.

Heb je geen doorlopende reisverzekering of wil je het annuleringsrisico niet doorlopend afdekken? Dan kun je ook een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten. Voordeel hiervan is dat je per reis kunt afwegen of het nodig is. De premie van een kortlopende annuleringsverzekering ligt tussen de 4% en 5,5% van de reissom. Afsluiten kan bij veel verzekeraars online.

De beste doorlopende reisverzekering voor jou

Vergelijk doorlopende reisverzekeringen, premies en voorwaarden in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je vakantiegedrag passen.

Vergelijk reisverzekeringen

vergelijk-reisverzekeringen-vliegveld

Standaard, luxe of allrisk

Sommige maatschappijen bieden, naast de standaard-dekking, ook een 'luxe-annuleringsdekking' of Allriskdekking aan tegen meerpremie. Luxe-annulering houdt in dat je in geval van annulering de volledige reissom terugkrijgt, in plaats van een evenredig deel.

Allrisk-annulering is een zeer uitgebreide annuleringsdekking, waarbij iedere annuleringsreden is gedekt die niet is voorzien en buiten de schuld van de verzekerde om is ontstaan. De enige verzekeraars die deze vorm aanbieden zijn Aegon en Europeesche. Laatstgenoemde keert bij een in de voorwaarden genoemde reden 100% uit van de annuleringskosten. Bij een andere reden is dit 75%.

In welke situatie nuttig?

Een annuleringsverzekering betaalt de reissom deels of in zijn geheel terug indien de geboekte vakantie door persoonlijke en onvoorziene omstandigheden niet kan doorgaan óf moet worden afgebroken. De betreffende gebeurtenis moet vermeld staan in de voorwaarden. Redenen die standaard onder de dekking van iedere annuleringsverzekering vallen zijn:

  • ernstige ziekte of overlijden van jezelf of je naasten;
  • onvrijwillige werkloosheid;
  • gebroken relatie (mits officieel ontbonden);
  • nieuwe baan (indien eerst werkloos).

Bij goedkope reizen is het te overwegen het annuleringsrisico zelf te dragen. Bij dure, verre reizen is een annuleringsverzekering wel verstandig en dan het liefst een verzekering met een hoge maximumvergoeding.

Maximumvergoedingen

De maximumvergoedingen van doorlopende annuleringsverzekeringen lopen uiteen van €1500 tot €18.000 per persoon. Klap de tabel uit voor de maximaal verzekerde reissom per persoon en per jaar voor alle doorlopende annuleringsverzekeringen.

Lokale omstandigheden

Omstandigheden ter plaatse, zoals zeer slecht weer, een overstroming, bosbranden of politieke onrust zijn doorgaans geen geldige annuleringsreden, behalve als de accommodatie als gevolg van de omstandigheden niet niet meer bereikbaar of bruikbaar is.

Overlijden neef/nicht, vriend of huisdier

Het overlijden van een niet-naast familied, zoals een oom, tante, neef, nicht, vriend of huisgenoot, kan ook enorme impact hebben en je doen besluiten niet op vakantie te gaan. De ene annuleringsverzekering geeft hiervoor wel dekking, de ander niet. Een enkele annuleringsverzekering dekt wel het overlijden van een huisdier onder bepaalde voorwaarden, zoals Allianz Global Assistance, ASR en SNS.

Zwangerschap

Circa de helft van de doorlopende reisverzekeringen is afgestemd op consumenten met een zwangerschapswens. Lees hierover meer in het artikel reizen en zwangerschap.

Verbroken relatie

Een verbroken relatie is lang niet altijd een geldige reden om te mogen annuleren. Als er wel dekking is, moet er sprake zijn van een relatie met een officiële verbintenis, zoals een samenlevingscontract.

Annulering samengestelde reis

Een samengestelde reis is een reis waarbij je alle onderdelen (meestal de vlucht, verblijfplaats en vervoer) los van elkaar boekt. Dit in tegenstelling tot bij een pakketreis. Samengestelde reizen zijn vaak niet goed verzekerd. Als een onderdeel uitvalt en daardoor de gehele reis niet door kan gaan, krijg je alleen een vergoeding voor het betreffende onderdeel.

Bijvoorbeeld: een pension waar je zou verblijven wordt door brand verwoest. In de directe omgeving is niets anders beschikbaar en daardoor moet je de gehele reis annuleren. Als samengestelde reizen niet gedekt zijn, krijg je alleen de kosten voor het pension vergoed. Als samengestelde reizen wel gedekt zijn, ontvang je alle kosten terug. Dus ook van de vlucht en bijvoorbeeld de gehuurde auto.

Annulering familieboeking

Van een cadeaureis of familieboeking is sprake als één iemand de gehele vakantie betaalt voor de familie. Denk aan opa die zijn uitwonende kinderen en kleinkinderen trakteert op een midweek in een bungalowpark.

Het moeten annuleren van een dergelijke vakantie is erg vervelend en helemaal als blijkt dat je onderverzekerd bent. Een verzekeraar zal de reissom delen door het aantal personen en alleen een vergoeding uitkeren naar van het aantal verzekerden op de polis. Hier is veel onduidelijkheid over. In oktober 2016 deed het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) een bindende uitspraak hierover.

De onfortuinlijke consument had een vakantiewoning in Schotland geboekt om daar samen met zijn echtgenote en drie kinderen hun 35-jarig huwelijksfeest te vieren. Vanwege ernstige ziekte van zijn echtgenote moest hij de woning en bootreis annuleren. De annuleringskosten bedroegen €2700.

Verzekeraar Unigarant wilde maar twee vijfde deel van de kosten vergoeden. De verzekeraar beriep zich op de polisvoorwaarden, waarin staat dat alleen de annuleringskosten van de twee verzekerden betaald moeten worden. Het Kifid zette hier een streep doorheen. De ervaring leert dat het kan lonen de annuleringsverzekeraar bij een dergelijke afwijzing zelf te wijzen op deze Kifid-uitspraak  

Annulering door reisgenoot

Als je reisgenoot om een dringende reden moet afzeggen, is het prettig als je zelf ook kunt annuleren. Sta je samen op één polis, dan is dit geen probleem. Is dat niet het geval, dan verschillen de voorwaarden per verzekeraar.

Vaak hanteren ze de regel dat je wel op één boeking moet staan of dat de reisgenoot zelf een annuleringsverzekering moet hebben. Soms is de annulering alleen gedekt als de meereizende persoon anders alleenreizend wordt.

Lees ook: