icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering biedt dekking als je reis niet doorgaat of voortijdig moet worden afgebroken, bijvoorbeeld door ziekte of overlijden van naaste verwanten. Ook onvrijwillige werkloosheid en een op de klippen gelopen huwelijk zijn doorgaans grond voor annulering. Je krijgt de reissom dan geheel of gedeeltelijk retour.

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:1 november 2019

geannuleerde-reis

Kortlopend of doorlopend?

Een annuleringsverzekering kun je als aanvullende module bij de doorlopende reisverzekering afsluiten. Hiervoor betaal je extra premie. Ook zijn er losse doorlopende annuleringsverzekeringen te verkrijgen.

In beide gevallen geldt dat alle niet-zakelijke reizen in binnen- en buitenland gedekt zijn. Dus ook een stedentripje met overnachting in Antwerpen. Dagtripjes zonder overnachting binnen Nederland zijn standaard uitgesloten van de dekking. Dagtripjes zonder overnachting buiten Nederland zijn standaard wel gedekt.

Heb je geen doorlopende reisverzekering of wil je het annuleringsrisico niet doorlopend afdekken? Dan kun je ook een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten. Voordeel hiervan is dat je per reis kunt afwegen of het nodig is. De premie van een kortlopende annuleringsverzekering ligt tussen de 4% en 5,5% van de reissom. Afsluiten kan bij veel verzekeraars online.

De beste doorlopende reisverzekering voor jou

Vergelijk doorlopende reisverzekeringen, premies en voorwaarden in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je vakantiegedrag passen.

Vergelijk reisverzekeringen

vergelijk-reisverzekeringen-vliegveld

Standaard, luxe of allrisk

Sommige maatschappijen bieden, naast de standaard-dekking, ook een 'luxe-annuleringsdekking' of Allriskdekking aan tegen meerpremie. Luxe-annulering houdt in dat je in geval van annulering de volledige reissom terugkrijgt, in plaats van een evenredig deel.

Allrisk-annulering is een zeer uitgebreide annuleringsdekking, waarbij iedere annuleringsreden is gedekt die niet is voorzien en buiten de schuld van de verzekerde om is ontstaan. De enige verzekeraars die deze vorm aanbieden zijn Aegon en Europeesche. Laatstgenoemde keert bij een in de voorwaarden genoemde reden 100% uit van de annuleringskosten. Bij een andere reden is dit 75%.

In welke situatie nuttig?

Een annuleringsverzekering betaalt de reissom deels of in zijn geheel terug indien de geboekte vakantie door persoonlijke en onvoorziene omstandigheden niet kan doorgaan óf moet worden afgebroken. De betreffende gebeurtenis moet vermeld staan in de voorwaarden. Redenen die standaard onder de dekking van iedere annuleringsverzekering vallen zijn:

 • ernstige ziekte of overlijden van jezelf of je naasten (eerste- en tweedegraads familie)
 • onvrijwillige werkloosheid (ontslag bij een vaste aanstelling)
 • verbroken relatie (mits officieel ontbonden)
 • nieuwe baan (indien eerst werkloos)
 • onvoorziene medische ingreep
 • zwangerschapscomplicaties
 • ziekenhuisopname tijdens de reis

Vaak, maar wisselend per verzekeraar, is er ook annuleringsdekking vanwege:

 • een nieuwe vaste baan
 • onverwachts niet krijgen van een noodzakelijk visum
 • om medische redenen niet kunnen krijgen van voor de reis noodzakelijke inentingen
 • vertraging van openbaar vervoer (vliegtuig, bus, trein, boot) van 8 uur of langer

Bij goedkope reizen is het te overwegen het annuleringsrisico zelf te dragen. Bij dure, verre reizen is een annuleringsverzekering wel verstandig en dan het liefst een verzekering met een hoge maximumvergoeding.

Standaard uitsluitingen

Standaard is uitgesloten van annuleringsdekking: 

 • Reisannulering vanwege faillissement van de reisorganisatie. Voor een compensatie moet de reisorganisatie aangesloten zijn bij Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Dat kun je controleren via de site van het garantiefonds. Dit geldt alleen voor pakketreizen, voor compensatie van een los vliegticket bijvoorbeeld kun je eventueel terecht bij de creditcardmaatschappij.
 • Voorziene omstandigheden (zoals al dreigend ontslag of niet-plotseling overlijden).
 • Slecht weer, overstromingen, bosbranden of politieke onrust zijn meestal geen geldige annuleringsredenen. Bij calamiteiten zoals natuurgeweld en onlusten kan soms wel het Calamiteitenfonds worden aangesproken.

Maximumvergoedingen

De maximumvergoedingen van doorlopende annuleringsverzekeringen lopen uiteen van €1500 tot €18.000 per persoon per reis. Klap de tabel uit voor de maximaal verzekerde reissom per persoon en per jaar voor alle doorlopende annuleringsverzekeringen.

Lokale omstandigheden

Omstandigheden ter plaatse, zoals zeer slecht weer, een overstroming, bosbranden of politieke onrust zijn doorgaans geen geldige annuleringsreden, behalve als de accommodatie als gevolg van de omstandigheden niet niet meer bereikbaar of bruikbaar is.

Overlijden neef/nicht of vriend

Het overlijden van een niet-naast familied, zoals een oom, tante, neef, nicht, vriend of huisgenoot, kan ook enorme impact hebben en je doen besluiten niet op vakantie te gaan. De ene annuleringsverzekering geeft hiervoor wel dekking, de ander niet. 

Ontslag of nieuwe baan

Annuleren vanwege ontslag met een vast contract is meestal gedekt op een annuleringsverzekering, maar ontslag met een tijdelijk contract niet altijd. Bij de kortlopende annuleringspolissen is er in de meeste gevallen wel dekking, bij doorlopende annuleringspolissen is dit slechts in de helft van de gevallen.

Vind je een nieuwe vaste of tijdelijke baan en moet je daarom je vakantie annuleren? Dan is dit vaak gedekt. Wel vaak onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld dat het gaat om een baan voor minimaal 20 uur per week bij een vast contract of een tijdelijk contract voor minimaal 6 maanden. 

Verbroken relatie

Een verbroken relatie is lang niet altijd een geldige reden om te mogen annuleren. Als er wel dekking is, moet er sprake zijn van een relatie met een officiële verbintenis, zoals een samenlevingscontract of huwelijk. Er zijn vaak nog meer voorwaarden, bijvoorbeeld dat de scheidingsprocedure pas na de boeking van de reis in gang is gezet.

Het einde van een andere type relatie is meestal niet gedekt, al zijn een paar (duurdere) verzekeraars uitzondering. Zo biedt de Aegon allriskpolis (doorlopend) dekking, de polissen van Anker en van de Europeesche. Enkele andere annuleringsverzekeraars dekken het einde van een relatie bijvoorbeeld wel als je kunt aantonen dat je samen een huishouden had.

Zwangerschap

Circa de helft van de doorlopende reisverzekeringen is afgestemd op consumenten met een zwangerschapswens. Lees hierover meer in het artikel reizen en zwangerschap.

Ziekte of overlijden huisdier

Heb je een dekking voor medische kosten afgesloten op de doorlopende reisverzekering? Dan vallen daar soms ook de dierenartsrekeningen onder. Als dat zo is, dan wordt er vergoed tot maximaal €115 tot €350 per reis. Sommige annuleringsverzekeringen dekken het annuleren vanwege het overlijden van een huisdier, zoals Allianz Global Assistance, ASR, de Europeesche, SNS en ZLM. Meestal wel onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld dat er een week of 2 voor aanvang van de reis wordt geannuleerd.

Annulering samengestelde reis

Een samengestelde reis is een reis waarbij je alle onderdelen (meestal de vlucht, verblijfplaats en vervoer) los van elkaar boekt. Dit in tegenstelling tot bij een pakketreis. Samengestelde reizen zijn vaak niet goed verzekerd. Als een onderdeel uitvalt en daardoor de gehele reis niet door kan gaan, krijg je alleen een vergoeding voor het betreffende onderdeel.

Bijvoorbeeld: een pension waar je zou verblijven wordt door brand verwoest. In de directe omgeving is niets anders beschikbaar en daardoor moet je de gehele reis annuleren. Als samengestelde reizen niet gedekt zijn, krijg je alleen de kosten voor het pension vergoed. Als samengestelde reizen wel gedekt zijn, ontvang je alle kosten terug. Dus ook van de vlucht en bijvoorbeeld de gehuurde auto.

Aanbieders die deze dekking niet bieden, zijn:

 • Centraal Beheer (doorlopende en kortlopende polis)
 • FBTO (kort en doorlopend)
 • De Goudse (doorlopend)
 • Hema (doorlopend)
 • ING (kortlopend en doorlopend)
 • Interpolis (kortlopend en doorlopend)
 • Nationale-Nederlanden (doorlopend)
 • Ohra (kortlopend en doorlopend)
 • Reaal en SNS (doorlopend)
 • Vereniging Eigen Huis (doorlopend)
 • Zwitserleven (doorlopend).

Bij deze annuleringsverzekeraars krijg je bij uitval van een reisonderdeel alleen dat deel vergoed. 

Peildatum: 20 oktober 2019

Annulering door reisgenoot

Als je reisgenoot om een dringende reden moet afzeggen, is het prettig als je zelf ook kunt annuleren. Sta je samen op één polis, dan is dit geen probleem. Is dat niet het geval, dan verschillen de voorwaarden per verzekeraar.

Vaak hanteren ze de regel dat je wel op één boeking moet staan of dat de reisgenoot zelf een annuleringsverzekering moet hebben. Soms is de annulering alleen gedekt als de meereizende persoon anders alleenreizend wordt.

Annulering familieboeking

Van een cadeaureis of familieboeking is sprake als één iemand de gehele vakantie betaalt voor de familie. Denk aan opa die zijn uitwonende kinderen en kleinkinderen trakteert op een midweek in een bungalowpark.

Het moeten annuleren van een dergelijke vakantie is erg vervelend en helemaal als blijkt dat je onderverzekerd bent. Een verzekeraar zal de reissom delen door het aantal personen en alleen een vergoeding uitkeren naar van het aantal verzekerden op de polis. Hier is veel onduidelijkheid over. In oktober 2016 deed het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) een bindende uitspraak hierover.

De onfortuinlijke consument had een vakantiewoning in Schotland geboekt om daar samen met zijn echtgenote en drie kinderen hun 35-jarig huwelijksfeest te vieren. Vanwege ernstige ziekte van zijn echtgenote moest hij de woning en bootreis annuleren. De annuleringskosten bedroegen €2700.

Verzekeraar Unigarant wilde maar twee vijfde deel van de kosten vergoeden. De verzekeraar beriep zich op de polisvoorwaarden, waarin staat dat alleen de annuleringskosten van de twee verzekerden betaald moeten worden. Het Kifid zette hier een streep doorheen. De ervaring leert dat het kan lonen de annuleringsverzekeraar bij een dergelijke afwijzing zelf te wijzen op deze Kifid-uitspraak  

Lees ook: