icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering biedt dekking als je reis niet doorgaat of voortijdig moet worden afgebroken, bijvoorbeeld door ziekte of overlijden van naaste verwanten. Ook onvrijwillige werkloosheid en een op de klippen gelopen huwelijk zijn doorgaans grond voor annulering. Je krijgt de reissom dan geheel of gedeeltelijk retour.

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:15 november 2018

Reisverzekeringen--Annuleringsverzekering2

Wanneer nuttig?

Een annuleringsverzekering betaalt de reissom deels of in zijn geheel terug indien de geboekte vakantie door persoonlijke en onvoorziene omstandigheden niet kan doorgaan óf moet worden afgebroken. De betreffende gebeurtenis moet vermeld staan in de voorwaarden. Redenen die standaard onder de dekking van iedere annuleringsverzekering vallen zijn:

  • ernstige ziekte of overlijden van jezelf of je naasten;
  • onvrijwillige werkloosheid;
  • gebroken relatie (mits officieel ontbonden);
  • nieuwe baan (indien eerst werkloos).

Bij goedkope reizen is het te overwegen het annuleringsrisico zelf te dragen. Bij dure, verre reizen is een annuleringsverzekering wel verstandig en dan het liefst een verzekering met een hoge dekking.

Omstandigheden ter plaatse

Omstandigheden ter plaatse, zoals zeer slecht weer, een overstroming, bosbranden of politieke onrust zijn doorgaans geen geldige annuleringsreden, behalve als de accommodatie als gevolg van de omstandigheden niet niet meer bereikbaar of bruikbaar is.

Overlijden neef of huisdier

Het overlijden van een niet-naast familied, zoals een neef, nicht, vriend of huisgenoot, kan ook enorme impact hebben en je doen besluiten niet op vakantie te gaan. De ene annuleringsverzekering geeft hiervoor wel dekking, de ander niet. Een enkele annuleringsverzekering dekt wel het overlijden van een huisdier onder bepaalde voorwaarden, zoals Allianz Global Assistance, ASR en SNS.

Zwangerschap

Circa de helft van de doorlopende reisverzekeringen is afgestemd op consumenten met een zwangerschapswens. Lees hierover meer in het artikel reizen en zwangerschap.

Verbroken relatie

Een verbroken relatie is lang niet altijd een geldige reden om te mogen annuleren. Als er wel dekking is, moet er sprake zijn van een relatie met een officiële verbintenis, zoals een samenlevingscontract. 

Standaard, luxe of allrisk

Sommige maatschappijen bieden, naast de standaard-dekking, ook een 'luxe-annuleringsdekking' of Allriskdekking aan tegen meerpremie. Luxe-annulering houdt in dat je in geval van annulering de volledige reissom terugkrijgt, in plaats van een evenredig deel. Allrisk-annulering is een zeer uitgebreide annuleringsdekking, waarbij iedere annuleringsreden is gedekt die niet is voorzien en buiten de schuld van de verzekerde om is ontstaan. De enige verzekeraars die deze vorm aanbieden zijn Aegon en Europeesche. Laatstgenoemde keert bij een in de voorwaarden genoemde reden 100% uit van de annuleringskosten. Bij een andere reden is dit 75%.

In onze Reisverzekeringenvergelijker kun je zoeken naar doorlopende reisverzekering met garantie-annulering.

Samengestelde reis

Een samengestelde reis is een reis waarbij je alle onderdelen (meestal de vlucht, verblijfplaats en vervoer) los van elkaar boekt. Dit in tegenstelling tot bij een pakketreis. Samengestelde reizen zijn vaak niet goed verzekerd. Als een onderdeel uitvalt en daardoor de gehele reis niet door kan gaan, krijg je alleen een vergoeding voor het betreffende onderdeel.

Bijvoorbeeld: een pension waar je zou verblijven wordt door brand verwoest. In de directe omgeving is niets anders beschikbaar en daardoor moet je de gehele reis annuleren. Als samengestelde reizen niet gedekt zijn, krijg je alleen de kosten voor het pension vergoed. Als samengestelde reizen wel gedekt zijn, ontvang je alle kosten terug. Dus ook van de vlucht en bijvoorbeeld de gehuurde auto.

 

Annuleren met een reisgenoot

Als je reisgenoot om een dringende reden moet afzeggen, is het prettig als je zelf ook kunt annuleren. Sta je samen op één polis, dan is dit geen probleem. Is dat niet het geval, dan verschillen de voorwaarden per verzekeraar. Vaak hanteren ze de regel dat je wel op één boeking moet staan of dat de reisgenoot zelf een annuleringsverzekering moet hebben. Soms is de annulering alleen gedekt als de meereizende persoon anders alleenreizend wordt.

Collectieve uitkeringen

Je bent niet in elke situatie (grotendeels) je geld kwijt zonder een verzekering. Met een pakketreis (zoals een vlucht met hotel) via een ANVR-organisatie (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen), kun je deze tot 7 dagen voor vertrek overdragen aan een ander. Hier kunnen wel kosten voor gelden. Reisorganisaties vrij in het bepalen van annuleringskosten. Die moeten van tevoren wel bekend zijn gemaakt. Annuleren kort voor vertrek zonder annuleringspolis kost je doorgaans het grootste deel van de reissom.

Calamiteiten

Bij zogenoemde calamiteiten in het land van bestemming is er een vergoeding mogelijk via het Calamiteitenfonds. De kosten hiervoor zijn €2,50 per boeking. Bij een pakketreis en faillissement van bijvoorbeeld een touroperator of luchtvaartmaatschappij hebben reizigers recht op geld terug of een alternatief reisaanbod. Voor losse tickets en accommodaties is er geen calamiteitenregeling.

Dekkingsbeperking
Bij een calamiteit, zoals een orkaan die richting een toeristische bestemming gaat, kan het Calamiteitenfonds een dekkingsbeperking afgeven. Reizen vallen dan niet langer onder de garantie van het fonds. In dat geval kan vanaf 30 dagen voor vertrek de reis kosteloos worden geannuleerd. De dekkingsbeperking van het Calamiteitenfonds staat los van het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kortlopend of doorlopend?

De dekking voor annuleren kun je als aanvullende module bij de doorlopende reisverzekering afsluiten. Hiervoor betaal je extra premie. Ook zijn er losse doorlopende annuleringsverzekeringen te verkrijgen. In beide gevallen geldt dat alle niet-zakelijke reizen in binnen- en buitenland gedekt zijn. Dus ook een stedentripje met overnachting in Antwerpen. Dagtripjes zonder overnachting binnen Nederland zijn standaard uitgesloten van de dekking. Dagtripjes zonder overnachting buiten Nederland zijn standaard wel gedekt.

Heb je geen doorlopende reisverzekering of wil je het annuleringsrisico niet doorlopend afdekken? Dan kun je ook een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten. Voordeel hiervan is dat je per reis kunt afwegen of het nodig is. De premie van een kortlopende annuleringsverzekering ligt tussen de 4% en 5,5% van de reissom. Afsluiten kan bij veel verzekeraars online.

Lees ook:

Vergelijk reisverzekeringen en kies de beste

Wat is voor jou de beste reisverzekering? Bekijk onze testresultaten en vergelijk eenvoudig reisverzekeringen op premie én dekking.

vergelijk-reisverzekeringen