! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering biedt dekking als je reis niet doorgaat of voortijdig moet worden afgebroken. Bijvoorbeeld door ziekte, overlijden van een naaste, onvrijwille werkloosheid of een stukgelopen huwelijk. Je krijgt de reissom dan geheel of gedeeltelijk terug.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 26 juli 2021

Annuleren vanwege het coronavirus

Deze pagina gaat over de dekking van de annuleringsverzekering in normale omstandigheden. Meer over het coronavirus en reizen:

Kortlopend of doorlopende annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering kun je als aanvullende module bij de doorlopende reisverzekering afsluiten. Je kunt ook los een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten. In beide gevallen zijn alle niet-zakelijke reizen in binnen- en buitenland gedekt. Er is ook dekking voor voor stedentrips en dagtrips buiten Nederland (zonder overnachting). 

Je kunt ook een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten. Voordeel hiervan is dat je per reis kunt afwegen of het nodig is. De premie van een kortlopende annuleringsverzekering ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. De premie van een doorlopende annuleringsverzekering is een percentage van de verzekerde som.

Wat is voordeliger?

Maak je wat duurdere reizen of ga je meerdere keren per jaar op vakantie? Dan kost een kortlopende annuleringsdekking vaak het veelvoudige van een doorlopende variant. Boek je één keer per jaar een niet al te dure reis? Dan is een kortlopende annuleringsverzekering meestal goedkoper.

Als vuistregel geldt dit als alleenstaande bij een reis tot ongeveer €1000. Als stel tot €1800. En als gezin met 2 kinderen tot €2000.

Standaard, luxe of allrisk annuleringsverzekering

Sommige maatschappijen bieden, naast de standaard-dekking, ook een 'luxe-annuleringsdekking' of Allriskdekking aan tegen meerpremie. Bij een luxe-annuleringsdekking krijg je bij annulering de volledige reissom terug, in plaats van een evenredig deel.

Allrisk-annulering is een zeer uitgebreide annuleringsdekking. Er is dekking voor iedere annuleringsreden die niet is voorzien. Ook als annulering buiten de schuld van de verzekerde om is ontstaan. 

De enige verzekeraars die deze dekking aanbieden zijn Aegon en Europeesche. Laatstgenoemde keert bij een in de voorwaarden genoemde reden 100% uit van de annuleringskosten. Bij een andere reden is dit 75%.

Redenen annuleren reis

Een annuleringsverzekering betaalt de reissom deels of in zijn geheel terug wanneer de geboekte vakantie door persoonlijke en onvoorziene omstandigheden niet kan doorgaan. Dit geldt ook voor een reis die moet worden afgebroken. De gebeurtenis moet wel vermeld staan in de voorwaarden. 

Redenen die standaard onder de dekking van iedere annuleringsverzekering vallen zijn:

 • ernstige ziekte of overlijden van jezelf of je naasten (eerste- en tweedegraads familie)
 • onvrijwillige werkloosheid (ontslag bij een vaste aanstelling)
 • verbroken relatie (mits officieel ontbonden)
 • nieuwe baan (indien eerst werkloos)
 • onvoorziene medische ingreep
 • zwangerschapscomplicaties
 • ziekenhuisopname tijdens de reis

Vaak, maar wisselend per verzekeraar, is er ook annuleringsdekking vanwege:

 • een nieuwe vaste baan
 • onverwachts niet krijgen van een noodzakelijk visum
 • om medische redenen niet kunnen krijgen van voor de reis noodzakelijke inentingen
 • vertraging van openbaar vervoer (vliegtuig, bus, trein, boot) van 8 uur of langer

Bij goedkope reizen is het te overwegen het annuleringsrisico zelf te dragen. Bij dure, verre reizen is een annuleringsverzekering wel verstandig. En dan het liefst een verzekering met een hoge maximumvergoeding.

Groep en annuleren

Ga je met een groep vrienden of bekenden op vakantie en wil je annuleringsdekking? Sluit dan liever allemaal een eigen annuleringsverzekering af. Je kunt ook een groepsannuleringsverzekering afsluiten voor grotere groepen (tot 100 personen), maar de dekking is dan beperkter.

Je dekt dan het risico af dat de gehele groepsreis gecanceld moet worden. Zoals door het overlijden van een groepslid. Oorzaken die buiten de groep liggen zijn niet gedekt op deze polis. Bijvoorbeeld het overlijden van een vader of moeder van een groepslid.

Wil je annuleren, omdat een andere vriend moet annuleren door persoonlijke omstandigheden? Dan geeft je eigen annuleringsverzekering daarvoor vaak alleen dekking als de ander een eigen annuleringsverzekering heeft. 

Wel of geen annuleringsdekking? 

Iedere verzekeraar gaat anders om met de dekking van bepaalde voorvallen. We zetten de meest voorkomende situaties op een rij. 

Standaard uitsluitingen

Er is een aantal situaties standaard uitgesloten van een annuleringsdekking: 

 • Reisannulering vanwege faillissement van de reisorganisatie. Voor een compensatie moet de reisorganisatie aangesloten zijn bij Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Of dat zo is, kun je controleren via de site van het garantiefonds. Dit geldt alleen voor pakketreizen. Voor compensatie van een los vliegticket  kun je eventueel terecht bij de creditcardmaatschappij.
 • Voorziene omstandigheden (zoals al dreigend ontslag of niet-plotseling overlijden).
 • Slecht weer, overstromingen, bosbranden of politieke onrust zijn meestal geen geldige annuleringsredenen. Bij calamiteiten zoals natuurgeweld en onlusten kan soms wel het Calamiteitenfonds worden aangesproken.

Maximumvergoedingen annuleringsverzekering

De maximumvergoedingen van doorlopende annuleringsverzekeringen lopen uiteen van €1500 tot €18.000 per persoon per reis. Bekijk de tabel voor de maximaal verzekerde reissom per persoon en per jaar voor alle doorlopende annuleringsverzekeringen.

Reisverzekeraar Per persoon Per jaar
a.s.r. €3000 €12.000

ABN AMRO

€3000

onbeperkt

Aegon (AllRisk en Basis)

€2500 en  €1500

€5000 en €4000

Allianz

€3.000

€15.000

Allianz Global Assistance

€3000

€15.000

Anker €2500 €10.000

ANWB

€3000

onbeperkt

Aon

€3000

€12.000

Avéro Achmea

€3500

€12.000

Centraal Beheer

€18.000

onbeperkt

De Goudse

€2500

€8750

De Internationale €1500 €6000

Ditzo

€3000

€12.000

Europeesche

€3000

€12.000

FBTO

€4500

onbeperkt

HEMA

€1500

€5000

ING

€1500

onbeperkt

InShared

€2000

€6000

Interpolis

€4500

onbeperkt

Klaverblad

€3000

onbeperkt

Lancyr €1250 €3750

Nationale-Nederlanden

€5000

onbeperkt

OHRA

€1500

onbeperkt

SNS

€1500

€6000

Unigarant (Basis en Uitgebreid)

€3000

onbeperkt

Unigarant (Simpelweg)

€1500

onbeperkt

Univé

€3000

€12.000

Vereniging Eigen Huis €5000 onbeperkt

ZLM

€3000

€12.000

Bron: MoneyView, peildatum: 26 juli 2021