icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reisverzekering: welke dekking heb ik nodig?

Welke onderdelen kun je verzekeren en wat is het nut van die dekking? De noodzakelijke modules zitten in het standaardpakket. Daarnaast kun je extra onderdelen bijverzekeren, zoals wintersportdekking of een hogere bagagedekking.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 23 maart 2022

Reisverzekeringen-Dekking-Auto2

Basisdekking

Met een standaard- of basisdekking krijg je noodhulp op reis. Zoals opsporings- en reddingsacties, vervoer naar een ziekenhuis na een ongeval en noodzakelijke medische zorg. Ook een vervroegde terugreis naar Nederland (repatriëring), als dat nodig is. Die noodzaak kan medisch zijn of ontstaan omdat er thuis een familielid (ernstig) ziek is of overlijdt of omdat je huis is afgebrand.

Dekkingen kiezen

Andere dekkingen kun je aanvullend afsluiten. Soms via modules, die je aan en uit kunt zetten. Welke modules en dekkingen je kiest hangt af van:

 • Je persoonlijke voorkeur.
 • Andere afgesloten verzekeringen.
 • Het soort reizen dat je maakt.

Ga je bijvoorbeeld naar een land met hoge medische kosten, zoals Oostenrijk of de Verenigde Staten, dan kun je je daar extra voor verzekeren. Hoe meer modules je afsluit, hoe hoger de premie.

Modules aan- en uitzetten

Je kunt de reisverzekering in de tussentijd vrijwel altijd uitbreiden. Het uitzetten van modules is in het eerste jaar minder logisch, maar bij verschillende verzekeraars kan het wel. Namelijk bij ABN AMRO, Aon Direct, Centraal Beheer, De Internationale, Ditzo, FBTO, Hema, InShared, Interpolis, Klaverblad, Nationale-Nederlanden, SNS, Ohra, Vereniging Eigen Huis en ZLM.

Bij Unigarant en ING kun je wel een tijdelijke dekking afsluiten voor wintersport en reizen buiten Europa.

Extra modules afsluiten

Je kunt (extra) modules zoals wintersport, bagage, geneeskundige kosten en hulpverlening naar wens aan- en uitzetten. Voor welke modules dit precies kan, verschilt per verzekeraar. Zo is werelddekking of wintersport bij sommige verzekeraars al standaard meeverzekerd.

Door modules aan of uit te zetten voorkom je dat je betaalt voor iets dat je niet gebruikt. Let er wel op dat je op tijd de verzekering aanpast als je weer op reis gaat. Controleer ook of je binnen een bepaalde termijn een dekking aan moet zetten, zoals voor annulering. 

Onvoorziene kosten

De vergoeding van onvoorziene kosten zit in de basisdekking. Dit is het belangrijkste onderdeel van een reisverzekering. Reisverzekeraars gebruiken verschillende termen voor dit onderdeel:

 • Buitengewone kosten.
 • Onvoorziene kosten.
 • (Persoonlijke) hulpverlening.
 • Noodhulp.

De alarmcentrale

Neem bij een onvoorziene situatie altijd eerst contact op met de alarmcentrale van de reisverzekeraar. Zo voorkom je achteraf teleurstelling als gemaakte kosten niet gedekt worden. Bovendien heeft de alarmcentrale meestal ervaring met de situatie en hebben zij ter plekke contacten.

Bij medische calamiteiten kun je ook eerst je zorgverzekeraar bellen. De alarmcentrale die je het eerste belt, gaat je helpen. Dat hebben de reisverzekeraars en zorgverzekeraars zo met elkaar afgesproken in het Convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeringen.

Bagage

Deze module dekt de schade, diefstal of vermissing van bagage. Er is een maximum vergoeding per persoon en vaak ook nog per polis. Daarnaast gelden er voor bepaalde categorieën lagere maximumvergoedingen. Zoals smartphones, brillen of foto- en filmapparatuur. 

Hoogte bagagedekking

De hoogte van de bagagedekking verschilt flink per verzekeraar. Ook hebben sommige verzekeraars verschillende pakketten, waarbij de hoogte van de bagagedekking verschilt per pakket. De dekking ligt tussen de €1000 en €50.000 per persoon.

Verschillende verzekeraars gebruiken daarnaast nog een maximum schadevergoeding per polis, vaak 2 tot 3 keer het bedrag per persoon.

Lees wat je moet doen als je bagage kwijt, vertraagd of beschadigd is.

Hoogte schadevergoeding

Voor de meeste spullen wordt de dagwaarde vergoed. Veel verzekeraars vergoeden de nieuwwaarde bij spullen van maximaal 1 jaar oud. Je moet wel de aankoop kunnen bewijzen, bijvoorbeeld met een kassabon.

De afschrijving die verzekeraars hanteren na deze termijn of als er geen aankoopbewijs is, is hoog. Dat geldt zeker voor elektronische apparatuur. Van de vergoeding kun je meestal geen nieuw exemplaar kopen.

Waar moet je op letten bij een bagagedekking? 
 

 • Hoogte van de maximumvergoeding per persoon. Neem je veel nieuwe en dure spullen mee, dan is een hogere bagagedekking aan te raden. Bestaat je bagage uit oudere en weinig dure spullen, dan kun je overwegen om geen bagagedekking af te sluiten.
 • Maximum vergoeding per polis. Bij een lage maximum vergoeding per polis, kan het voor een gezin al snel voordelig zijn om te kiezen voor een verzekering zonder maximum vergoeding per polis.
 • Neem je veel dure spullen mee op vakantie? Controleer dan in de voorwaarden de afzonderlijke dekkingen.
 • Heb je een inboedelverzekering met buitenshuisdekking? Kijk in de voorwaarden of je spullen op reis ook gedekt zijn. Een bagagedekking in de reisverzekering is dan overbodig.

Medische kosten

De Consumentenbond raadt reizigers naar landen als Australië, Canada of de VS aan een aanvullende dekking medische kosten buitenland te kiezen. De kosten van medische hulp zijn in deze landen namelijk erg hoog. De zorgverzekering vergoedt alleen de kosten van spoedeisende medische hulp zoals die in Nederland gelden.

Autopechhulp

Het onderdeel autopechhulp (automobilistenhulp) biedt dekking voor kosten onderweg. En eventueel ook de terugkeer naar Nederland, na een ongeval of bij pech onderweg. Soms valt deze dekking bij een verzekeraar onder 'vervangend vervoer en verblijf' of onder 'onvoorziene kosten'. Autopechhulp is vrijwel nooit standaard gedekt, maar kun je optioneel afsluiten. Een enkele verzekeraar biedt het helemaal niet aan.

Vervangend vervoer of verblijf

Als de auto, tent of caravan stukgaat, dekt dit onderdeel de kosten voor vervangend vervoer of verblijf. Bij een aantal verzekeraars zit deze post in het onderdeel buitengewone/onvoorziene kosten. In de meeste gevallen is de dekking optioneel. Maar bij sommige verzekeraars kun je de dekking helemaal niet meeverzekeren.

Wintersport en bijzondere sporten

Ga je wintersporten of een andere bijzondere sport uitoefenen, dan kun je hier vaak een aparte dekking voor afsluiten. 

Ongevallen

De module ongevallen keert een geldbedrag uit na overlijden of blijvende invaliditeit door een ongeval. Net als een gewone ongevallenverzekering dus. Alleen keert die ook uit als je thuis een ongeval krijgt.

Reisrechtsbijstand

De module rechtsbijstand in je reisverzekering vergoedt de kosten van juridische bijstand die te maken heeft met je reis.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.