icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Veelgestelde vragen over je reisverzekering

Het zoeken naar een nieuwe reisverzekering kan veel vragen oproepen. Daarom hebben wij veelgestelde vragen voor jou op een rijtje gezet.

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:7 juni 2019

Reisverzekeringen-Algemeen-schiphol

Een verzekering afsluiten

Kan ik beter een kortlopende of doorlopende reisverzekering nemen?

Het hangt af van de gezinssamenstelling en de vakantiefrequentie. In het algemeen geldt:

 • Gezinnen die per jaar 3 weken of langer op vakantie gaan, zijn goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering.

 • Voor alleenstaanden ligt het omslagpunt bij 4 weken.

Het voordeel van een doorlopende reisverzekering is natuurlijk ook dat je er niet meer naar hoeft om te kijken.

Wat is aan te raden: rechtstreeks afsluiten of via het reisbureau?

Uit ons onderzoek bleek dat het afsluiten van een reisverzekering via het reisbureau gemakkelijk gaat. De kwaliteit van de aangeboden polissen is ook prima. Er is eigenlijk maar 1 nadeel: het reisbureau biedt doorgaans alleen de meest uitgebreide variant aan van 1 verzekeraar. Dat is meestal een duurdere oplossing dan een zelf online afgesloten polis.

De beste doorlopende reisverzekering voor jou

Vergelijk doorlopende reisverzekeringen, premies en voorwaarden in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je vakantiegedrag passen.

Vergelijk reisverzekeringen

vergelijk-reisverzekeringen-vliegveld

Dekkingsgebied en verzekerde periode

Is een weekendje weg of dagje uit in Nederland verzekerd?

Een weekendje weg is verzekerd. Je moet wel een bewijs van overnachting kunnen overleggen. Een dagje uit zonder overnachting in Nederland is niet gedekt op de reisverzekering. Maak je een dagtrip in het buitenland, dan is dat wel gedekt met je reisverzekering.

Heb ik buiten Europa altijd werelddekking nodig?

Nee, niet altijd. De vuistregel is dat onder de Europadekking, naast alle Europese landen, ook een aantal bekende eilandgroepen valt, zoals de Canarische Eilanden, Madeira en de Azoren. Ook geldt de Europadekking vrijwel altijd voor de landen grenzend aan de Middellandse Zee, zoals Marokko, Tunesië, Egypte en Israël (inclusief een uitstapje naar Jordanië).

Wanneer gaat de dekking precies in?

De dekking gaat in zodra de vakantie begint. Dat is het moment waarop je de woning verlaat. Bij het volladen van de auto of het klaarzetten van alle spullen in de hal - op de avond voorafgaand aan vertrek - is er dus nog geen dekking.

Hoe lang kan ik aaneengesloten op reis?

Deze periode loopt uiteen van 45 dagen (Ohra, SNS) tot 180 dagen (Aegon Allrisk, Europeesche Optimaal en Zwitserleven). Bij pakweg de helft van de verzekeraars bestaat de mogelijkheid om de maximale reisduur te verlengen.

Tijdens de vakantie

Krijg ik ook hulp bij autopech?

Voor hulp bij autopech is de - vaak optionele - dekking automobilistenhulp of vervangend vervoer noodzakelijk. In geval van schade biedt de autoverzekeraar meestal ook hulp, maar besef wel dat een autoverzekering is gericht op de reparatie van de auto, terwijl de reisverzekering als uitgangspunt neemt dat de vakantie moet kunnen doorgaan. Een reisverzekeraar gaat vaak sneller over tot het regelen van een vergelijkbare vervangende auto.

Is het huren van een scooter (of brommer) gedekt?

Mocht je onderuitgaan met de scooter (of brommer), dan betekent dat dubbel pech. De schade aan de scooter is namelijk niet gedekt in de reisverzekering. De schade die je toebrengt aan anderen ook niet, maar hiervoor moet volgens de wet de verhuurder zelf verzekerd zijn. De reisverzekering vergoedt (in aanvulling op de zorgverzekering) vaak wel de medische kosten als gevolg van een scooterongeval.

Annuleringsverzekering

In welke gevallen is een annuleringsverzekering aan te raden?

Een annuleringsverzekering betaalt de reissom deels of in zijn geheel als de geboekte vakantie door persoonlijke en onvoorziene omstandigheden niet door kan gaan óf moet worden afgebroken. Bij goedkope reizen is het te overwegen het annuleringsrisico zelf te dragen. Bij dure, verre reizen is een annuleringsverzekering wel verstandig en dan het liefst een verzekering met een hoge maximumvergoeding.

Voorbeelden van gedekte omstandigheden zijn:

 • ernstige ziekte of overlijden van jezelf of je naasten
 • zwangerschap
 • onvrijwillige werkloosheid
 • verbroken relatie (mits officieel ontbonden)
 • nieuwe baan (indien eerst werkloos)

Slechte weersomstandigheden ter plaatse en zelfs noodweer zijn doorgaans geen geldige annuleringsreden, behalve als de accommodatie als gevolg van het noodweer niet meer te gebruiken is.

Tot wanneer kun je een annuleringsverzekering afsluiten?

Hier zijn geen officiële regels voor. De meeste verzekeraars hanteren een termijn van 7 tot 14 dagen na het boeken van de reis.

Wat is het verschil tussen een gewone en luxe annuleringsdekking?

De gedekte annuleringsredenen verschillen niet. Deze staan beschreven in de voorwaarden. Het verschil zit in het uitgekeerde bedrag in het geval van een vroegtijdig afgebroken vakantie. De gewone annuleringsverzekering vergoedt alleen de niet-genoten vakantiedagen. De luxe annuleringsdekking daarentegen vergoedt de gehele reissom.

Mag ik ook annuleren als een van mijn reisgenoten moet annuleren?

Sta je samen op 1 polis, dan is dit geen probleem. Is dat niet het geval, dan verschillen de voorwaarden per verzekeraar. Vaak hanteren ze de regel dat je wel op 1 boeking moet staan of dat de reisgenoten beiden een annuleringsverzekering bij dezelfde maatschappij moeten hebben. We komen ook wel tegen dat de meereizende persoon alleen mag annuleren als hij door de omstandigheden alleen moet reizen.

Bij schade

Hoe bepaalt de verzekeraar de waarde van geclaimde spullen?

Als de geclaimde bagage relatief nieuw is (tot maximaal 1 jaar oud), vergoedt de verzekeraar de nieuwwaarde. Na deze periode geldt de dagwaarde. Die kan snel dalen. Vaak is er ook een eigen risico. Dit alles maakt dat de vergoeding voor verloren of gestolen bagage vaak tegenvalt.

Overig

Waarom zijn de prijsverschillen zo groot?

De premies lopen behoorlijk uiteen: van enkele euro’s tot ruim €25 per maand. Belangrijkste oorzaak is de samenstelling van de verzekering. Bij de een is alles standaard inbegrepen. Zaken als werelddekking of wintersport zijn wellicht niet nodig, maar je betaalt er dan wel voor. Andere verzekeringen zijn juist helemaal uitgekleed en op maat te maken. Vaak heeft een aanbieder meerdere verzekeringen in het schap. Let in dat geval op:

 • dekkingsgebied

 • maximale vakantieduur

 • hoogte van het eigen risico
 • hoogte van de maximumvergoedingen voor bagage

Een andere factor die van invloed is op de premie is de grootte van je gezin. Gebruik onze vergelijker voor een snelle premieberekening op maat.

Geldt er dekking bij verlies van een paspoort of geld?

Bijna alle reisverzekeringen dekken het verlies van een paspoort en bieden hulp bij het regelen van een nieuw, tijdelijk reisdocument. Alleen ABN Amro, ASR, Ditzo, de Goudse en Klaverblad hebben deze laatstgenoemde service niet.

Of het verlies van geld gedekt is, hangt af van de voorwaarden. Veel verzekeraars sluiten contant geld uit van dekking. In de overige gevallen varieert de maximumvergoeding van €250 tot €750.

Ben ik ook gedekt bij een gecombineerde zakelijke en privéreis?

Nee, niet automatisch. Voor zakelijke activiteiten in het buitenland moet je een zakelijke reisverzekering afsluiten of een aanvullende zakenreisdekking op de particuliere reisverzekering.

Is er dekking voor zakenreizen?

Doorgaans niet. Alleen bij Inshared en Reaal is een zakenreis standaard meeverzekerd. Reaal verbindt daar nog de voorwaarden aan dat er geen sprake mag zijn van gevaarlijke werkzaamheden. Bij ABN Amro. Aegon, ANWB, ASR, Centraal Beheer, FBTO, Interpolis, Unigarant en Univé is dekking voor zakenreizen optioneel mee te verzekeren tegen premiebetaling.