icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reisverzekering: wanneer heb je het nodig?

Een reisverzekering is altijd verstandig als je op reis gaat. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de kosten bij onvoorziene omstandigheden kunnen behoorlijk oplopen. Welke aanvullende dekkingen heb je nodig en welke zijn overbodig?
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert reisverzekeringenBijgewerkt op:19 maart 2024

reisverzekering-buitenland-ziekenhuis

Is een reisverzekering verplicht?

Een reisverzekering is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. De belangrijkste reden om een reisverzekering af te sluiten, is dat je hulp krijgt in onvoorziene (nood)situaties. Denk aan het vervroegd afbreken van de reis of juist een langer verblijf door een ongeval, ziekte of overlijden. 

Dit soort gebeurtenissen kosten vaak veel geld en tijd, terwijl het nergens anders is gedekt. Een reddingshelikopter kost al snel duizenden euro’s. En dat is soms de enige mogelijkheid om bij een ziekenhuis te komen na een val tijdens een bergwandeling of het skiën. En ook reiskosten kunnen aardig in de papieren lopen. 

Reisverzekering via de creditcard

Bij veel creditcards is een reisverzekering inbegrepen. Alleen zitten daar veel haken en ogen aan. Zo geldt de verzekering meestal alleen als de volledige reis is betaald met de creditcard. En de volledige reis betekent niet alleen het vervoer erheen, maar ook de huurauto, benzine, overnachtingen en etentjes.

En bijna alle reisverzekeringen via je creditcard sluiten reizen naar gebieden met een negatief reisadvies uit (code oranje of rood). Daardoor is een creditcard-reisverzekering geen volwaardige vervanger van een doorlopende reisverzekering. 

Voordelen creditcard

De reis betalen met een creditcard geeft wel houvast. Betalingen kun je terugdraaien als een dienst of product niet geleverd wordt. Gaat de luchtvaartmaatschappij of het hotel failliet en heb je vooruit betaald? Dan kun je via de creditcardmaatschappij je geld terugvragen.

Reisverzekering bij je boeking

Bij het boeken van een vakantie via een reisbureau of een los vliegticket kun je vaak een kortlopende reisverzekering afsluiten. Deze reisverzekeringen hebben een uitgeklede dekking. Of passen niet bij de reis die je boekt. Kijk hier goed naar voordat je hiervoor kiest. 

Basisdekking reisverzekering

Met een standaard- of basisdekking krijg je noodhulp op reis. Zoals opsporings- en reddingsacties, vervoer naar een ziekenhuis na een ongeval en noodzakelijke medische zorg. Ook een vervroegde terugreis naar Nederland (repatriëring), als dat nodig is. Die noodzaak kan medisch zijn of terugkeer kan nodig zijn omdat er thuis een familielid (ernstig) ziek is of overlijdt of omdat je huis is afgebrand.

Aanvullende dekkingen

Naast de basisdekking kun je ook kiezen voor aanvullende dekkingen op je reisverzekering. Sommige dekkingen zijn erg handig, sommige kun je beter achterwege laten. Kijk ook goed naar de reizen die je maakt om te bepalen of een dekking nodig is. 

Nuttige aanvullende dekkingen

We zetten hieronder de dekkingen op een rij die handig kunnen zijn om af te sluiten. Of je wel of niet voor een dekking kiest, hangt af van je reisgedrag en of je het risico kan en wil dragen. 

Deze dekkingen zijn niet (altijd) nodig

Niet alle dekkingen zijn (altijd) nodig om af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat er veel uitsluitingen gelden of omdat het op een andere verzekering gedekt kan zijn. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.