! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reisorganisatie kiezen

Er zijn veel reisorganisaties online te vinden. Maar hoe maak je de juiste keuze? En waar moet je op letten als er toch iets mis gaat?
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 28 juni 2021

Zelf regelen of pakketreis boeken?

Als je op reis wilt, kun je de onderdelen los boeken bij 1 of meerdere reisaanbieders. Dan stel je de reis helemaal naar eigen wens samen. Je kunt ook een pakketreis boeken via een reisorganisator. Vaak is dit makkelijker en voordeliger. 

De reisorganisatie is verantwoordelijk voor de uitvoering van de reis als je deze samenstelt bij 1 aanbieder of pakketreis boekt. Bij problemen tijdens de reis moet de reisorganisatie voor een oplossing zorgen. Bijvoorbeeld door je om te boeken, financieel te compenseren, terug te halen of terug te betalen.

Pakketreis

Een pakketreis is een reis waarbij een aanbieder losse onderdelen als 1 pakket aanbiedt. Reizen met namen als 'all inclusive', 'pakketreis' of 'package deal' zijn per definitie een pakketreis.

Gekoppeld reisarrangement (GRA)

Niet iedere reis die uit meerdere diensten bestaat, is een pakketreis. Als je losse diensten boekt bij 1 aanbieder kun je deze koppelen tot 1 reisarrangement. Dan ontstaat een gekoppeld reisarrangement (GRA).

Dit is geen pakketreis en de reisaanbieder heeft andere verplichtingen. Denk aan een zakenreis, schoolreisje of 2 losgeboekte diensten bij 1 reisbureau. 

Waar moet je op letten? 

Als je een reis boekt, kun je op een aantal zaken letten. Wij zetten ze op een rij. 

Heb je een passende annuleringsverzekering?

Zorg dat je doorlopende annuleringsverzekering past bij het type reis dat je boekt. Want als je losse onderdelen boekt, is je volledige reis niet altijd gedekt. Als de hele reis niet doorgaat omdat 1 onderdeel uitvalt, vergoedt de verzekering alleen dat deel. Sommige verzekeraars vergoeden wel de hele reis.

Check de voorwaarden van je verzekering of bekijk onze tabel met verzekeraars die wel dekking bieden.