icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reisorganisatie kiezen: tips

Hoe voorkom je een verkeerde keus en waarop moet je letten als er toch iets misgaat?

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:6 augustus 2014


Zelf regelen of pakket boeken?

Vliegtuig mooie lucht InfopagVoor een zon-zand-zeevakantie kun je doorgaans het voordeligste een pakketreis boeken van een (online) reisorganisator. Als individu kun je niet op tegen de lage prijzen die ze bedingen. Een pakketreis is een combinatie van verblijf en daarnaast vervoer of een andere dienst, zoals excursies of autohuur.

Een voordeel van pakketreizen is dat je bij problemen meestal sterker staat omdat je één organisatie (in Nederland) kunt aanspreken. En het is makkelijk, zeker wanneer je een ingewikkelde rondreis door een ver land wilt maken. Maar een hotelletje in Barcelona en een goedkope vlucht kun je natuurlijk heel goed zelf regelen.

Reisorganisatie failliet

Een geboekte vakantie betaal je vooraf. Hoe voorkom je dat je naar je vakantie kunt fluiten als de je reisorganisatie failliet gaat?

Aangesloten bedrijven herken je aan het logo. Maar het komt voor dat bedrijven dit ten onrechte gebruiken. Check daarom de naam op de genoemde websites.

Op je annuleringsverzekering kun je de kosten niet verhalen. Deze biedt geen dekking voor de kosten door faillisement van de reisorganisatie.

Natuurgeweld of onlusten

reisverzekeringen_6Een vulkaanuitbarsting op IJsland of onrust in Egypte kan een financiële strop opleveren. In dit soort overmachtsituaties dragen consument en reisorganisatie hun eigen schade.

Om het financiële leed te verzachten is het Calamiteitenfonds Reizen opgericht. Deze stichting compenseert de extra kosten of gemiste vakantiedagen wanneer een geboekte vakantie moet worden aangepast of afgebroken als gevolg van een calamiteit.

Wanneer het nog niet zo ver is maar er wel onheil dreigt, bepaalt het fonds of er sprake is van een zogeheten dekkingsbeperking. Wie nog moet gaan, kan dan kosteloos annuleren vanaf 30 dagen voor vertrek. Alle ANVR-organisaties zijn aangesloten bij het Calamiteitenfonds.

Of er sprake is van een calamiteit wordt dus bepaald door het fonds zelf. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen, maar die zijn niet bindend. Het calamiteitenfonds gebruikt dit wel bij het nemen van hun beslissing.

Als het Calamiteitenfonds een situatie niet als bedreigend genoeg beschouwt, kun je in de meeste gevallen niet kostenloos annuleren. Enkele annuleringsverzekeringen dekken de annuleringskosten wel. Kijk hiervoor in de voorwaarden, of vergelijk de annuleringsdekking in de vergelijker doorlopende reisverzekeringen.

Reisklachten

Een klacht over een verzorgde reis moet allereerst ter plaatse bij de betrokken dienstverlener of de reisleiding worden ingediend. Heeft dat geen effect dan moet deze binnen een maand na afloop van de vakantie worden gemeld bij de reisorganisatie in Nederland.

Wanneer een klacht niet bevredigend wordt opgelost, kan die worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Reizen. Een onafhankelijke commissie met leden vanuit de branche en de Consumentenbond doet vervolgens een bindende uitspraak.

Alle ANVR-reisorganisaties zijn tevens aangesloten bij de Geschillencommissie. De ANVR staat financieel garant voor de nakoming van de uitspraak.

ANVR-voorwaarden

In de reisvoorwaarden staan je rechten en plichten en die van de reisorganisatie. Alle ANVR-organisaties hanteren dezelfde voorwaarden, die zijn opgesteld in overleg met de Consumentenbond. Daarin staat bijvoorbeeld dat een reisorganisatie niet zomaar de prijs mag verhogen of andere veranderingen aanbrengen in de overeengekomen reis.

De ANVR-voorwaarden zijn redelijk en evenwichtig en bieden de reiziger duidelijkheid en zekerheid. De voorwaarden van organisaties die niet zijn aangesloten bij de ANVR hoeven niet per se slechter te zijn, maar om daar achter te komen moet je vooraf in de kleine lettertjes duiken en daar zal niet iedereen zin in hebben.

Veilig boeken

Of een online reisorganisatie betrouwbaar is, in nooit met 100% zekerheid te zeggen. Het is voor oplichters vrij makkelijk om vanuit de huiskamer een boekingssite te beginnen. De logo's van SGR en ANVR wijzen op een aantal zekerheiden, maar zelfs die kunnen worden misbruikt. Hieronder wat tips:

  • Controleer de identiteit van de website. Een e-mailadres of mobiel nummer is vaak niet genoeg om bij misverstanden of problemen contact te krijgen met de ondernemer.
  • Wees op je hoede bij websites die pas sinds heel kort zijn geregistreerd. Oplichters duiken snel op om dan weer even snel met de noorderzon te verdwijnen.
  • Zoek naar informatie over onbekende organisaties. Kijk op consumentenforums of er negatieve ervaringen staat.
  • De Belgische vestiging van het ECC-net, een consumentenorganisatie van de EU, heeft een handige 'shopping assistant' voor websites. Door de naam van een website in te tikken kun je zien wanneer ze zijn geregistreerd en hoe ze beoordeeld worden, inclusief reviews van bezoekers. 

Veilig betalen Veiligheid02

  • Betalen via IDEAL is veilig en goedkoop. Betalen met een creditcard is ook veilig maar boekingssites rekenen hiervoor doorgaans kosten. Een voordeel van een creditcard is de bescherming bij fraude of wanneer de dienst niet wordt geleverd. De kredietmaatschappijen betalen dan je reisgeld terug.
  • Betaal alleen via een beveiligde site. Die herken je aan een slotje of sleuteltje onderaan je scherm, of bij het internetadres, dat begint met https// (de s van secure) in plaats van het gebruikelijke http//.
  • Vermijd contante betalingen aan onbekenden, bijvoorbeeld huisjesverhuurders, met Western Union.

Aanraden of niet?

Meer dan 90% van de vakantiegangers die een verzorgde reis hebben geboekt, is tevreden of zeer tevreden over hun reisorganisatie. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 2800 consumenten. Een mooi resultaat, maar toch heeft 10% een klacht ingediend. In de enquête vroegen we ook hoe waarschijnlijk het is dat ze de reisorganisator van hun keuze zouden aanraden aan familie of vrienden. De organisaties Eliza was here en daarna Fox blijken duidelijk het meest aanbevelenswaardig en onderaan staan Eurocamp, Neckermann, Peter Langhout en Sunair.