icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bergwandelen niet altijd verzekerd

Als er wat gebeurt op reis moet je goed verzekerd zijn. Een wandeling in de bergen maken is niet zonder risico’s. Als er wat gebeurt, ben je misschien niet goed verzekerd.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert reisverzekeringenBijgewerkt op:20 maart 2024

Bergwandelen

Bergwandelen is niet zonder risico's

In veel populaire vakantielanden, zoals Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk, kun je mooie bergwandelingen maken. Veel geoefende, maar ook ongeoefende reizigers gaan dit avontuur graag aan.

Tijdens bergwandelingen kunnen goed begaanbare paden overgaan in bergpaden. Deze paden zijn niet altijd goed onderhouden. Er kunnen stenen los liggen. Het kan glad zijn door regen, of delen van het pad zijn weggespoeld. Voor de ongeoefende wandelaar is dit extra risicovol. Maar ook de geoefende wandelaar moet opletten.

Alleen wandelen over begaanbare paden is verzekerd

Als op vakantie iets gebeurt, dekt de reisverzekering de kosten die gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld de kosten om je op te sporen of naar het ziekenhuis te vervoeren. Maar veel reisverzekeringen dekken het wandelen alleen als dit over goed begaanbare paden gaat.

De definitie die veel verzekeraars gebruiken: 'Bergsporten zijn uitgezonderd, tenzij het om een tocht gaat langs gebaande wegen of over terreinen die ook voor ongeoefenden begaanbaar zijn'. Elke verzekeraar geeft zelf invulling aan dit begrip. Er is dus geen eenduidige uitleg.

Mocht je onderweg vallen, de weg kwijtraken of andere hulp nodig hebben, zijn de kosten mogelijk voor jezelf. 

Welke verzekering heb je nodig als je gaat bergwandelen?

Ben je een actief wandelaar? Of ligt jouw vakantiebestemming dit jaar in de bergen? Kies dan voor een verzekeraar die bijzondere sporten (waaronder bergsport) optioneel of standaard dekt. 

Wandelingen in andere gebieden zoals een regenwoud, worden niet gezien als gevaarlijke sport. 

Bij welke verzekeraar is 'bijzondere sporten' standaard gedekt? 

De volgende verzekeraars dekken bijzondere sporten standaard:

  • Aegon
  • Centraal Beheer
  • FBTO
  • Ik kies zelf van a.s.r. (Basis, Comfort en Optimaal)
  • Interpolis
  • LTA
  • Univé

Peildatum: MoneyView, 20 april 2024

Ongevallendekking

Voor de ongevallendekking zijn bergsporten bijna altijd uitgesloten, ook al zijn gevaarlijke sporten meeverzekerd. De ongevallendekking keert een geldbedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit. Het is maar de vraag of je deze dekking nodig hebt op reis.