! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wintersportdekking is een must

Jaarlijks gaan bijna 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Dat gaat meestal probleemloos. Maar een goede reisverzekering met wintersportdekking is een must voor als het toch anders loopt.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 26 juli 2021

Wintersportdekking meestal niet standaard

Bij de meeste doorlopende reisverzekeringen is de wintersportdekking niet standaard meeverzekerd. Je moet dan een aanvullende dekking of module afsluiten. De extra premie is afhankelijk van het dekkingsgebied (Europa of Wereld) en verschilt behoorlijk. 

Dekking wintersportuitrusting toereikend?

De maximumvergoeding voor wintersportuitrusting verschilt per verzekeraar. Die loopt uiteen van €250 per gebeurtenis tot €5000 per persoon per polis. De uitrusting is meestal gedekt onder bagagedekking. Onder de voorwaarde dat de module wintersport (en soms ook bagage) is meeverzekerd.

De wintersportdekking is daarom nuttig voor je vaak dure (gehuurde) ski-uitrusting.

Off-piste geen dekking

De meeste reisverzekeraars vergoeden de kosten van een ongeval tijdens off-piste-skiën niet. Of alleen als je onder begeleiding van een gids was.

Ook schade ontstaan tijdens skispringen, ijsklimmen, ijshockey, bobsleeën en speedskiën is vaak uitgesloten. 'Waaghalzen' doen er dus goed aan om nauwkeurig de polisvoorwaarden te checken.

Wandelen en langlaufen

Je hebt geen wintersportdekking nodig als tijdens een wintersportvakantie alleen wandelt. Ook voor langlaufen is de standaarddekking van de reisverzekering vaak genoeg. Controleer dit laatste wel vooraf, want de dekking kan per reisverzekeraar verschillen.

Zorg ook dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Als je een ongeluk veroorzaakt ben je aansprakelijk voor de schade van de ander.

Extra dekking voor geneeskundige kosten

De wintersportdekking dekt niet alle schade tijdens een wintersportvakantie. Zoals het vervoer vanaf de piste na een ongeval. Deze kosten vallen bij sommige verzekeraars onder ‘geneeskundige kosten’.

Via de basiszorgverzekering ben je wereldwijd verzekerd voor medische kosten. Zorgverzekeraars vergoeden echter alleen het in Nederland gangbare tarief. In bijvoorbeeld Amerika en landen als Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland kan de ziekenhuisrekening een stuk hoger uitvallen. 

Een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten dekt het verschil. Een voordeel is dat een module ‘geneeskundige kosten’ vaak ook het (wettelijk en vrijwillig) eigen risico vergoedt dat de zorgverzekering niet uitkeert.

Europese gezondheidskaart

Ga je op wintersportvakantie in Europa? Neem dan je Europese gezondheidskaart (EHIC) mee. Dit voorkomt dat je dure rekeningen moet voorschieten. Bij veel zorgverzekeraars staat de EHIC standaard op de achterkant van de zorgpas. Dan hoef je dus geen aparte EHIC aan te vragen. Als jij een andere pas hebt, kun je een EHIC aanvragen via ehic.nl