icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kortlopende of doorlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor de duur van een reis. Per reis kun je de afweging maken om wel of niet een reisverzekering af te sluiten. En welke dekking nodig is. Een doorlopende reisverzekering dekt alle reizen het hele jaar door. Best handig. Een ander voordeel is dat ook de (onverwachte) weekendjes weg verzekerd zijn.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 23 maart 2022

Reisverzekeringen

Kies je voor kortlopend of doorlopend?

Of het handiger is een kortlopende of doorlopende reisverzekering af te sluiten, hangt af van je gezinssamenstelling. Ook van hoe vaak je op vakantie gaat. In het algemeen geldt: gezinnen die per jaar 3 weken of langer op vakantie gaan, zijn goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Voor alleenstaanden is het vanaf 4 weken voordeliger.

Het voordeel van een doorlopende reisverzekering is ook dat je er niet meer naar om hoeft te kijken. Bekijk met onze keuzehulp reisverzekeringen welke reisverzekering jij nodig hebt.

Doorlopende reisverzekering

Met een doorlopende reisverzekering ben je verzekerd op iedere vakantie. Een kortlopende reisverzekering sluit je af per reis. En met een doorlopende reisverzekering ben je altijd verzekerd. Ook tijdens een weekendje weg of een onverwacht tripje.

Dekking 

Een doorlopende reisverzekering dekt verschillende onderdelen. Wat de verzekering standaard dekt, verschilt per verzekeraar. Wat niet standaard is gedekt, kun je meestal optioneel meeverzekeren. In onze Reisverzekering Vergelijker vergelijk je eenvoudig welke doorlopende reisverzekering bij jou past.

Voor de kortlopende reisverzekeringen hebben we geen vergelijker (data en premies zijn niet bij ons bekend).

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering biedt dekking als de reis niet doorgaat of moet worden afgebroken. Deze kun je als aanvulling afsluiten op je doorlopende reisverzekering of afsluiten als losse verzekering.

Kortlopende reisverzekering

Je kunt ook kiezen voor een kortlopende reisverzekering in plaats van een doorlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering is een tijdelijke verzekering met een vaste ingangsdatum en einddatum. Je verzekert hiermee een reis vanaf het vertrek van huis totdat je weer terug bent.

Dekking 

De dekking van een kortlopende reisverzekering is niet anders dan die van een doorlopende reisverzekering. Sommige reisverzekeringen hebben een uitgebreide basisdekking. Andere reisverzekeringen hebben een beperkte basisdekking met optionele dekkingen die je kunt afsluiten. Je hebt hierbij kans op oververzekering, net zoals bij een doorlopende reisverzekering.

Waar afsluiten?

Een kortlopende reisverzekering kun je afsluiten:

  • Bij een reisbureau.
  • Op de website van een reisorganisatie bij het boeken van de reis.
  • Via een financieel adviseur.
  • Online bij een verzekeraar.

Een reisbureau doet zaken met 1 verzekeraar en zal dus geen voorwaarden- en premievergelijking maken. Ook valt er niets te kiezen bij een boeking online via een reisorganisatie. 

Wanneer afsluiten?

Het is niet verplicht om bij het boeken van de reis meteen een reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten. Een reisverzekering kun je nog tot 1 dag voor vertrek afsluiten. Een annuleringsverzekering moet je binnen 7 of 14 dagen na het boeken van de reis afsluiten. Dit hangt af van de voorwaarden van de verzekeraar.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering wordt los van een kortlopende reisverzekering afgesloten. Dit kan ook bij verschillende verzekeraars. Sluit je de kortlopende reisverzekering en de annuleringsverzekering tegelijk af bij dezelfde verzekeraar? Dan betaal je vaak maar 1 keer de poliskosten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.