! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je reisverzekering

Je hebt een reisverzekering afgesloten. Maar hoe nu verder? We geven je graag tips voor het claimen van schade, hoe je kunt besparen en overige tips.

Priscilla Blok
Priscilla Blok

Expert Geld & Verzekeren


1
Schade claimen

Bewijzen

Je hebt een bewijslast als je wilt claimen. Bewaar daarom altijd de aankoopbon. Doe ter plaatse aangifte van gestolen spullen en overleg vakantiefoto's waarop de spullen staan.

Zorgvuldigheid

Preventie van diefstal en schade is je eigen verantwoordelijkheid. Laat kostbare spullen nooit open en bloot in de auto of in een hotelkamer liggen. Stop deze spullen tijdens het vliegen in je handbagage.

Europese gezondheidskaart (EHIC)

Deze kaart geeft recht op noodzakelijke medische hulp in veel landen. De kaart is persoonsgebonden. Vraag hem dus voor ieder gezinslid apart aan. Met de kaart hoef je de medische kosten niet zelf voor te schieten.

Eigen risico claimen zorgverzekering

Je kunt het eigen risico van je zorgverzekering vaak claimen bij je reisverzekering. Controleer hiervoor de voorwaarden.

smartphone 2

2
Denk ook aan je inboedelverzekering

Stel, je laat op vakantie je tablet in het zwembad vallen. Deze schade kun je soms ook claimen op een inboedelverzekering met een goede buitenshuisdekking. De inboedelverzekering vergoedt de tablet op basis van nieuwwaarde. De reisverzekering vergoedt de (lagere) dagwaarde.

Denk bij dit soort ‘twijfelschades’ dus goed na waar je de claim indient. De consument mag kiezen: de eerst aangesproken verzekeraar moet de schadeclaim afwikkelen en bepaalt de hoogte van de schade.

Lees meer over inboedelverzekeringen

Tablet

3
Besparen

We geven je tips om de kosten van je reisverzekering te verlagen. Zo zijn veel dekkingen vaak al ondergebracht in andere verzekeringen, zoals je zorgverzekering of pechhulpservice. Je reisverzekering op maat samenstellen kost iets meer tijd, maar scheelt zeker in kosten. De standaardpakketten zijn vaak onnodig uitgebreid.

Jaarlijks de verzekeringen vergelijken loont ook. Kijk dan ook direct kritisch naar de modules van je reisverzekering. Misschien kunnen er wel een paar uitgezet worden. Of heb je juist andere modules nodig omdat je gezinssituatie veranderd is.

Meer over besparen op je reisverzekering

Geld

4
Niet vergeten!

  1. Neem het 'Europees schadeformulier' mee of download het formulier in de Apple app Store of Google Play.

  2. Rijd niet door na een ongeval, dat is strafbaar.

  3. Neem altijd een creditcard mee. Zonder creditcard kun je bijvoorbeeld geen vervangende auto huren.

  4. Let bij een doorlopende annuleringsverzekering op de maximale vergoeding. Ga je een dure reis maken? Verzeker het verschil dan bij met een kortlopende annuleringsverzekering.

  5. De meeste (reis)verzekeraars hebben een eigen app met daarin handige tips en nuttige telefoonnummers, zoals die van de pechhulpdienst en de alarmcentrale.

Lees onze overige tips

Creditcards

5
Denk ook aan je aansprakelijkheidsverzekering

Bij schade aan een gehuurd vakantiehuisje of een hotelkamer is soms niet duidelijk of dit gedekt is. En zo ja, op welke verzekering. Laat je bijvoorbeeld per ongeluk het bad overstromen? Dan valt de schade bij de ene aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) onder de dekking en bij de andere niet.

Hetzelfde geldt voor de  reisverzekering. Beide vergoeden overigens de dagwaarde. Raadpleeg in geval van een ‘twijfelschades’ allebei de verzekeraars. De eerst aangesproken verzekeraar moet de schadeclaim afwikkelen en bepaalt de hoogte van de schade.

Vaas

6
Voorkom teleurstelling, raadpleeg de afschrijvingslijst!

Voor producten die al een tijdje meegaan, keren reisverzekeraars bij schade slechts de dagwaarde uit. Die waarde kan per verzekeraar flink verschillen. Wie daar geen informatie over krijgt van zijn verzekeraar, weet niet waarvoor hij nu eigenlijk verzekerd is.

Na een oproep van de Consumentenbond in 2016 hebben bijna alle reisverzekeraars inmiddels een afschrijvingslijst online staan.

smartphone 1

Test reisverzekeringen

Hulp nodig of vragen?

Kun je een reisverzekering afsluiten terwijl je al op vakantie bent? Waar ben je eigenlijk allemaal voor verzekerd en wat is beter, doorlopend of kortlopend? Praat mee op het forum of deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum