icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je reisverzekering

Je hebt een reisverzekering afgesloten. Maar hoe nu verder? We geven je graag tips voor het claimen van schade, hoe je kunt besparen en wat je niet moet vergeten.

1

Schade claimen

Bewijzen

Je hebt een bewijslast als je wilt claimen. Bewaar daarom altijd de aankoopbon. Doe ter plaatse aangifte van gestolen spullen en overleg vakantiefoto's waarop de spullen staan.

Zorgvuldigheid

Preventie van diefstal en schade is je eigen verantwoordelijkheid. Laat kostbare spullen nooit open en bloot in de auto of in een hotelkamer liggen. Stop deze spullen tijdens het vliegen in je handbagage.

Europese gezondheidskaart (EHIC)

Deze kaart geeft recht op noodzakelijke medische hulp in veel landen. De kaart is persoonsgebonden. Vraag hem dus voor ieder gezinslid apart aan. Met de kaart hoef je de medische kosten niet zelf voor te schieten.

Eigen risico claimen zorgverzekering

Je kunt het eigen risico van je zorgverzekering vaak claimen bij je reisverzekering. Controleer hiervoor de voorwaarden.

Lees meer over:
Reisschade claimen

Schade claimen

2

Geen geldig paspoort vlak voor vertrek. Wat nu?

Kom je er vlak voor vertrek achter dat je paspoort niet meer geldig is? Doe dan een spoedaanvraag bij je gemeente. 

Sta je al op het vliegveld? Dan kun je daar een nooddocument aanvragen. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden en het kost tijd. Lukt het niet op tijd om aan een noodpaspoort te komen dan kan je reis niet doorgaan. Mogelijk biedt je annuleringsverzekering nog vergoeding van de reis.

Lees meer over wat je moet doen als je je paspoort kwijt bent.

Paspoort check vakantie

3

Besparen

We geven je tips om de kosten van je reisverzekering te verlagen. Zo zijn veel dekkingen vaak al ondergebracht in andere verzekeringen, zoals je zorgverzekering of pechhulpservice. Je reisverzekering op maat samenstellen kost iets meer tijd, maar scheelt zeker in kosten. De standaardpakketten zijn vaak onnodig uitgebreid.

Jaarlijks de verzekeringen vergelijken loont ook. Kijk dan ook direct kritisch naar de modules van je reisverzekering. Misschien kunnen er wel een paar uitgezet worden. Of heb je juist andere modules nodig omdat je gezinssituatie veranderd is.

Lees meer over:
Besparen op je reisverzekering

Besparen reisverzekering

4

Niet vergeten!

  1. Neem het Europees schadeformulier mee of download het formulier in de Apple app Store of Google Play.

  2. Rijd niet door na een ongeval, dat is strafbaar.

  3. Neem altijd een creditcard mee. Zonder creditcard kun je bijvoorbeeld geen vervangende auto huren.

  4. Let bij een doorlopende annuleringsverzekering op de maximale vergoeding. Ga je een dure reis maken? Verzeker het verschil dan bij met een kortlopende annuleringsverzekering.

  5. De meeste (reis)verzekeraars hebben een eigen app met daarin handige tips en nuttige telefoonnummers, zoals die van de pechhulpdienst en de alarmcentrale.

Niet vergeten

Test reisverzekeringen