icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afschrijvingslijsten verzekeraars bij schade

Met afschrijvingen bepalen verzekeraars de waarde van het product. En hoeveel je vergoed krijgt bij schade of diefstal van je spullen. De afschrijvingslijsten van bijna alle verzekeraars zijn openbaar. Wij zetten ze op een rij.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 28 maart 2022

kapotte smartphone

Hoogte schadeuitkering bepalen

Dien je een schadeclaim in bij je reis- of inboedelverzekeraar na schade of diefstal? En gaat het product al een tijdje mee? Dan stelt de verzekeraar de dagwaarde en uitkering vast met een afschrijvingslijst. 

Nieuwwaarde

Voor nieuwe spullen wordt vaak de nieuwwaarde vergoed. Dit is het bedrag waarmee je het product opnieuw kunt kopen. Bij reisverzekeringen is die termijn vaak 12 maanden. Sommige verzekeraars hebben géén nieuwwaardetermijn. 

Afschrijving

Na de 12 maanden worden je spullen minder waard. Er wordt dan periodiek (per maand of per jaar) een percentage van de waarde afgeschreven. Dat is de dagwaarde. 

Percentage en termijn

Op de afschrijvingslijsten staat per product welk afschrijvingspercentage geldt. En welke termijn van afschrijven of levensduur. De waarde van spullen en de afschrijvingen kunnen per verzekeraar flink verschillen. 

Restwaarde

De restwaarde is een percentage van de nieuwwaarde. Bij reisverzekeringen is dit vaak 10% tot 20%. Dit bedrag krijg je minimaal terug bij schade of diefstal, ook al is een product volledig afgeschreven. Sommige verzekeringen hebben géén minimale restwaarde. Je krijgt dan dus niets terug na de afschrijvingstermijn of levensduur.

Waar kun je afschrijvingslijsten vinden?

De afschrijvingstabel is een standaard onderdeel van de verplichte Verzekeringskaart bij reis-, inboedel- en recreatiewoningverzekeringen. Vanuit de verzekeringskaart kun je doorklikken naar de afschrijvingslijst van de verzekeraar.

De plaats van de link naar de afschrijvingstabel verschilt per verzekering. Bij reisverzekeringen is deze toegevoegd aan ‘bagage’. Bij de inboedelverzekering vind je de link onder de kop ‘verzekerd bedrag’. De afschrijvingstabel voor de recreatiewoningverzekering is toegevoegd aan ‘keuze: inboedel’.

Afschrijvingslijst per verzekeraar

In onderstaand overzicht staan de verzekeraars met afschrijvingslijsten op de website voor inboedel en reisbagage. Soms staat er op een afschrijvingslijst ook informatie over het afschrijven van andere schades. Zoals schades die je claimt op je aansprakelijkheidsverzekering.
 

Peildatum: 5 november 2021

*Verzekeruzelf volgt de afschrijvingslijst van Reaal. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.