! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afschrijvingslijsten verzekeraars bij schade

Met afschrijvingen bepalen verzekeraars de dagwaarde en uitkering. Gaan producten al een tijdje mee? Dan keren verzekeraars deze waarde uit na schade of diefstal. De afschrijvingslijsten van bijna alle verzekeraars zijn openbaar. En wij hebben alles op een rij gezet.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 19 juli 2021

Hoogte schadeuitkering bepalen

Dien je een schadeclaim in bij je reis- of inboedelverzekeraar na schade of diefstal? En gaat het product al een tijdje mee? Dan stelt de verzekeraar de dagwaarde en uitkering vast aan de hand van de afschrijvingslijst. Die waarde kan per verzekeraar flink verschillen. 

Inzicht in afschrijvingslijsten

Krijg je vooraf geen informatie over de afschrijvingen? Dan weet je eigenlijk niet waarvoor je verzekerd bent. Na een oproep van de Consumentenbond in 2016 maakten 8 van de 20 reis- en inboedelverzekeraars bekend hoe snel zij producten afschrijven. Een groot deel van de reisverzekeraars beloofde daarna de afschrijvingslijsten openbaar te maken.

Afschrijvingslijsten verplicht openbaar

In juli 2019 kondigde het Verbond van Verzekeraars aan dat de afschrijvingstabel een standaard onderdeel gaat worden van de verplichte Verzekeringskaart bij reis-, inboedel- en recreatiewoningverzekeringen. Vanuit de verzekeringskaart kun je doorklikken naar de afschrijvingslijst van de verzekeraar.

De plaats van de link naar de afschrijvingstabel verschilt per verzekering. Bij reisverzekeringen is deze toegevoegd aan ‘bagage’. Bij de inboedelverzekering vind je de link onder de kop ‘verzekerd bedrag’. De afschrijvingstabel voor de recreatiewoningverzekering is toegevoegd aan ‘keuze: inboedel’.

Afschrijvingslijst per verzekeraar

In onderstaand overzicht staan de verzekeraars met afschrijvingslijsten op de website voor inboedel en reisbagage. Soms staat er op een afschrijvingslijst ook informatie over het afschrijven van andere schades. Zoals schades die je claimt op je aansprakelijkheidsverzekering.

*Verzekeruzelf volgt de afschrijvingslijst van Reaal. 

Peildatum: 19 juli 2021