icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afschrijvingslijsten verzekeraars bij schade

De Consumentenbond vindt dat alle schadeverzekeraars duidelijkheid moeten geven over de vergoeding van producten die niet meer nieuw zijn. Steeds meer verzekeraars hebben hun afschrijvingslijsten inmiddels openbaar gemaakt, maar nog niet allemaal blijkt uit onze update begin dit jaar.
Kirsten van Loon
Kirsten van Loon

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  22 februari 2018

kapotte smartphone

Met de afschrijvingen bepalen verzekeraars wat de dagwaarde en uitkering zijn. Voor producten die al een tijdje meegaan, keren verzekeraars deze waarde uit na schade of diefstal.

Die waarde kan per verzekeraar flink verschillen. Zo keert de ene verzekeraar voor een smartphone van €500 na 2,5 jaar €80 uit en de andere verzekeraar €250. Wie daar vooraf geen informatie over krijgt van zijn verzekeraar, weet feitelijk niet waarvoor hij nu eigenlijk verzekerd is.

Afschrijvingslijsten openbaar

Na een oproep van de Consumentenbond in 2016 maakten 8 van de 20 reis- en inboedelverzekeraars bekend hoe snel zij producten afschrijven. Van de reisverzekeraars beloofde daarna 70% de afschrijvingslijsten openbaar te maken, meldt onderzoeksbureau MoneyView. De Consumentenbond hoopt dat alle verzekeraars dat voorbeeld zullen volgen.

Van de ruim 20 inboedel- en reisverzekeraars die de Consumentenbond medio april 2017 bekeek, had een deel van de verzekeraars haar afschrijvingslijst op de website gezet. Inmiddels hebben ABN Amro, ANWB, Delta Lloyd, FBTO, de Goudse, Inshared, Klaverblad, Nationale-Nederlanden, nowGo en Unigarant hun afschrijvenlijsten openbaar gemaakt.

Bekijk in het overzicht hieronder bij welke verzekeraars je afschrijvingslijsten op de website aantreft. Soms staat er op een afschrijvingslijst ook informatie over het afschrijven van andere schades, zoals aansprakelijkheidsschades (AVP).
 

 Afschrijvingslijst Inboedel  Afschrijvingslijst Reis
ABN Amro  ABN Amro
Aegon  Aegon
Allianz   Allianz Global Assistance
ANWB  ANWB
ASR  Allianz
Centraal Beheer  ASR
Delta Lloyd  Centraal Beheer
Ditzo  Delta Lloyd
FBTO  Ditzo
Generali  de Europeesche
de Goudse  FBTO
Inshared  Generali
Interpolis  de Goudse
Klaverblad  ING
Nationale-Nederlanden  Inshared
nowGo  Interpolis
Ohra  Klaverblad
Reaal  Nationale-Nederlanden
SNS   nowGo
Unigarant  Ohra
Univé  Reaal 
Zelf  SNS
ZLM  Unigarant
   Univé
   Zelf
   ZLM

(peildatum: 30 januari 2018)

Afschrijvingslijsten ontbreken

Aanbieders bij wie wij géén afschrijvingslijst aantroffen op de website:

  • Inboedelverzekeringen: Aon Direct, Hema, Nederlanden van Nu en ING.
  • Reisverzekeringen: Aon Direct, Hema en Nederlanden van Nu.

Bruns ten Brink (onderdeel van SAA Assuradeuren) en Verzekeruzelf.nl hebben geen eigen afschrijvingslijsten, maar hanteren de documenten van de achterliggende verzekeraars.

Aon bekijkt de mogelijkheden

Aon Direct hanteert voor de inboedelverzekering de afschrijvingslijst van Delta Lloyd en voor de reisverzekering de lijst van De Europeesche. De Productmanager van Aon heeft ons 21 februari laten weten de mogelijkheden te bekijken wat betreft het plaatsen van de lijsten op de website van Aon.

Afschrijvingslijsten Hema en ING volgen

De woordvoerder van ING Verzekeringen heeft ons 12 februari laten weten dat binnenkort ook de afschrijvingslijst van de inboedelverzekering op hun website staat.

Op 15 februari liet Hema ons weten dat zij verwachten medio april hun afschrijvingslijst te publiceren.

Lees ook:

Test reisverzekeringen