icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Afschrijvingslijsten verzekeraars bij schade

Wij vinden dat alle schadeverzekeraars duidelijkheid moeten geven over de vergoeding van producten die niet meer nieuw zijn. De afschrijvingslijsten van bijna alle verzekeraars zijn openbaar. Inmiddels heeft Aon na ons aandringen ook de afschrijvingslijst voor reisverzekering op hun website staan.

Kirsten van Loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:6 april 2020

kapotte smartphone

Met de afschrijvingen bepalen verzekeraars wat de dagwaarde en uitkering zijn. Voor producten die al een tijdje meegaan, keren verzekeraars deze waarde uit na schade of diefstal.

Die waarde kan per verzekeraar flink verschillen. Zo keert de ene verzekeraar voor een smartphone van €500 na 2,5 jaar €80 uit en de andere verzekeraar €250. Als je daar vooraf geen informatie over krijgt van je verzekeraar, weet je niet waarvoor je nu eigenlijk verzekerd bent.

Afschrijvingslijsten verplicht openbaar

Na een oproep van de Consumentenbond in 2016 maakten 8 van de 20 reis- en inboedelverzekeraars bekend hoe snel zij producten afschrijven. Van de reisverzekeraars beloofde daarna 70% de afschrijvingslijsten openbaar te maken.

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van reisverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Lid Worden Mediapool Test

Medio april 2017 onderzochten we ruim 20 inboedel- en reisverzekeraars. Een deel daarvan had haar afschrijvingslijst op de website gezet. Als eerste maakten ABN Amro, ANWB, FBTO, de Goudse, Inshared, Klaverblad, Nationale-Nederlanden, nowGo en Unigarant hun afschrijvingslijsten openbaar.

In juli 2019 kondigde het Verbond van Verzekeraars aan dat de afschrijvingstabel een standaard onderdeel gaat worden van de verplichte Verzekeringskaart bij reis-, inboedel- en recreatiewoningverzekeringen.

In onderstaand overzicht staan de verzekeraars met afschrijvingslijsten op de website. Soms staat er op een afschrijvingslijst ook informatie over het afschrijven van andere schades, zoals schades die je claimt op je aansprakelijkheidsverzekering.

 Afschrijvingslijst inboedelverzekering Afschrijvingslijst reisverzekering
ABN Amro ABN Amro
Aegon Aegon
Allianz  Allianz Global Assistance
ANWB ANWB
Aon Aon
ASR ASR
Centraal Beheer Centraal Beheer
Ditzo Ditzo
FBTO de Europeesche
de Goudse FBTO
Hema de Goudse
ING Hema
Inshared ING
Interpolis Inshared
Klaverblad Interpolis
Nationale-Nederlanden Nationale-Nederlanden
nowGo nowGo
Ohra Ohra
Reaal Reaal 
SNS SNS
Unigarant Unigarant
Univé Univé
ZLM Zwitserleven
  ZLM

(peildatum tabel: 10 oktober 2019)

Afschrijvingslijsten ontbreken

Aanbieders zonder afschrijvingslijst op de website zijn Aon Direct, Bruns ten Brink en Verzekeruzelf.nl.

Bruns ten Brink (onderdeel van SAA Assuradeuren) en Verzekeruzelf.nl hebben geen eigen afschrijvingslijsten. Zij hanteren de documenten van de achterliggende verzekeraars.

*Afschrijvingslijst Aon ook openbaar

Aon Direct heeft inmiddels ook de afschrijvingslijst voor de reisverzekering op haar website gepubliceerd op aandringen van ons. De afschrijvingslijst van de inboedelverzekering van Aon Direct volgt spoedig.

Lees ook: