icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Paspoort kwijt of vergeten vlak voor vertrek

Je ontdekt vlak voor vertrek of op het vliegveld dat je paspoort niet meer geldig is. Of erger: je bent je paspoort kwijt. Gelukkig zijn er dan nog mogelijkheden zodat je toch op reis kunt.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 28 maart 2022

paspoort kwijt op vliegveld

Spoedprocedure bij de gemeente

Kom je er een paar dagen voor vertrek achter dat je paspoort niet meer geldig is? Ga naar de gemeente voor een spoedaanvraag. Deze procedure duurt 2 werkdagen in plaats van 5 werkdagen. Je betaalt wel een toeslag.

Nooddocument op de luchthaven

Sta je al met je koffers op het vliegveld? Vraag dan een noodpaspoort aan op een van de speciale locaties. Sta je op Schiphol? Ga dan naar Vertrekhal 1 (Bureau Nooddocumenten). Een noodpaspoort kost €50,86 (2021). 

Er zijn wel voorwaarden:

  • Je paspoort mag niet al lang verlopen zijn.
  • Het land van bestemming moet een nooddocument accepteren. Indonesië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten accepteren dit bijvoorbeeld niet.
  • Je moet aantonen dat je de reis niet kunt uitstellen.
  • Je moet reisdocumenten kunnen laten zien. 
  • Je moet je identiteit en nationaliteit aantonen. Heb je geen identiteitskaart of rijbewijs bij je? Dan krijg je geen nooddocument.

Schat je kansen in

Kijk of er voldoende tijd is voor het noodpaspoort. Meestal duurt het een uur. Maar bij grote drukte is de wachttijd langer, bijvoorbeeld in vakantieperiodes. Als je vlucht al snel vertrekt heeft het weinig zin om een noodpaspoort aan te vragen.

Geen (nood)paspoort bemachtigd?

Lukt het je niet om op tijd aan een (nood)paspoort te komen? Dan kun je niet op reis naar het buitenland. Heb je een annuleringsverzekering? Controleer dan of diefstal, vermissing of verlies van je reisdocument onder de dekking valt. Meestal geldt dit alleen als dit gebeurt op de dag van vertrek. Een schrale troost, maar goed om te weten.

Dekking op annuleringsverzekering? 

Meer dan de helft van de verzekeraars biedt dekking bij diefstal, verlies of vermissing van reisdocumenten. Soms hebben verzekeraars nog extra voorwaarden. Zo stellen bijvoorbeeld a.s.r., Anker, Ditzo en de Europeesche als voorwaarde dat het voorval gebeurt op de dag van vertrek. En dat je daarna aangifte hebt gedaan (met bewijs).

Univé voegt daar als voorwaarde aan toe dat de reis per openbaar vervoer plaats moet vinden. Dat je niet op tijd een nieuw reisdocument kunt krijgen kan een andere voorwaarde zijn. 

Bekijk hieronder welke verzekeraars dekking bieden bij diefstal, verlies of vermissing van reisdocumenten. 

Verzekeraar Dekking?
a.s.r. Ja, tenzij
ABN AMRO Nee
Aegon (Allrisk) Ja
Aegon (Basis)  Ja, tenzij
Allianz Ja
Allianz Direct (Basic) Nee
Allianz Direct (Comfort en Premium) Ja
Allianz Global Assistance Ja
Anker Ja, tenzij
ANWB Ja
Aon Nee
Avéro Achmea Nee
Centraal Beheer Nee
De Goudse  Ja, tenzij
De Internationale Nee
Ditzo Ja, tenzij
Europeesche Ja, tenzij
FBTO Nee
HEMA Nee
ING Ja
InShared Nee
Interpolis Nee
Klaverblad Ja, tenzij
Lancyr Nee
Nationale Nederlanden Ja
OHRA Nee
SNS Nee
Unigarant Ja
Univé Ja, tenzij
Vereniging Eigen Huis Ja
ZLM Ja, tenzij

Peildatum: 5 mei 2022 (MoneyView)

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.