! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reisverzekering: tips schade claimen

Bij het claimen van reisschade komt soms veel kijken. Gebruik onze tips voor een soepele afhandeling van je schadeclaim.

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op:29 juni 2021

Reisverzekering schade camera claimen

Tips afwijzing schadeclaim voorkomen

Neem in onderstaande situaties vooraf contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Hiermee voorkom je dat je schadeclaim wordt afgewezen.

  • Je hebt hulp nodig tijdens je reis, bijvoorbeeld bij pech onderweg.
  • Er is sprake van een noodgeval, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname.
  • Indien je gedwongen extra kosten moet maken.
  • Je bent gedwongen om je reis af te breken. De alarmcentrale helpt je bij of regelt de vroegtijdige terugreis.

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van reisverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Lid Worden Mediapool Test

Tips bewijsstukken reisschade claimen

Reisverzekeraars zijn scherp op verdachte claims. Zeker bij veelgeclaimde items als een smartphone, tablet of zonnebril. Je moet de aankoop kunnen aantonen. Maar je moet ook kunnen bewijzen dat het weg is.

  • Doe altijd aangifte op de plaats van bestemming.
  • Vakantiefoto’s waarop de betreffende spullen staan kunnen helpen bij een snelle afhandeling van je schadeclaim.

Tips zorgvuldigheid

Verzekeraars stellen eisen aan hoe je met je spullen omgaat. Ze willen dat je zorgvuldig met je spullen omgaat en al het mogelijke onderneemt om schade of diefstal te voorkomen. Twijfelen ze hieraan, dan kunnen ze een schadeclaim afwijzen. We zetten een aantal handige tips voor je op een rij: 

  • Laat het liefst geen bagage in je auto achter. Kan het niet anders, leg dan je bagage uit het zicht.
  • Laat kostbaarheden nooit achter in de auto of aan de rand van het zwembad. Denk aan portemonnee, smartphone, tablet of fotocamera,
  • Kostbaarheden mogen ook niet in je tent achterblijven of zichtbaar in je hotelkamer liggen. En neem ze vooral mee in je handbagage als je gaat vliegen.
  • Is bij je vliegreis je bagage kwijt, kapot of te laat? Wij zetten op een rij wat je kunt doen als je als je vliegreisproblemen hebt.

Tips medische hulp in het buitenland

Ga je op vakantie binnen de Europese Unie of naar Australië, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Macedonië of Zwitserland? Neem dan een European Health Insurance Card (EHIC) mee. Hiermee heb je recht op noodzakelijke medische hulp in het buitenland zonder dat je zelf de kosten hoeft voor te schieten.

De kaart is persoonsgebonden. Daarom moet je hem voor elk gezinslid apart aanvragen. Bij sommige zorgverzekeraars krijg je automatisch een EHIC-kaart opgestuurd. Soms staat deze ook op de achterkant van je zorgverzekeringspas. Is dat niet het geval? Dan kun je voor meer informatie en een aanvraag terecht bij je zorgverzekeraar of op ehic.nl.

Eigen risico claimen zorgverzekering

Staat in de voorwaarden van de reisverzekering niet duidelijk vermeld dat het eigen risico zorgverzekering uitgesloten is? En wijst de verzekeraar toch je claim af? Teken dan bezwaar aan bij de verzekeraar.

Aanvullende dekking reisverzekering

Je reisverzekering biedt een aanvullende dekking voor geneeskundige kosten in het buitenland. Dien daarom je zorgnota's eerst in bij je zorgverzekeraar.

Reisverzekeringen vergelijken

Vergelijk doorlopende reisverzekeringen, premies en voorwaarden in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je vakantiegedrag passen.

Vergelijk reisverzekeringen

Gebruikstips_vergelijkenoverstappen

Lees verder