icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schade claimen op je reisverzekering

Bij het claimen van schade komt van alles kijken. Niet pas als het leed geschied is. Gebruik onze tips voor een soepele afhandeling van je schadeclaim.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Reizen-schade-camera

Alarmcentrale

Neem in onderstaande situaties contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar:

  • Je hebt hulp nodig tijdens je reis, bijvoorbeeld bij pech onderweg.
  • Indien er sprake is van een noodgeval, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname.
  • Je bent gedwongen om je reis af te breken. De alarmcentrale helpt je hoe je het best terug kunt reizen.
  • Indien je gedwongen extra kosten moet maken.

Je kunt hiermee voorkomen dat je schadeclaim eventueel wordt afgewezen, omdat je de alarmcentrale niet hebt geraadpleegd.

Bewijzen

Omdat er veel gefraudeerd wordt met reisverzekeringen, zijn verzekeraars streng in de bewijslast. Zeker bij kostbaarheden, zoals een smartphone of tablet, moet je de aankoop kunnen aantonen. Maar je moet ook kunnen bewijzen dat het weg is. Doe daarom altijd aangifte op de plaats van bestemming. Vakantiefoto’s waarop de betreffende spullen staan kunnen ook meewerken aan een snelle afhandeling van je schadeclaim.

Zorgvuldigheid

Verzekeraars stellen eisen aan hoe je met je spullen omgaat. Ze willen dat je zorgvuldig met je spullen omgaat en al het mogelijke onderneemt om schade of diefstal te voorkomen. Twijfelen ze hieraan, dan kunnen ze een schadeclaim afwijzen.

Tips:

  • Laat het liefst geen bagage in je auto achter. Is het niet anders mogelijk, zorg dan dat het uit het zicht ligt.
  • Laat kostbaarheden, zoals portemonnee, smartphone, tablet of fotocamera, nooit achter in de auto of aan de rand van het zwembad.
  • Kostbaarheden mogen ook niet in je tent achterblijven of zichtbaar in je hotelkamer liggen. En neem ze vooral mee in je handbagage als je gaat vliegen.
  • Is bij je vliegreis je bagage kwijt, kapot of te laat? Lees dan op Consuwijzer wat je kunt doen.

Europese gezondheidskaart (EHIC)

Ga je op vakantie binnen de Europese Unie of naar Australië, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Macedonië of Zwitserland? Neem dan een European Health Insurance Card (EHIC) mee. Deze kaart geeft recht op noodzakelijke medische hulp in het buitenland. Het grote voordeel van de kaart is dat je de kosten niet zelf hoeft voor te schieten. De kaart is persoonsgebonden en dient daarom voor elk gezinslid apart te worden aangevraagd. Meer informatie en een aanvraagformulier zijn te vinden op ehic.nl.

Eigen risico claimen zorgverzekering

Staat in de voorwaarden van de reisverzekering niet duidelijk vermeld dat het eigen risico zorgverzekering uitgesloten is? En wijst de verzekeraar toch je claim af? Teken dan bezwaar aan bij de verzekeraar. Lees meer over het indienen van een klacht.

Secundaire dekking

Je reisverzekering biedt een aanvullende dekking voor geneeskundige kosten. Dien daarom je zorgnota's eerst in bij je zorgverzekeraar.

Lees ook:

Vergelijk reisverzekeringen en kies de beste

Wat is voor jou de beste reisverzekering? Bekijk onze testresultaten en vergelijk eenvoudig reisverzekeringen op premie én dekking.

vergelijk-reisverzekeringen

Test reisverzekeringen