icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Pechhulp auto

Pechhulp kun je krijgen via je autodealer, als aanvullende dekking bij je auto- of reisverzekering of als (losse) pechhulpdienst. We leggen de verschillen uit.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:19 oktober 2018

Artikel pechhulp dekkingen

Keuzetips pechhulp voor je auto

 1. Wil je niet vastzitten aan een verzekering of abonnement en ga je niet vaak naar het buitenland, overweeg dan losse pechhulp.
 2. Bij nieuwe auto’s geven veel dealers standaard een zogenoemde mobiliteits- of doorrijdgarantie. Deze gratis pechhulp geldt een aantal jaar na de aankoop van de auto of zo lang deze wordt onderhouden bij de dealer. Aanvullende pechhulp is dan in principe overbodig.
 3. Let ook op dubbele dekking van auto pechhulp via de reis- of autoverzekering. Autopech is hier soms standaard (beperkt) meeverzekerd of aanvullend af te sluiten. 
 4. Check of er woonplaatsdekking is en wat de maximale periode of uitkering voor vervangend vervoer is. Kijk ook of er een premietoeslag geldt voor de leeftijd van de auto.
 5. Pechhulp voor kampeerauto’s is er via de ANWB en pechhulpverzekering van Centraal Beheer.

Pechhulp via de autoverzekering

Pechhulp kun je bij de meeste autoverzekeringen aanvullend meeverzekeren, voornamelijk bij allriskdekkingen. Soms zit de service standaard bij de polis inbegrepen. De verzekeraar schakelt bij pech een garage of sleepdienst voor je in. Vaak kun je kiezen uit Nederland- en Europa-dekking. Soms kun je de buitenlanddekking alleen in combinatie afsluiten met binnenlanddekking inclusief vervangend vervoer. De premies zijn mede afhankelijk van de leeftijd van de auto. Bij een oudere auto is de premie vaak hoger dan bij een nieuwere, omdat het risico op pech groter is.

Met een WA-verzekering of beperkt cascoverzekering is pech met je auto in het buitenland meestal helemaal niet gedekt. Bij conflicten in het verkeer kan een rechtsbijstandverzekering van pas komen. De dekking voor verkeersgeschillen is vaak wereldwijd.

Vervangende auto bij pech

Heb je pechhulp dekking bij je autoverzekering?  Dan probeert de pechhulpservice je auto ter plekke te repareren. Als dat niet lukt, krijg je een vervangende auto terwijl je eigen auto wordt gerepareerd.

Pechhulp in Nederland

Allriskverzekeringen met pechhulpdekking langs wegen in Nederland:

  Aegon Bovag nowGo SNS Zelf
Geen leeftijdsbeperking auto x x      
Leeftijdsbeperking auto     x x x
Alleen pechhulp in Nederland     x x x
Alleen pechhulp buiten woonplaats      x        
Geen maximum bedrag voor pechservice x   x x x
Maximum verzekerd bedrag €150   x      

Peildatum: 7 november 2017

Verschil met pechhulpservice

De helft van de aanvullende pechhulpdekkingen bij autoverzekeringen biedt hulp bij een lekke band of lege accu. Een losse pechhulpservice, zoals via de ANWB of Route Mobiel, dekt dit wel (zie verderop). Bij ongeveer twee derde van de autoverzekeraars krijg je ook pechhulp als je per ongeluk een verkeerde brandstof tankt. Ze slepen je auto dan naar een garage. Er is geen vergoeding voor de kosten van het leegpompen van de tank.

Pechhulp buitenland

Hulp bij autopech in het buitenland is bij veel autoverzekeraars gedekt op de allriskdekking. Bij ongeveer 1 op de 4 verzekeraars met pechhulpdekking in het buitenland zijn de kosten voor vervangende onderdelen en/of stalling  echter niet gedekt. In tegenstelling tot de hulp binnen Nederland worden er dan geen voorwaarden gesteld aan de leeftijd van de auto. Wel lopen de maximumverzekerde bedragen uiteen van €100 tot €250. 

De allriskverzekeringen die geen maximumbedragen hebben zijn:

 • Bruns ten Brink
 • ING
 • Lancyr
 • Nationale-Nederlanden
 • nowGo
 • SNS
 • United Insurance Autopolis
 • Zelf
 • ZLM

Via de beperkt cascopolissen krijg je alleen enige hulp bij pech langs de weg in het buitenland bij:

 • Aon Direct (tot €100)
 • Delta Lloyd EcoPolis en Delta Lloyd Particulier (tot €250) 

Peildatum: 7 november 2017

Vervangend vervoer

Bij een ongeval in het buitenland regelt je autoverzekeraar vrijwel altijd het vervoer van de auto en alle inzittenden naar Nederland. Maar als je auto wordt gestolen of in brand vliegt, krijg je niet altijd vervoer naar huis. In de beperkt casco autoverzekering van De Nederlanden van Nu ontbreken deze dekkingen bijvoorbeeld. 

Auto pechhulp via de reisverzekering

Pechhulp kan soms ook via de (doorlopende) reisverzekering worden afgesloten voor de kosten na een ongeval of pech op reis. Soms is ook vervangend vervoer en verblijf meeverzekerd. Maar let op: de pechhulpmodule bij reisverzekeringen biedt doorgaans geen dekking in Nederland!

Pechhulp via de autodealer

De meeste autodealers geven een mobiliteit- of doorrijdgarantie gedurende de fabrieksgarantie van 3 jaar, een alternatief voor een pechhulpservice. De verzekeraar schakelt dan een garage of sleepdienst in. Sommige autodealers geven ook pechhulpservice na uitvoer van een onderhoudsbeurt.

Pechhulp via pechhulpdienst

Voor de Consumentengids van november 2016 voerden we een panelonderzoek uit onder ruim 850 automobilisten die het afgelopen jaar in Nederland een pechhulpdienst inschakelden. Bekijk de resultaten van de pechhulpdiensten test en onze vergelijking van pechhulppakketten (pdf voor leden).

Overeenkomsten pechhulpdiensten

De service komt bij de meeste pechhulppakketten grotendeels overeen:

 • Je krijgt doorgaans alléén hulp bij een mechanische of elektronische storing. Hulp bij verkeerd tanken is bijvoorbeeld in principe niet gedekt, via de autoverzekering soms wel.
 • De kosten van (nood)reparaties ter plekke, sleep-, transport- en stallingskosten zijn inbegrepen, evenals het toezenden van onderdelen (de onderdelen zelf niet).
 • Ook worden kosten voor de terug- of doorreis naar de bestemming (deels) vergoed én voor terugbrengen van het voertuig naar huis als reparatie niet binnen 2 (werk)dagen lukt.

Niet gedekt

Problemen van buitenaf, zoals vastzitten in de sneeuw, en pech bij een ongeval, vandalisme, brand en diefstal zijn niet gedekt.

Verschillen

De verschillen tussen pechhulppakketten zitten vaak in:

 • Dekkingsgebied (wel of geen woonplaatsdekking)
 • Persoonsgebonden of kentekengebonden hulp
 • De maximale autoklasse
 • De periode van vervangend vervoer
 • Het wel of niet inbegrepen zijn van een noodzakelijke hotelovernachting
 • Het maximaal aantal pechhulp claims per jaar
 • Premietoeslagen of acceptatie op basis van de leeftijd van de auto
 • Andere verschillen in dekkingen, zoals taxivervoer (andere maximumbedragen) en wel of geen dekking van bijvoorbeeld een vervangende chauffeur en terugreis naar Nederland.

Losse pechhulp voor je auto

Bij pech alsnog lid worden kan soms wel. Bijvoorbeeld bij de ANWB. Je kunt ter plaatse lid worden van de Wegenwacht Service, maar dat kost dan wel €150 bovenop het standaardpakket. Hiervoor repareert de Wegenwacht de auto of wordt de auto naar een garage nabij gebracht.

Een alternatief voor auto pechhulp is zelf geld opzij leggen en alleen voor hulp betalen die ter plekke nodig is. Losse pechhulp is ook mogelijk. 

Blij dat ik Rij

Blij dat ik Rij biedt pechhulp via een abonnement:

 • Hulp in Nederland (tot 15 kilometer over de grens) kost bij €60 per keer, plus jaarlijks €29,95 abonnementskosten. Dit is voor alle gezinsleden, voertuigen en daarnaast ook scootmobielen en (elektrische) fietsen.
 • Vervangend vervoer en hotelovernachtingen zijn alleen inbegrepen bij de pechhulp in Europa. Deze hulp is kentekengebonden. Dit buitenlandabonnement is mogelijk voor €74,95 per jaar. Je hoeft dan niet bij te betalen.

Je krijgt onder meer hulp bij:

 • Pech
 • Transport van de auto (tot 25 kilometer)
 • Sleutelhulp

Heb je je auto slecht onderhouden? Dan betaal je de werkelijke herstelkosten, wat niet onredelijk is. Er geldt een wachttijd van 7 dagen na aanmelden. Je kunt dus niet direct gebruikmaken van de hulp. 

Opzeggen van het abonnement moet jaarlijks vóór december, anders zit je er nog een jaar aan vast. Dat is raar: pechhulp is namelijk een verzekering. Normaal gesproken geldt dan een opzegtermijn van maximaal 1 maand na 1 jaar looptijd. 

RoadGuard

RoadGuard is een app (mei 2016 gelanceerd) waarmee je direct zonder abonnement of verzekering pechhulp kunt inschakelen voor elk voertuig. Het initiatief komt van Centraal Beheer en alarmcentrale Eurocross Assistance. Eerder was er alleen hulp in Nederland, inmiddels is er ook hulp beschikbaar in Europa. Via RoadGuard krijg je geen vervangend vervoer.

De losse hulp is alleen handig als je écht weinig pech hebt, want de dienst is aan de prijzige kant:

Pechhulp in Nederland:

 • Startproblemen/een lege accu kost €70. Een lekke band, jezelf buitensluiten en andere pech kost €100. 
 • Verkeerd tanken en transport van de auto tot 25 kilometer is €125 (daarna €4 per kilometer).
 • Is RoadGuard er niet binnen 30 minuten, dan krijg je €0,50 per minuut dat het langer duurt korting op de pechhulpkosten.

Pechhulp in Europa kost €225. Niet inbegrepen: auto-onderdelen, reparatie door de garage, vervangend vervoer, overnachting(en) en transport terug naar Nederland.

Lees onze eerste indruk van RoadGuard.

Allsecur Pechhulp on demand

Allsecur lanceerde (september 2016) als tweede aanbieder losse pechhulp via een app, tegen een wat lagere prijs dan concurrent RoadGuard en met dekking in Europa. Je krijgt ook advies en bemiddeling bij niet-gedekte hulp.

Er zijn 3 kostenposten voor hulp in Nederland:

 • Starthulp voor €70.
 • Reparatie of hulp ter plaatse voor €95.
 • Tanken van verkeerde brandstof of transport naar een garage voor €125.

Pechulp in Europa kost in alle gevallen €225. Je krijgt dan starthulp, reparatie of transport naar een garage in de buurt.

Ook deze losse pechhulpoptie is interessant, maar nog steeds alleen als je niet in een oud barrel rijdt en weinig pech verwacht. De hulp is puur voor pech en je krijgt geen vervangend vervoer. Dit houdt de kosten misschien laag, maar is wel een flink nadeel ten opzichte van een pechhulpverzekering. Zo ontbreken er meer dekkingen.

Lees onze eerste indruk van Allsecur Pechhulp on demand.

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

veel-gestelde-vragen

Ook interessant: