icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Pechhulpdekking

Hulp voor pech onderweg kun je krijgen via je autodealer, als aanvullende dekking bij je auto- of reisverzekering of als (losse) pechhulpdienst. We leggen de verschillende opties uit.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  20 mei 2016

Bijgewerkt op:  2 februari 2018

Artikel pechhulp dekkingen

Keuzetips pechhulp

 1. Wil je niet vastzitten aan een verzekering of abonnement en ga je niet vaak naar het buitenland, overweeg dan losse pechhulp.
 2. Bij nieuwe auto’s geven veel dealers standaard een zogenoemde mobiliteits- of doorrijdgarantie. Deze gratis pechhulp geldt een aantal jaar na de aankoop van de auto of zo lang deze wordt onderhouden bij de dealer. Aanvullende pechhulp is dan in principe overbodig.
 3. Let ook op dubbele dekking van pechhulp via de reis- of autoverzekering. Autopech is hier soms standaard (beperkt) meeverzekerd of aanvullend af te sluiten. 
 4. Check of er woonplaatsdekking is en wat de maximale periode of uitkering voor vervangend vervoer is. Kijk ook of er een premietoeslag geldt voor de leeftijd van de auto.
 5. Pechhulp voor kampeerauto’s is er via de ANWB en pechhulpverzekering van Centraal Beheer.

Pechhulp via de autoverzekering

Pechhulp kun je bij de meeste autoverzekeringen aanvullend meeverzekeren, voornamelijk bij allrisk-dekkingen. Soms zit de service standaard bij de polis inbegrepen. De verzekeraar schakelt dan een garage of sleepdienst voor je in. Vaak kun je kiezen uit Nederland- en Europa-dekking. Soms kun je de buitenlanddekking alleen in combinatie afsluiten met binnenlanddekking inclusief vervangend vervoer. De premies zijn mede afhankelijk van de leeftijd van de auto. Bij een oudere auto is de premie vaak hoger dan bij een nieuwere, omdat het risico op pech groter is.

Pech in Nederland

Allrisk-verzekeringen met pechhulpdekking langs wegen in Nederland:

    Aegon   Bovag   nowGo   SNS   Zelf
Geen leeftijdsbeperking auto   x   x            
Leeftijdsbeperking auto           x   x   x
Alleen pechhulp in Nederland           x   x   x
Alleen pechhulp buiten woonplaats        x                
Geen maximum bedrag voor pechservice   x       x   x   x
Maximum verzekerd bedrag €150       x            

Peildatum: 7 november 2017

Buiten Nederland

Hulp bij autopech langs de weg in het buitenland is bij veel autoverzekeraars gedekt op de allrisk-dekking. In tegenstelling tot de hulp binnen Nederland worden er dan geen voorwaarden gesteld aan de leeftijd van de auto. Wel lopen de maximum verzekerde bedragen uiteen van €100 tot €250.

De allriskverzekeringen die geen maximumbedragen hebben zijn:

 • Bruns ten Brink
 • ING
 • Lancyr
 • Nationale-Nederlanden
 • nowGo
 • SNS
 • United Insurance Autopolis
 • Zelf
 • ZLM

Via de WA+-polissen krijg je alleen enige hulp bij pech langs de weg in het buitenland bij:

 • Aon Direct (tot €100)
 • Delta Lloyd EcoPolis en Delta Lloyd Particulier (tot €250) 

Peildatum: 7 november 2017

Pechhulp via de reisverzekering

Pechhulp kan soms ook via de (doorlopende) reisverzekering worden afgesloten voor de kosten na een ongeval of pech op reis. Soms is ook vervangend vervoer en verblijf meeverzekerd. Maar let op: de pechhulpmodule bij reisverzekeringen biedt doorgaans geen dekking in Nederland!

Pechhulp via de autodealer

De meeste autodealers geven een mobiliteit- of doorrijdgarantie gedurende de fabrieksgarantie van 3 jaar, een alternatief voor een pechhulpservice. De verzekeraar schakelt dan een garage of sleepdienst in. Sommige autodealers geven ook pechhulpservice na uitvoer van een onderhoudsbeurt.

Pechhulp via pechhulpdienst

Voor de Consumentengids van november 2016 voerden we een panelonderzoek uit onder ruim 850 automobilisten die het afgelopen jaar in Nederland een pechhulpdienst inschakelden. Bekijk de resultaten van de pechhulpdiensten test en onze vergelijking van pechhulppakketten (pdf voor leden).

Overeenkomsten pechhulppakketten

De service komt bij de meeste pechhulppakketten grotendeels overeen:

 • Je krijgt doorgaans alléén hulp bij een mechanische of elektronische storing. Hulp bij verkeerd tanken is bijvoorbeeld in principe niet gedekt, via de autoverzekering soms wel.
 • De kosten van (nood)reparaties ter plekke, sleep-, transport- en stallingskosten zijn inbegrepen, evenals het toezenden van onderdelen (de onderdelen zelf niet).
 • Ook worden kosten voor de terug- of doorreis naar de bestemming (deels) vergoed én voor terugbrengen van het voertuig naar huis als reparatie niet binnen 2 (werk)dagen lukt.

Niet gedekt

Problemen van buitenaf, zoals vastzitten in de sneeuw, en pech bij een ongeval, vandalisme, brand en diefstal zijn niet gedekt.

Verschillen

De verschillen tussen pechhulppakketten zitten vaak in:

 • dekkingsgebied (wel of geen woonplaatsdekking);
 • persoonsgebonden of kentekengebonden hulp;
 • de maximale autoklasse;
 • de periode van vervangend vervoer;
 • het wel of niet inbegrepen zijn van een noodzakelijke hotelovernachting;
 • het maximaal aantal pechhulp claims per jaar;
 • premietoeslagen of acceptatie op basis van de leeftijd van de auto;
 • Andere verschillen in dekkingen, zoals taxivervoer (andere maximumbedragen) en wel of geen dekking van bijvoorbeeld een vervangende chauffeur en terugreis naar Nederland.

Losse pechhulp

Een alternatief voor pechhulp is zelf geld opzij leggen en alleen voor hulp betalen die ter plekke nodig is. Losse pechhulp is ook mogelijk. 

Blij dat ik Rij

Blij dat ik Rij biedt pechhulp via een abonnement:

 • Hulp in Nederland (tot 15 kilometer over de grens) kost bij €60 per keer, plus jaarlijks €29,95 abonnementskosten. Dit is voor alle gezinsleden, voertuigen en daarnaast ook scootmobielen en (elektrische) fietsen.
 • Vervangend vervoer en hotelovernachtingen zijn alleen inbegrepen bij de pechhulp in Europa. Deze hulp is kentekengebonden. Dit buitenlandabonnement is mogelijk voor €74,95 per jaar. Je hoeft dan niet bij te betalen.

Je krijgt onder meer hulp bij:

 • pech
 • transport van de auto (tot 25 kilometer)
 • sleutelhulp

Heb je je auto slecht onderhouden? Dan betaal je de werkelijke herstelkosten, wat niet onredelijk is. Er geldt een wachttijd van 7 dagen na aanmelden. Je kunt dus niet direct gebruikmaken van de hulp. 

Opzeggen van het abonnement moet jaarlijks vóór december, anders zit je er nog een jaar aan vast. Dat is raar: pechhulp is namelijk een verzekering. Normaal gesproken geldt dan een opzegtermijn van maximaal 1 maand na 1 jaar looptijd. 

RoadGuard

RoadGuard is een app (mei 2016 gelanceerd) waarmee je direct zonder abonnement of verzekering pechhulp kunt inschakelen voor elk voertuig. Het initiatief komt van Centraal Beheer en alarmcentrale Eurocross Assistance. Eerder was er alleen hulp in Nederland, inmiddels is er ook hulp beschikbaar in Europa. Via RoadGuard krijg je geen vervangend vervoer.

De losse hulp is alleen handig als je écht weinig pech hebt, want de dienst is aan de prijzige kant:

Pechhulp in Nederland:

 • Een lekke band, startproblemen, jezelf buitensluiten en andere pech kost €100. 
 • Verkeerd tanken en transport van de auto tot 25 kilometer is €125 (daarna €4 per kilometer).
 • Na bevestiging van je hulpvraag kun je niet meer gratis annuleren. RoadGuard rekent in dat geval €65 voorrijkosten.

Hulp in Europa kost €199. Niet inbegrepen: auto-onderdelen, reparatie door de garage, vervangend vervoer, overnachting(en) en transport terug naar Nederland.

Lees onze eerste indruk van RoadGuard.

Allsecur Pechhulp on demand

Allsecur lanceerde (september 2016) als tweede aanbieder losse pechhulp via een app, tegen een wat lagere prijs dan concurrent RoadGuard en met dekking in Europa. Je krijgt ook advies en bemiddeling bij niet-gedekte hulp.

Er zijn 3 kostenposten voor hulp in Nederland:

 • Starthulp voor €70.
 • Reparatie of hulp ter plaatse voor €95.
 • Tanken van verkeerde brandstof of transport naar een garage voor €125.

In Europa kost hulp in alle gevallen €225. Je krijgt dan starthulp, reparatie of transport naar een garage in de buurt.

Ook deze losse pechhulpoptie is interessant, maar nog steeds alleen als je niet in een oud barrel rijdt en weinig pech verwacht. De hulp is puur voor pech en je krijgt geen vervangend vervoer. Dit houdt de kosten misschien laag, maar is wel een flink nadeel ten opzichte van een pechhulpverzekering. Zo ontbreken er meer dekkingen.

Lees onze eerste indruk van Allsecur Pechhulp on demand.

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

veel-gestelde-vragen

Ook interessant:

Test autoverzekeringen