icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rechtsbijstandsverzekering auto

Juridische hulp bij een verkeersongeval kan nodig zijn bij bijvoorbeeld een meningsverschil over wie er schuld heeft. En naast schade aan de auto kunnen er nog andere kosten zijn die je wilt verhalen. Zoals waardevermindering van de auto, letselschade en het eigen risico van de zorgverzekering.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:19 december 2023

Artikel rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstand

Rechtsbijstand kun je afsluiten als:

  • Een aparte verzekering. 
  • Of als een aanvullende verzekering bij je autoverzekering of reisverzekering.

Wil je rechtsbijstand voor je auto? Ga dan eerst na op welke manier je dit het beste kunt doen, dat hangt maar net af van je eigen wensen. En voorkom dubbele verzekering. 

Rechtsbijstandsverzekering via de autoverzekering

Rechtsbijstanddekking via de autoverzekering is meestal minder uitgebreid en goedkoper dan een losse rechtsbijstandsverzekering. Meestal is de dekking gekoppeld aan het verzekerde voertuig. Het maakt dan niet uit wie de bestuurder is.

Verschillende vormen van rechtsbijstand

Er zijn verschillende vormen van rechtsbijstand als aanvullende dekking op de autoverzekering: verhaals-, autorechts- en verkeersbijstand. 

Doe je een beroep op de rechtsbijstanddekking van je autoverzekering? Dan heeft dit géén gevolgen voor je opgebouwde no-claimkorting of schadevrije jaren.

Verschil tussen aanvullende dekkingen

Deze vormen van rechtsbijstand worden soms door elkaar gebruikt, maar de verschillen zijn groot. In de tabel hieronder zie je duidelijk wat de verschillen zijn. 

  Gekoppeld aan:

 Afsluitoptie  (naast  autoverzekering)

 Dekking  schadeverhaal  Juridische hulp  verkeersgeschillen
 Verhaalsbijstand  voertuig  aanvullend X  
 Autorechtsbijstand  voertuig  aanvullend X X
 Verkeersrechtsbijstand  persoon  los of aanvullend X X

Aanvullende rechtsbijstanddekking via de reisverzekering

De rechtsbijstand van je reisverzekering biedt alleen dekking voor problemen op reis. Je moet in dat geval kunnen aantonen dat je op weg was naar het buitenland. Of bij een binnenlandse reis moet je de rekening van een overnachting bijvoorbeeld laten zien. Dit geldt niet voor rechtsbijstand via de autoverzekering.

Losse rechtsbijstandsverzekering

Via een (gezins)rechtsbijstandpolis heb je soms standaarddekking voor verkeersgeschillen. Of je kunt deze afsluiten met een module verkeer. Hiermee heb je als verkeersdeelnemer recht op hulp bij allerlei verkeersgerelateerde meningsverschillen, dus ook als voetganger of fietser.

Heb je een rechtsbijstandsverzekering met verkeersdekking afgesloten? Dan hoef je hier niet voor te kiezen bij je auto- en reisverzekering. Zo voorkom je dat je dubbel betaalt. Ben je toch dubbel verzekerd, dan mag je zelf beslissen bij welke verzekeraar je aanklopt voor bijstand.

Voorkom onderverzekering

Vergelijk altijd de voorwaarden, voordat je een verzekering afsluit. Let daarbij hierop: 

  • Zit er een maximum aan de vergoeding voor externe kosten, zoals rechtbank- en advocaatkosten?
  • Zijn er situaties waarbij je geen juridische hulp krijgt. Bijvoorbeeld als je zelf schuld hebt aan het ongeval? 

Dekkingen vergelijken

Wil je weten of je de beste dekking hebt? Vergelijk autoverzekeringen inclusief rechtsbijstanddekking via onze Vergelijker. Je kunt dan ook direct aangeven of je andere aanvullende dekkingen wilt zoals een inzittendenverzekering.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.