icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rechtsbijstandverzekering auto

Juridische hulp bij een verkeersongeval kan nodig zijn bij bijvoorbeeld een meningsverschil over de schuldvraag. Naast schade aan de auto kunnen er nog andere kosten zijn die je wilt verhalen. Denk aan waardevermindering van de auto, letselschade en het eigen risico van de zorgverzekering.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  29 mei 2018


Rechtsbijstand voor je auto

Rechtsbijstand kun je als aparte verzekering afsluiten, maar ook als aanvullende verzekering bij je autoverzekering of reisverzekering. Wil je verzekerd zijn voor rechtsbijstand voor je auto? Dan is het slim om eerst na te gaan op welke manier je dit het beste kunt doen. Het hangt maar net af van je eigen wensen.

Probeer te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent.

Rechtsbijstandverzekering via de autoverzekering

Rechtsbijstanddekking via de autoverzekering is meestal minder uitgebreid en goedkoper (gemiddeld €4 per maand) dan een losse rechtsbijstandverzekering. De dekking is meestal gekoppeld aan het verzekerde voertuig. Er zijn 3 verschillende vormen van rechtsbijstand:

  Gekoppeld aan:

 Afsluitoptie  (naast  autoverzekering)

 Dekking  schadeverhaal  Juridische hulp  verkeersgeschillen
 Verhaalsbijstand  voertuig  aanvullend X  
 Autorechtsbijstand  voertuig  aanvullend X X
 Verkeersrechtsbijstand  persoon  los of aanvullend X X

Deze termen worden soms door elkaar gebruikt maar de onderlinge verschillen zijn groot. Doe je overigens een beroep op je rechtsbijstanddekking van de autoverzekering, dan heeft dit géén gevolgen voor de opgebouwde no-claimkorting of schadevrije jaren.

Losse rechtsbijstandverzekering

Via een (gezins)rechtsbijstandpolis heb je standaard dekking voor verkeersgeschillen of kun je deze optioneel afsluiten met een module verkeer. Je hebt dan recht op hulp bij allerlei verkeersgerelateerde conflicten als verkeersdeelnemer, dus ook als voetganger of fietser.

Heb je een rechtsbijstandverzekering met verkeersdekking afgesloten? Dan kun je deze achterwege laten bij je auto- en reisverzekering. Zo voorkom je dubbel betalen. Ben je toch dubbel verzekerd, dan mag je zelf beslissen bij welke verzekeraar je voor bijstand aanklopt.

Aanvullende rechtsbijstand dekking via de reisverzekering

Als rechtsbijstand in de reisverzekering is ondergebracht, biedt deze alleen dekking voor calamiteiten op reis. Je moet in dat geval kunnen aantonen dat je op weg was naar het buitenland.

Als het om een binnenlandse reis gaat, moet je bijvoorbeeld de rekening van een overnachting laten zien. Voor rechtsbijstand via de autoverzekering geldt dit niet.

Voorkom onderverzekering

Vergelijk voor je een verzekering afsluit altijd de voorwaarden.

Let daarbij op de volgende zaken:

  • Soms is de vergoeding voor externe kosten gemaximeerd, zoals rechtbank- en advocaatkosten.
  • Soms krijg je geen juridische hulp als je bijvoorbeeld zelf schuld hebt aan het ongeval.

Dekkingen vergelijken

Wil je weten of je de beste dekking hebt? Vergelijk autoverzekeringen inclusief rechtsbijstanddekking via onze Vergelijker. Daarnaast kun je bij ons rechtsbijstandverzekeringen vergelijken op dekkingen, voorwaarden en premie.

Test autoverzekeringen