icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering voor studenten

Ben je student en heb je een auto, alleen of samen met anderen? Vergeet dan niet om een autoverzekering af te sluiten. Je zit vast niet te wachten op een hoge boete voor onverzekerd rondrijden.
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:6 juni 2024

student-auto

Welke autoverzekering heb je nodig?

Ben je student en heb je een eigen auto? Dan ben je verplicht om een autoverzekering met minimaal WA-dekking af te sluiten. Autorijden zonder verzekering kost maar liefst €700 (peildatum: 2024). Wil je een goedkope autoverzekering afsluiten? Het voordeligst is de basis WA-dekking. Hiermee ben je alleen verzekerd voor schade aan anderen.

Voor schade aan je eigen auto is er een beperkt casco- of volledig cascoverzekering (allrisk). Beperkt casco dekt autoschade door invloeden van buitenaf, zoals storm en een auto-inbraak. Allrisk vergoedt ook schade die je zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld als je nét te krap inparkeert. 

Goedkope autoverzekering voor studenten

Promovendum en National Academic zijn een van de weinige autoverzekeraars die je opleiding meewegen voor je premie. Dat is handig voor studenten. Met een 'hoge' opleiding krijg je een goedkopere autoverzekering. Deze verzekeraars adverteren namelijk met premiekorting voor hoger opgeleiden.

Maar deze aanbieders zijn niet aangesloten bij brancheorganisatie het Verbond van Verzekeraars. Daardoor hoeven ze zich niet aan de (gedrags)regels te houden die verzekeraars met elkaar hebben afgesproken. Ook ten behoeve van de klant, zoals vergoeding van een eigen expert

Leeftijd bepaalt premie autoverzekering

Je leeftijd speelt een belangrijke rol voor autoverzekeraars. Bij de meeste verzekeraars kun je vanaf 18 jaar een autoverzekering afsluiten. Vaak betaal je een premietoeslag tot 25 jaar. Bij de Neerlandse autoverzekering moet je minimaal 24 jaar zijn voor een verzekering. Bij de Zero autoverzekering is dit 25 jaar.  

Verzekeraars zien jongere autorijders als een risicogroep voor schades en ongevallen. Voor elk jaar dat je zonder brokken rijdt, krijg je extra premiekorting (no-claimkorting). Daarom loont het het zeker om voorzichtig te rijden. 

Schadevrije jaren ouders overnemen

Neem je de auto over van je ouders en kunnen zij zelf niet meer autorijden? Dan mag je soms de schadevrije jaren overnemen. Dat levert je premiekorting op en dus een goedkope autoverzekering. Check de voorwaarden bij de autoverzekeraar. 

Auto delen met andere studenten

Wil je een auto delen met andere studenten? Laat je dan samen registreren als autodelers en sluit een een autodeelverzekering af. Als een andere student schade rijdt met je auto, dan heeft dit geen invloed op de premie.

Zonder autodeelverzekering gaat je premie omhoog als je schade claimt die iemand anders maakt met de auto. Let op! Alleen de verzekeringsnemer bouwt schadevrije jaren op en krijgt dus premiekorting.

Gebruik je de auto weinig?

Gebruik je de auto eigenlijk niet, bijvoorbeeld omdat je als student vaak met het openbaar vervoer reist? Dan moet de auto nog steeds verzekerd zijn. Zonder autoverzekering mag je auto niet op de weg staan en kun je een boete krijgen.

De RDW controleert regelmatig via een database op kenteken of auto’s verzekerd zijn. Je kunt het kenteken wel laten schorsen bij de RDW als je de auto een tijdlang niet gebruikt. Je hoeft dan geen motorrijtuigenbelasting te betalen. 

Op de website van de RDW lees je meer over de verplichtingen die horen bij een auto.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.