! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering student

Ben je student en heb je een auto, alleen of samen met anderen? Vergeet dan niet om een autoverzekering af te sluiten. Je zit vast niet te wachten op een hoge boete voor onverzekerd rondrijden.

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op:16 november 2020

student-auto

Autoverzekering student: welke dekking?

Ben je student en heb je een eigen auto? Dan ben je verplicht om een autoverzekering met minimaal WA-dekking af te sluiten. Autorijden zonder verzekering kost maar liefst €600 (peildatum: 2019). Wil je een goedkope autoverzekering afsluiten? Het voordeligst is de basis WA-dekking. Hiermee ben je alleen verzekerd voor schade aan anderen.

Voor schade aan je eigen auto is er een beperkt casco- of volledig cascoverzekering (allrisk). Beperkt casco dekt autoschade door invloeden van buitenaf, zoals storm en een auto-inbraak. Allrisk vergoedt ook schade die je zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld als je nét te krap inparkeert. 

Welke dekking voor een autoverzekering past bij jou?

Twijfel je welke dekking het beste bij jouw situatie past? De leeftijd, maar ook de waarde weegt mee. En heb je voldoende geld achter de hand om grote schades zelf te kunnen betalen of juist niet? Maak een goede afweging en kies de juiste autoverzekering.

Autoverzekering kiezen

CB-Autoverzekering-Keuzehulp-Graphic2

Premie van de autoverzekering

Je leeftijd speelt een belangrijke rol voor autoverzekeraars. Ben je student en jonger dan 21 jaar, dan kun je lang niet bij alle autoverzekeraars terecht. Slechts 1 op de 4 accepteert 17-jarige automobilisten voor een autoverzekering. Ook betaal je vaak een premietoeslag tot 25 jaar.

Verzekeraars zien jongere autorijders namelijk als een groep met een groter risico op schades en ongevallen. Voor elk jaar dat je zonder brokken rijdt, krijg je extra premiekorting (no-claimkorting). Daarom loont het het zeker om voorzichtig te rijden.

Goedkope studenten autoverzekering

Promovendum en National Academic zijn een van de weinige autoverzekeraars die je opleiding meewegen voor je premie. Dat is handig voor studenten. Met een 'hoge' opleiding krijg je een goedkope autoverzekering. Deze verzekeraars adverteren namelijk met premiekorting voor hoger opgeleiden.

Maar ze zijn niet aangesloten bij brancheorganisatie het Verbond van Verzekeraars. Daardoor hoeven ze zich niet aan de (gedrags)regels te houden die verzekeraars met elkaar hebben afgesproken (ook ten behoeve van de klant, zoals vergoeding van een eigen expert). 

Schadevrije jaren 

Neem je de auto over van je ouders en kunnen zij zelf niet meer autorijden? Dan mag je soms de schadevrije jaren overnemen. Dat levert je premiekorting op en dus een goedkope autoverzekering. Niet verkeerd als student. Check de voorwaarden en raadpleeg de autoverzekeraar.

De beste autoverzekering voor jou

Vergelijk snel en simpel premies en voorwaarden van autoverzekeringen. Ontdek direct welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

Vergelijk autoverzekeringen

autoverzekering-vergelijker-tablet

Gebruik je de auto weinig?

Gebruik je de auto eigenlijk niet, bijvoorbeeld omdat je als student vaak met het openbaar vervoer reist? Dan moet de auto nog steeds verzekerd zijn. Zonder autoverzekering mag je auto niet op de weg staan en kun je een boete krijgen.

De RDW controleert regelmatig via een database op kenteken of auto’s verzekerd zijn. Je kunt het kenteken wel laten schorsen bij de RDW als je de auto een tijdlang niet gebruikt. Je hoeft dan geen motorrijtuigenbelasting te betalen. 

Op de website van de RDW lees je meer over de verplichtingen die horen bij een auto.

Auto delen met andere studenten

Wil je een auto delen met andere studenten? Laat je dan samen registreren als autodelers en sluit een een autodeelverzekering af. Als een andere student schade rijdt met je auto, dan heeft dit geen invloed op de premie.

Zonder autodeelverzekering gaat je premie omhoog als je schade claimt die iemand anders maakt met de auto. Let op! Alleen de verzekeringsnemer bouwt schadevrije jaren op en krijgt dus premiekorting.

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van autoverzekeringen. We spreken verzekeraars aan op onredelijke praktijken en helpen jou zo bij het maken van je keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Kader lidworden DoeMee AVV

Lees verder