! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering voor jongeren

Een autoverzekering voor jongeren is vaak een kostbare zaak. Je betaalt een hogere premie of meer eigen risico bij een schade. Er zijn grote verschillen tussen verzekeraars in acceptatiebeleid voor jongeren en de premieopslagen. Waarom is dat eigenlijk zo?
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 14 september 2021

Al welkom vanaf 17 jaar

Dankzij 2toDrive kun je al vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen en vanaf je 17e je rijbewijs halen. 2toDrive startte in 2011 als experiment en is hierna definitief ingevoerd met nieuwe wetgeving. Tot 18 jaar mogen jongeren alleen de weg op onder begeleiding van een coach. Er mogen maximaal 5 coaches op de begeleiderspas staan. Vaak zijn dat de ouders of andere familieleden.

Bij de meeste verzekeraars kun je pas vanaf 18 jaar een autoverzekering afsluiten. Maar bij deze autoverzekeraars kun je al vanaf 17 jaar een polis afsluiten: 

 • ANWB
 • De Goudse
 • ING
 • SNS
 • Unigarant
 • United Insurance (Autopakket-polis)
 • Univé
 • ZLM

Bron: MoneyView, peildatum september 2021

Strenge leeftijdseisen

Sommige verzekeraars zijn strenger en accepteren je pas vanaf 21 jaar of ouder:

 • Promovendum accepteert je als klant vanaf 22 jaar.
 • Bij Aegon (online), de Kilometerverzekering, nowGo, Reaal (online) en Zero moet je minimaal 25 jaar zijn. Bij Aegon kun je wel vanaf 18 jaar terecht via een adviseur. 

De verzekering let op je leeftijd, maar kijkt ook naar het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Jongeren die een wat sportievere auto besturen, zoals een Volkswagen GTI, worden lang niet altijd door autoverzekeraars geaccepteerd. Ook het verzekeren van een auto met meer vermogen is duurder.

Hogere prijs voor autoverzekering jongeren

Jongeren tot 25 jaar krijgen vaak te maken met een premietoeslag voor de autoverzekering. Ook hanteert een aantal verzekeraars een extra eigen risico voor jonge bestuurders. De reden is dat jongeren vaker ongelukken veroorzaken. Verzekeraars zien deze groep daardoor als meer risicovol.

Bij dodelijke ongevallen zijn jongeren zelfs 5 keer zo vaak betrokken dan oudere bestuurders. Dit blijkt uit gegevens van SWOV (Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid).

Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars voor de periode 2014 t/m 2018, blijkt dat de kans op schade bij jongeren het grootst is. Volgens het Verbond is dit vooral zo bij 18 tot 21 jarigen. Ook zijn de schadebedragen het hoogst bij jongeren onder de 26 jaar.

Jongere: tot 6 keer zoveel premie

Wij onderzochten hoeveel meer premie een jongere bestuurder moet betalen in vergelijking met een 35-jarige bestuurder. We rekenden met 0 schadevrije jaren. De premietoeslagen zijn gemiddeld per verzekeraar.

Als 18-jarige betaal je de hoofdprijs. Je bent bij alle onderzochte verzekeraars gemiddeld (veel) meer premie kwijt dan een 35-jarige. Voor een WA-autoverzekering lopen de leeftijdstoeslagen op tot maar liefst 472%!

Je betaalt als 18-jarige dan bijna 6 keer zoveel premie dan een 35-jarige. Bij een volledig cascodekking (allrisk autoverzekering) lopen de premietoeslagen op tot 425%.

Bekijk leeftijdstoeslagen per autoverzekeraar

Wil je weten welke autoverzekeraars de meeste leeftijdstoeslagen rekenen? En hoeveel premietoeslag jouw autoverzekeraar rekent op basis van alleen je leeftijd? Bekijk dan de volledige tabellen voor WA- en allrisk autoverzekeringen hieronder. 

Bij de meeste verzekeraars vervalt de premieopslag voor jongeren pas na het 25ste jaar. Percentages zeggen overigens niet alles. Uiteindelijk gaat het erom wat je onder de streep betaalt (de nettopremie) en wat de voorwaarden zijn.

Let op de voorwaarden

Let bij het vergelijken van autoverzekeringen niet alleen op de prijs, maar ook altijd op de voorwaarden. Bijvoorbeeld hoeveel je krijgt uitgekeerd als je auto total loss raakt en welke hulp je krijgt bij pech.

Autoverzekering op naam ouders?

Vind je de premie van je autoverzekering erg duur? Sommige jongeren willen dan de autoverzekering afsluiten op naam van de ouders. Bij de meeste autoverzekeraars mag dit niet.

Bij enkele verzekeraars mag dit wel, maar onder strikte voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld nog bij je ouders inwonen en opgeven dat jij degene bent die het meest in de auto rijdt. Maar ook dan zit er een nadeel aan. Je bouwt geen schadevrije jaren op.

Let op! Als jij of je ouders verkeerde informatie doorgeven aan de verzekeraar kan dat ernstige gevolgen hebben. Als de verzekeraar het ontdekt kan hij de verzekering beëindigen of de eventuele schade niet vergoeden. 

Klagen is lastig

Krijg je als net beginnende bestuurder of jongere een flinke premietoeslag voor je kiezen? Bij klachten hierover kun je niet terecht bij het Klachtinstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Het Kifid spreekt zich niet uit over het acceptatie- en premiebeleid van verzekeraars.

Bij het College voor de Rechten van de Mens kun je ook niet terecht, want die toetst leeftijdsdiscriminatie alleen bij beroepsonderwijs, werk en lidmaatschap van een vakbond. Je kunt wel klagen bij de verzekeraar en openlijk klagen via bijvoorbeeld Klachtenkompas.

Tips bij leeftijdsdiscriminatie

 • Vraag de verzekeraar naar de reden voor de premietoeslag.
 • Klaag over je premietoeslag, zoals openbaar via Klachtenkompas
 • Vergelijk autoverzekeringen en kies een autoverzekeraar met een aantrekkelijke premie én voorwaarden (zie het testoordeel).