icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering voor jongeren

Een autoverzekering voor jongeren is vaak duur. Je betaalt als jongere een hogere premie of meer eigen risico bij een schade. Er zijn grote verschillen tussen verzekeraars in de acceptatie van jongeren. En de premieopslagen. Waarom is dat eigenlijk?
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:21 december 2023

autoverzekering-jongeren

Rijbewijs vanaf 17 jaar

Dankzij 2toDrive kun je al vanaf 16,5 jaar starten met rijles en vanaf je 17e je rijbewijs halen. Tot 18 jaar mogen jongeren alleen de weg op onder begeleiding van een coach. Er mogen maximaal 5 coaches op de begeleiderspas staan. Vaak zijn dat de ouders of andere familieleden.

Jongeren betalen meer 

De premies voor jonge, net beginnende automobilisten zijn over het algemeen hoger dan voor meer ervaren autorijders. Jongeren tot 25 jaar krijgen vaak een premietoeslag voor de autoverzekering. Ook gebruikt een aantal verzekeraars een extra eigen risico voor jonge bestuurders omdat ze jongeren als risicovol zien. Ze veroorzaken vaker ongelukken.

Ook heeft een jonge automobilist nog weinig tot geen schadevrije jaren opgebouwd en daardoor geen bonus-maluskorting.

Vaker betrokken bij dodelijk ongevallen

Bij dodelijke ongevallen zijn jongeren zelfs 4,5 keer zo vaak betrokken dan meer ervaren bestuurders. Dit blijkt uit gegevens van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Meer kans op schade

Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars over de periode 2014 t/m 2018, blijkt dat de kans op schade bij jongeren het grootst is. Vooral bij 18- tot 21-jarigen. Ook zijn de schadebedragen het hoogst bij jongeren onder de 26 jaar.

Let op de voorwaarden

Let bij het vergelijken van autoverzekeringen niet alleen op de prijs, maar ook altijd op de voorwaarden. Bijvoorbeeld hoeveel je krijgt uitgekeerd als je auto total loss raakt. En welke hulp je krijgt bij pech.

Autoverzekering op naam ouders?

Vind je de premie van je autoverzekering erg duur? Sommige jongeren willen daarom de autoverzekering afsluiten op naam van de ouders. Dit mag niet bij de meeste autoverzekeraars. Bij sommige verzekeraars mag dit wel, maar onder strenge voorwaarden: 

  • Je moet bijvoorbeeld nog bij je ouders inwonen. 
  • Je moet opgeven dat jij degene bent die het meest in de auto rijdt.

En er is een nadeel: je bouwt geen schadevrije jaren op.

Ernstige gevolgen verkeerde informatie

Als jij of je ouders verkeerde informatie doorgeven aan de verzekeraar kan dat ernstige gevolgen hebben. Als de verzekeraar het ontdekt kan hij de verzekering beëindigen of de eventuele schade niet vergoeden. 

Klagen is lastig

Krijg je als net beginnende bestuurder of jongere een flinke premietoeslag? Dan kun je klagen bij de verzekeraar of openlijk via social media. Bij klachten hierover kun je niet terecht bij: 

  • Het Klachtinstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Het Kifid spreekt zich niet uit over het acceptatie- en premiebeleid van verzekeraars.
  • Het College voor de Rechten van de Mens. Het College toetst leeftijdsdiscriminatie alleen bij beroepsonderwijs, werk en lidmaatschap van een vakbond.

Tips bij leeftijdsdiscriminatie

  • Vraag de verzekeraar naar de reden voor de premietoeslag.
  • Klaag over je premietoeslag, zoals openbaar via social media. 
  • Vergelijk autoverzekeringen en kies een autoverzekeraar met een aantrekkelijke premie én voorwaarden (zie het testoordeel).

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.