icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering voor jongeren

Een autoverzekering voor jongeren is vaak duur. Je betaalt als jongere een hogere premie of meer eigen risico bij een schade. Er zijn grote verschillen tussen verzekeraars in de acceptatie van jongeren. En de premieopslagen. Waarom is dat eigenlijk?
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 14 september 2021

autoverzekering-jongeren

Al welkom vanaf 17 jaar

Dankzij 2toDrive kun je al vanaf 16,5 jaar starten met rijles en vanaf je 17e je rijbewijs halen. 2toDrive startte in 2011 als experiment. Daarna is het definitief ingevoerd met nieuwe wetgeving. Tot 18 jaar mogen jongeren alleen de weg op onder begeleiding van een coach. Er mogen maximaal 5 coaches op de begeleiderspas staan. Vaak zijn dat de ouders of andere familieleden.

Bij de meeste verzekeraars kun je een autoverzekering pas afsluiten vanaf 18 jaar. Maar bij deze autoverzekeraars kun je al vanaf 17 jaar een polis afsluiten: 

 • ANWB
 • De Goudse
 • ING
 • SNS
 • Unigarant
 • United Insurance (Autopakket-polis)
 • Univé
 • ZLM

Bron: MoneyView, peildatum september 2021

Soms strenge leeftijdseisen

Sommige verzekeraars zijn strenger en accepteren je pas vanaf 21 jaar of ouder:

 • Promovendum accepteert je als klant vanaf 22 jaar.
 • Bij Aegon (online), de Kilometerverzekering, nowGo, Reaal (online) en Zero moet je minimaal 25 jaar zijn. Bij Aegon kun je wel vanaf 18 jaar terecht via een adviseur. 

Hier wordt ook op gelet

De verzekering let op je leeftijd, maar kijkt ook naar:

 • Het aantal schadevrije jaren dat je hebt.
 • Welke auto je rijdt. Jongeren die een wat sportievere auto besturen, zoals een Volkswagen GTI, worden lang niet altijd geaccepteerd door autoverzekeraars.
 • Of je auto meer vermogen heeft. Ook dat is duurder voor je verzekering.

Jongeren betalen meer 

Jongeren tot 25 jaar krijgen vaak een premietoeslag voor de autoverzekering. Ook gebruikt een aantal verzekeraars een extra eigen risico voor jonge bestuurders. Dit omdat verzekeraars jongeren als risicovol zien. Ze veroorzaken vaker ongelukken.

Vaker betrokken bij dodelijk ongevallen

Bij dodelijke ongevallen zijn jongeren zelfs 5 keer zo vaak betrokken dan oudere bestuurders. Dit blijkt uit gegevens van SWOV (Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid).

Meer kans op schade

Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars over de periode 2014 t/m 2018, blijkt dat de kans op schade bij jongeren het grootst is. Vooral volgens het Verbond bij 18- tot 21-jarigen. Ook zijn de schadebedragen het hoogst bij jongeren onder de 26 jaar.

Jongere: tot 6 keer zoveel premie

Wij onderzochten hoeveel meer premie een jongere bestuurder moet betalen, vergeleken met een 35-jarige bestuurder. We rekenden met 0 schadevrije jaren. De premietoeslagen zijn gemiddeld per verzekeraar.

Als 18-jarige ben je het duurste uit. Bij alle onderzochte verzekeraars ben je gemiddeld (veel) meer premie kwijt dan een 35-jarige. Voor een WA-autoverzekering lopen de leeftijdstoeslagen op tot maar liefst 472%!

Je betaalt als 18-jarige dan bijna 6 keer zoveel premie dan een 35-jarige. Bij een volledig cascodekking (allrisk-autoverzekering) lopen de premietoeslagen op tot 425%.

Bekijk leeftijdstoeslagen per autoverzekeraar

Wil je weten welke autoverzekeraars de meeste leeftijdstoeslagen rekenen? En hoeveel premietoeslag jouw autoverzekeraar rekent, alleen voor je leeftijd? Bekijk dan de volledige tabellen voor WA- en allrisk-autoverzekeringen hieronder. 

Bij de meeste verzekeraars vervalt de premieopslag voor jongeren pas na het 25e jaar. Maar percentages zeggen niet alles. Uiteindelijk gaat het erom wat je betaalt, dus wat de nettopremie is. En wat de voorwaarden zijn.

Let op de voorwaarden

Let bij het vergelijken van autoverzekeringen niet alleen op de prijs, maar ook altijd op de voorwaarden. Bijvoorbeeld hoeveel je krijgt uitgekeerd als je auto total loss raakt. En welke hulp je krijgt bij pech.

Autoverzekering op naam ouders?

Vind je de premie van je autoverzekering erg duur? Sommige jongeren willen daarom de autoverzekering afsluiten op naam van de ouders. Dit mag niet bij de meeste autoverzekeraars. 

Bij sommige verzekeraars mag dit wel, maar onder strenge voorwaarden: 

 • Je moet bijvoorbeeld nog bij je ouders inwonen. 
 • Je moet opgeven dat jij degene bent die het meest in de auto rijdt.

En er is een nadeel:  Je bouwt geen schadevrije jaren op.

Ernstige gevolgen verkeerde informatie

Als jij of je ouders verkeerde informatie doorgeven aan de verzekeraar kan dat ernstige gevolgen hebben. Als de verzekeraar het ontdekt kan hij de verzekering beëindigen of de eventuele schade niet vergoeden. 

Klagen is lastig

Krijg je als net beginnende bestuurder of jongere een flinke premietoeslag? Bij klachten hierover kun je niet terecht bij: 

 • Het Klachtinstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Het Kifid spreekt zich niet uit over het acceptatie- en premiebeleid van verzekeraars.
 • Het College voor de Rechten van de Mens. Het College toetst leeftijdsdiscriminatie alleen bij beroepsonderwijs, werk en lidmaatschap van een vakbond.

Wél kun je klagen bij de verzekeraar of openlijk via bijvoorbeeld Klachtenkompas.

Tips bij leeftijdsdiscriminatie

 • Vraag de verzekeraar naar de reden voor de premietoeslag.
 • Klaag over je premietoeslag, zoals openbaar via Klachtenkompas
 • Vergelijk autoverzekeringen en kies een autoverzekeraar met een aantrekkelijke premie én voorwaarden (zie het testoordeel).

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.