icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aanschafwaarderegeling

Let bij een tweedehandsauto op de aankoopwaarderegeling of aanschafwaarderegeling. Bij totaalverlies of diefstal krijg je dan het bedrag terug dat je voor de auto hebt betaald.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 15 september 2021

Aanschafwaarderegeling voor je auto

Aanschafwaarderegeling of dagwaarderegeling? 

De aanschafwaarderegeling vergoedt het bedrag dat je zelf voor je tweedehandsauto hebt betaald (de aanschafwaarde). Die waarde moet je wel kunnen aantonen met een aankoopnota of bankafschrift.

Een auto daalt na aankoop in waarde. Een uitkering van de aanschafwaarde is daarom meestal gunstiger dan wanneer de verzekeraar alleen de dagwaarde of vervangingswaarde uitkeert. Het verschil in vergoedingen kan aanzienlijk zijn en honderden euro's schelen.

Niet bij elke verzekeraar

Niet iedere verzekeraar biedt de aanschafwaarderegeling of aankoopwaarderegeling aan. Bij de autoverzekeraars die deze regeling hebben opgenomen is dit standaard bij de allriskpolis (volledig casco) of WA+-polis (beperkt casco). Het kost niets extra. De regeling bij volledig casco dekkingen is vaak uitgebreider.

Termijn uitkering aanschafwaarde

De termijn van de aanschafwaarderegeling kan per polis verschillen. De aanschafwaarderegeling geldt vaak standaard 1 jaar en maximaal 3 jaar. Allianz, ANWB en Unigarant keren bij totaalverlies of diefstal van tweedehands auto’s tot 1 jaar oud de nieuwwaarde uit (peildatum: december 2020). 

Na afloop van de periode van uitkering in aanschafwaarde krijg je meestal de dagwaarde of vervangingswaarde (met 10% extra) uitgekeerd. Dat is net als bij nieuwe auto’s.

Bekijk de details van elke verzekering in onze Autoverzekering Vergelijker.

Voorwaarden aanschafwaarderegeling

Vaak geldt er een maximale ouderdom van een tweedehandsauto voor de uitkeringsregeling. Dit verschilt van 5 tot zelfs 28 jaar of geen maximum. De verzekering moet wel binnen 1 tot 3 jaar ingaan na het kopen van de auto.

Net als bij de nieuwwaarderegeling kunnen er meer voorwaarden gelden. Bijvoorbeeld een maximale cataloguswaarde. En dat je de auto hebt gekocht bij een erkend (Bovag) autobedrijf.

Niet via particulier

Een auto die je koopt van een particulier valt bij 2 op de 3 autoverzekeringen buiten de aanschafwaarderegeling. 

Uitkering: restwaarde en eigen risico

Wat is je auto waard en wat keert de verzekeraar uit? Dat is sterk afhankelijk van de kenmerken van de auto. Denk aan het merk en het type. 

Houd er rekening mee dat een eventuele restwaarde van je auto en/of je eigen risico wel in mindering wordt gebracht op de uitkering die je van je verzekeraar krijgt.

Geen aanschafwaarderegeling

Bij Aegon Basis, De Kilometerverzekering en Ohra Basis ontbreekt deze aanschafwaarderegeling. Dan krijg je alleen de dagwaarde of vervangingswaarde van je auto na diefstal of totaalverlies. Hiervoor raadplegen verzekeraars een expert of de koerslijst van de ANWB/Bovag. Meestal tellen ze er 10% bij. Bij enkele aanbieders geldt een afschrijvingsregeling. 

Alleen WA-verzekering?

Wanneer je alleen een WA-autoverzekering hebt, krijg je geen vergoeding van je verzekeraar. Als iemand anders de schade heeft veroorzaakt, kun je diegene natuurlijk wel aansprakelijk stellen.

Informatie over uitkeringsregelingen

De vergoedingen voor nieuwe auto’s en jonge tweedehandsauto’s bij diefstal of totaalverlies kunnen flink verschillen. Die regelingen staan in de polisvoorwaarden of op de websites van verzekeraars. De informatie is vaak ingewikkeld en de uiteindelijke vergoedingen verschillen per verzekering, per auto en per jaar. Hierdoor kun je nauwelijks vergelijken.

Wij vinden een heldere uitleg in verzekeringskaarten en een verplichte link naar de volledige informatie wenselijk. Reis- en woonverzekeringen hebben al zo'n afschrijvingslijst bij schade.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.