! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aanschafwaarderegeling

Heb je een tweedehandsauto, let dan op de aankoop- of aanschafwaarderegeling. Hiermee krijg je bij totaalverlies (total loss) of diefstal het bedrag terug dat je voor de tweedehandsauto hebt betaald.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 15 september 2021

Aanschafwaarderegeling of dagwaarderegeling? 

De aanschafwaarderegeling vergoedt het bedrag dat je zelf voor je tweedehandsauto hebt betaald (de aanschafwaarde). Die waarde moet je wel kunnen aantonen met een aankoopnota of bankafschrift.

Een auto daalt na aankoop in waarde. Een uitkering van de aanschafwaarde is daarom meestal gunstiger dan wanneer je alleen de dagwaarde of vervangingswaarde uitgekeerd krijgt. Het verschil in vergoedingen kan aanzienlijk zijn en honderden euro's schelen.

Niet iedere verzekeraar biedt de aanschafwaarderegeling of aankoopwaarderegeling aan. Bij de autoverzekeraars die deze regeling hebben opgenomen is dit standaard bij de allriskpolis (volledig casco) of WA+-polis (beperkt casco). Het kost niets extra. De regeling bij volledig casco dekkingen is vaak uitgebreider.

Termijn uitkering aanschafwaarde

De termijn van de aanschafwaarderegeling kan per polis verschillen. De aanschafwaarderegeling geldt vaak standaard 1 jaar en maximaal 3 jaar. Allianz, ANWB en Unigarant keren bij totaalverlies of diefstal van tweedehands auto’s tot 1 jaar oud de nieuwwaarde uit (peildatum: december 2020). 

Na afloop van de periode van uitkering in aanschafwaarde krijg je meestal de dagwaarde of vervangingswaarde (met 10% extra) uitgekeerd. Dat is net als bij nieuwe auto’s.

Bekijk de polisdetails in onze Autoverzekering Vergelijker voor actuele informatie.

Voorwaarden aanschafwaarderegeling

Vaak geldt er een maximale ouderdom van een tweedehandsauto voor de uitkeringsregeling. Dit verschilt van 5 tot zelfs 28 jaar of geen maximum. De verzekering moet wel binnen 1 tot 3 jaar ingaan na het kopen van de auto.

Net als bij de nieuwwaarderegeling kunnen er meer voorwaarden gelden. Bijvoorbeeld een maximale cataloguswaarde. En dat je de auto hebt gekocht bij een erkend (Bovag) autobedrijf.

Een auto gekocht via een particulier, zoals via Marktplaats, valt bij 2 op de 3 autoverzekeringen buiten de aanschafwaarderegeling. 

Uitkering: restwaarde en eigen risico

Wat is je auto waard en wat krijg je uitgekeerd? Dat is sterk afhankelijk van de kenmerken van de auto. Denk aan het merk en het type. 

Houd er rekening mee dat een eventuele restwaarde van je auto en/of je eigen risico wel in mindering wordt gebracht op de uitkering die je van je verzekeraar krijgt. 

Geen aanschafwaarderegeling

Bij Aegon Basis, De Kilometerverzekering en Ohra Basis ontbreekt deze aanschafwaarderegeling. Dan krijg je alleen de dagwaarde of vervangingswaarde van je auto uitgekeerd na diefstal of totaalverlies. Hiervoor raadplegen verzekeraars een expert of de koerslijst van de ANWB/Bovag. Meestal tellen ze er 10% bij op. Bij enkele aanbieders geldt een afschrijvingsregeling. 

Heb je alleen een WA-autoverzekering? Dan krijg je geen vergoeding van je autoverzekeraar. Als iemand anders de schade heeft veroorzaakt, kun je diegene natuurlijk wel aansprakelijk stellen.

Informatie over uitkeringsregelingen

De vergoedingen voor nieuwe auto’s en jonge tweedehandsauto’s bij diefstal of totaalverlies kunnen flink verschillen. Die regelingen staan in de polisvoorwaarden of op de websites van verzekeraars. Maar de informatie is vaak ingewikkeld en de uiteindelijke vergoedingen verschillen per verzekering, per auto en per jaar. Hierdoor kun je nauwelijks vergelijken.

Wij vinden een heldere uitleg in verzekeringskaarten en een verplichte link naar de volledige informatie wenselijk. Reis- en woonverzekeringen hebben al zo'n afschrijvingslijst bij schade.