icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Energierekening omlaag? Doe ook mee|

Bespaar gemiddeld €265 euro’s met ons Energiecollectief. 

icoon Energiecollectief
Gebruikstips

Gebruikstips voor je autoverzekering

Wanneer je schade maakt of een ongeluk krijgt, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen. Verzamel in ieder geval altijd bewijs. Niet elke schade hoef je te claimen bij de verzekeraar. Soms is het goedkoper deze zelf te betalen.

Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering


1
Overstappen, opzeggen of aanpassen van je verzekering

Wanneer je een autoverzekering hebt afgesloten, is het slim om jaarlijks te vergelijken en daarnaast te kijken of de dekking volstaat. Een oudere auto allrisk verzekeren is vaak onnodig duur. In dat geval kun je de verzekering beter tussentijds verlagen of overstappen naar een andere verzekeraar.

Verkoop je de auto en neem je geen nieuwe? Vergeet dan niet om je autoverzekering op te zeggen. Gelukkig zijn de opzegtermijnen niet meer zo lang als vroeger. Vraag altijd om een bevestiging na het opzeggen van je autoverzekering.

Beoordeel je verzekeraar

Hoe tevreden zijn anderen over hun autoverzekering? Doe je voordeel met hun reviews!

Help mee om autoverzekeraars scherp te houden en laat een beoordeling achter voor jouw verzekeraar. De totaalscore per verzekeraar is zichtbaar in de Autoverzekeringvergelijker.

Artikel overstappen van autoverzekering

2
Tips bij autoschade

Na een ongeluk moet je de veroorzaker zo snel mogelijk schriftelijk aansprakelijk stellen. Waar moet je precies op letten?

 • Is er een schuldige tegenpartij? Dan kun je die aansprakelijk stellen voor alle ‘redelijke’ kosten via een schadeformulier, via de app of website mobielschademelden.nl.
 • Meld de schade bij je eigen autoverzekeraar. Vul het schadeformulier zo nauwkeurig mogelijk in en geef duidelijk aan dat je het oneens bent met de tegenpartij.
 • Ben je WA of beperkt casco verzekerd? Dan moet je de schade zelf verhalen via de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij. Of schakel eventueel je rechtsbijstandverzekering in. Met een allriskpolis doet de verzekeraar dit voor je.
 • Is de schade veroorzaakt door een onverzekerde of onbekende tegenpartij? Klop dan aan bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Bij een onbekende dader geldt wel een eigen risico van €250. 
 • Bij schade aan je eigen auto is het belangrijk wat voor dekking je hebt. Als je de schade zelf veroorzaakt, kun je deze op een allriskpolis claimen. Dit heeft wel gevolgen voor je premiekorting en schadevrije jaren.
 • Verzamel altijd bewijs na een schade, zoals getuigen en foto’s. Kijk voor een stappenplan op de website van de ANWB.
 • Wil je de schade onderling regelen met de tegenpartij? Zet dan op papier hoe hoog de schade is, geef aan dat het om een 'finale kwijting' gaat en onderteken beiden. Hierna kun je niets meer van elkaar vorderen.
Gebruikstips tips bij autoschade

3
Tips bij claimen

Schade claimen bij je verzekeraar kost je schadevrije jaren en heeft gevolgen voor de premie. Zo kun je claimen handig aanpakken:

 • Claim meerdere schades met dezelfde oorzaak ineens.
 • Kleine schades kun je bij een hoog aantal schadevrije jaren beter zelf betalen. Het kost je vaak meer in premieverlies dan in kosten voor het herstel.
 • Check vóór een claim bij de verzekeraar wat de gevolgen voor je premie én schadevrije jaren zijn.
 • Het verlies van schadevrije jaren kan bij een overstap voor een hogere premie zorgen.
 • Bij een forse premiestijging kun je de schade alsnog zelf betalen, vaak tot 12 maanden nadien. De premie en schadevrije jaren worden dan hersteld.
 • Een claim kan eigen risico kosten, soms wel honderden euro's.
Gebruikstips tips voor schade claimen

4
Autoschade in het verkeer

Onderweg met de auto is er altijd het risico op autoschade. Of je daarvoor verzekerd bent, hangt af van je dekking. Zeker enkelzijdige schade, zoals een aanrijding met een boom, kun je lang niet altijd claimen.

Wanneer een andere bestuurder betrokken is bij het ongeluk spreek je van tweezijdige schade. Als je zelf geen schuld hebt aan het ongeval, dan kun je de schade verhalen op zijn verzekering.

Bij een ongeluk kan ook sprake zijn van letselschade. Dan is het belangrijk om de veroorzaker zo snel mogelijk schriftelijk aansprakelijk te stellen. Schakel je een deskundige in om je bij te staan? Kies dan voor een geregistreerde letselschade-expert.

Het kan voorkomen dat je auto na een ongeluk total loss wordt verklaard. De auto kan dan niet meer rijden of gerepareerd worden. Of de reparatiekosten zijn dusdanig hoog dat de auto het niet waard is. Twijfel je over het uitgekeerde bedrag? Schakel dan een contra-expert in.

Aanrijdingen vinden niet alleen plaats met andere personen. Ook een aanrijding met een dier kan voor grote schade zorgen. Met een WA-verzekering draai je zelf op voor de kosten. Bij een beperkt casco en volledig cascodekking wordt schade wel vergoed, vaak zónder gevolgen voor de bonus-malusladder en schadevrije jaren.

Gebruikstips autoschade in het verkeer

5
Autoschade in andere situaties

Ook wanneer je niet in je auto rijdt, kan schade ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Stormschade: deze schade is gedekt met een beperkt casco- of allriskverzekering.
 • Ruitschade: ruim 30% van de claims bij autoverzekeraars gaan om ruitschade. Denk bijvoorbeeld aan een ster, barst of ingeslagen ruit.
 • Autodiefstal: je krijgt niet automatisch een bepaald bedrag uitgekeerd. Ook ben je alleen volledig verzekerd met een allriskdekking.
 • Dekking in de winter: schade door winters weer zoals storm en hagel is gedekt op de beperkt cascodekking. Een deuk door een ongelukkige sneeuwbal alleen met een allrisk autopolis.
 • Vandalisme: voor schade door vandalisme ben je vaak alleen gedekt met een allriskdekking. Oneerlijk genoeg zakt je no-claimkorting hierdoor.
Gebruikstips autoschade in andere situaties

6
Vervangende auto

Er zijn een aantal situaties waarin je een vervangende auto nodig kunt hebben. Bijvoorbeeld als je auto gerepareerd wordt, total loss is, of gestolen. Het hangt van de dekking af of je een vervangende auto krijgt. Met een allriskdekking heb je de meeste kans op een vervangende auto omdat meer situaties gedekt zijn. Maar ook met een WA-dekking heb je soms recht op een vervangende auto. Na een ongeluk in het buitenland bijvoorbeeld, als je auto total loss is.

Lees meer over een vervangende auto.

Artikel vervangende auto

7
Autoschade in het buitenland

Autoschade in het buitenland kan extra vervelend zijn door een eventuele taalbarrière. Het is allereerst belangrijk om bewijs te verzamelen en de veroorzaker snel aansprakelijk te stellen. Je krijgt niet alleen te maken met je autoverzekering. Ook je zorg- en reisverzekering kunnen een rol spelen. Het komt voor dat je schade door jouw schuld direct moet betalen. Neem vooraf altijd contact op met je reis-, aansprakelijkheid-, zorg-, of autoverzekeraar.

Lees meer over autoschade in het buitenland.

Artikel autoschade in het buitenland

8
Autoschade laten uitkeren of zelf betalen

Bij een autoschade lijkt het logisch om de autoverzekeraar in te schakelen. Maar vooral bij kleine schades ben je na een claim vaak slechter af. Zolang je schadevrij rijdt, klim je jaarlijks een trede op de bonus-malusladder. Na een schadeclaim daal je direct een aantal treden én stijgt de premie. Dit kan ongunstig uitpakken. Daarom loont het vaak om ‘kleine’ schades zelf te betalen in plaats van te claimen.

Lees meer over schade claimen of zelf betalen.

Gebruikstips video autoschade uitkeren of zelf betalen

Test autoverzekeringen

Community

Hulp nodig?

Wanneer kan ik een schade beter niet claimen? En wat kan ik doen als ik onterecht opdraai voor de kosten? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.