icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je autoverzekering

Wanneer je schade rijdt of een ongeluk krijgt, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen. Verzamel in ieder geval altijd bewijs. Niet elke schade hoef je te claimen bij de verzekeraar. Soms is het goedkoper of verstandiger om deze zelf te betalen.

Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  23 februari 2018


1
Autoschade in het verkeer

Onderweg met de auto is er altijd het risico op autoschade. Of je daarvoor verzekerd bent, hangt af van je dekking. Een enkelzijdige schade, zoals een botsing tegen een boom of paaltje, kun je lang niet altijd claimen. Wanneer een andere weggebruiker betrokken is bij het ongeluk spreek je van tweezijdige schade. Als je zelf geen schuld hebt aan het ongeval, dan kun je de schade verhalen op de verzekering van de ander.

Het kan ook voorkomen dat je auto na een ongeluk total loss wordt verklaard. De auto kan dan niet meer gerepareerd worden of de reparatiekosten zijn zo hoog dat het de auto het niet waard is. Twijfel je over het uitgekeerde bedrag? Schakel dan een contra-expert in.

Aanrijdingen vinden niet alleen plaats met andere personen. Ook een aanrijding met een dier kan voor grote schade zorgen. Met een WA-verzekering draai je zelf op voor de kosten. Bij een WA+ (beperkt casco) verzekering en allrisk (volledig casco) verzekering wordt schade wel vergoed, vaak zónder gevolgen voor je bonus-malusladder en schadevrije jaren.

Gebruikstips autoschade in het verkeer

2
Wat te doen bij autoschade na een aanrijding?

 1. Verzamel altijd bewijs na een schade, zoals getuigen en foto’s. De ANWB heeft hiervoor een handig stappenplan gemaakt.
 2. Is er een schuldige tegenpartij? Dan kun je die aansprakelijk stellen voor alle ‘redelijke’ kosten met een schadeformulier, via de website mobielschademelden.nl of apps zoals de SchadeApp en de 112schadeApp.
 3. Heb je de schade zelf veroorzaakt? Dan is het belangrijk om na te gaan wat voor dekking je hebt. Met een allrisk-verzekering kun je de schade aan je eigen auto claimen. Dit heeft wel gevolgen voor je no-claimkorting en schadevrije jaren.
 4. Heb je een WA-verzekering of beperkt casco verzekering? Dan moet je de schade zelf verhalen via de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij. Of schakel eventueel je rechtsbijstandverzekering in. Met een allriskpolis doet de verzekeraar dit voor je.
 5. Is de schade veroorzaakt door een onverzekerde of onbekende tegenpartij? Klop dan aan bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Bij een onbekende dader geldt wel een eigen risico van €250. 
 6. Wil je de schade onderling regelen met de tegenpartij? Zet dan op papier hoe hoog de schade is, geef aan dat het om een 'finale kwijting' gaat en onderteken beiden. Hierna kun je niets meer van elkaar vorderen.
Artikel dekking autoverzekering

3
Tips bij autoschade claimen

Schade claimen bij je verzekeraar kost je schadevrije jaren en heeft gevolgen voor de premie. Zo kun je claimen handig aanpakken:

 • Claim meerdere schades met dezelfde oorzaak in één keer.
 • Check vóór een claim bij de verzekeraar wat de gevolgen voor je premie én schadevrije jaren zijn.
 • Kleine schade kun je beter zelf betalen als je een hoog aantal schadevrije jaren hebt. Het kost je vaak meer in premieverlies dan in kosten voor het herstel. Het verlies van schadevrije jaren kan bij een overstap voor een hogere premie zorgen.
 • Bij een forse premiestijging kun je de schade alsnog zelf betalen, vaak tot 12 maanden nadien. De premie en schadevrije jaren worden dan hersteld.
 • Een claim kan eigen risico kosten, soms wel honderden euro's.
Gebruikstips tips voor schade claimen

4
Autoschade door storm, vandalisme en diefstal

Ook wanneer je niet in je auto rijdt, kan schade ontstaan. Denk aan:

 • Stormschade 
  Deze schade is gedekt met een WA+- of allrisk-verzekering.
 • Ruitschade 
  Ruim 30% van de claims bij autoverzekeraars gaan om ruitschade. Denk bijvoorbeeld aan een ster, barst of ingeslagen ruit.
 • Autodiefstal
  Je krijgt niet automatisch een bepaald bedrag uitgekeerd. Ook ben je alleen volledig verzekerd met een allriskdekking.
 • Brandschade
  Een beperkt casco- of volledig cascoverzekering dekt brandschade aan de auto, maar claimen kost soms no-claimkorting en schadevrije jaren.
 • Schade door winters weer
  Schade door winters weer zoals storm en hagel is gedekt op de beperkt cascodekking. Een deuk door een ongelukkige sneeuwbal is alleen gedekt met een allrisk autopolis.
 • Vandalisme 
  Voor schade door vandalisme ben je vaak alleen gedekt met een allrisk-dekking. Oneerlijk genoeg zakt je no-claimkorting hierdoor.
 • Joyriding
  Schade aan je eigen auto is bij joyriding alleen gedekt als je een WA+ of een allriskdekking hebt afgesloten. 
Gebruikstips autoschade in andere situaties

5
Vervangende auto

Er zijn een aantal situaties waarin je een vervangende auto nodig kunt hebben. Bijvoorbeeld als je auto

Het hangt van de dekking af of je een vervangende auto krijgt. Met een allrisk-dekking heb je de meeste kans op een vervangende auto omdat meer situaties gedekt zijn. Maar ook met een WA-dekking heb je soms recht op een vervangende auto. Na een ongeluk in het buitenland bijvoorbeeld, als je auto total loss is.

Lees meer over een vervangende auto.

vervangende-auto

6
Autoschade in het buitenland

Autoschade in het buitenland kan extra vervelend zijn door een eventuele taalbarrière. Bekijk daarom voor je vertrekt goed wat er in de voorwaarden van je autoverzekering staat over pechhulp en check of je recht hebt op vervangend vervoer. Overweeg ook of het nuttig is om een rechtsbijstandverzekering te nemen, deze kan van pas komen bij geschillen over de schuldvraag na een ongeval.

Lees meer over autoschade in het buitenland.

Artikel autoschade in het buitenland

7
Autoschade laten uitkeren of zelf betalen

Bij een autoschade lijkt het logisch om de autoverzekeraar in te schakelen. Maar vooral bij kleine schades ben je na een claim vaak slechter af. Zolang je schadevrij rijdt, klim je jaarlijks een trede op de bonus-malusladder. Na een schadeclaim daal je direct een aantal treden én stijgt de premie. Dit kan ongunstig uitpakken. Daarom loont het vaak om 'kleine’ schades zelf te betalen in plaats van te claimen.

Lees meer over schade claimen of zelf betalen.

Gebruikstips video autoschade uitkeren of zelf betalen

8
Autoverzekering opzeggen, overstappen of aanpassen

Wanneer je een verzekering hebt afgesloten, is het slim om jaarlijks je autoverzekering te vergelijken en daarnaast te kijken of de dekking volstaat. Een oudere auto allrisk verzekeren is vaak onnodig duur. In dat geval kun je de verzekering beter tussentijds verlagen of overstappen naar een andere verzekeraar.

Verkoop je de auto en neem je geen nieuwe? Vergeet dan niet om je autoverzekering op te zeggen. Gelukkig zijn de opzegtermijnen niet meer zo lang als vroeger. Vraag altijd om een bevestiging na het opzeggen van je autoverzekering.

Autoverzekering vergelijken

Artikel overstappen van autoverzekering

Test autoverzekeringen

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Wanneer kan ik een schade beter niet claimen? En wat kan ik doen als ik onterecht opdraai voor de kosten? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...