icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering wijzigen

Check jaarlijks de dekking van je autoverzekering. Zo kun je goed kiezen tussen een uitgebreide autoverzekering of besparen op de premie. Het is goed mogelijk dat de dekking die je hebt afgesloten niet meer bij je situatie past. Bekijk de video met tips over dekking.
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:6 juni 2024

Check en vergelijk je autoverzekering

Kom erachter of je autoverzekering nog wel bij je past door te vergelijken. Houd bij het vergelijken en het kiezen van een dekking rekening met het volgende: 

  • Zoek de dagwaarde (vervangingswaarde bij total loss) van je auto op. Bijvoorbeeld via de koerslijst van de ANWB.
  • Vraag vervolgens het werkelijke aantal schadevrije jaren op bij de verzekeraar. 
  • Schadevrije jaren kunnen (sterk) afwijken van het aantal dat je dénkt te hebben. Dat kan voor vervelende verrassingen zorgen bij overstappen van autoverzekeraar.
  • Het aantal schadevrije jaren voer je samen met je overige gegevens in, in onze Autoverzekering Vergelijker. Hierna zie je voor elke soort dekking (allrisk, WA+ en alleen WA) de maandpremies per verzekeraar.
  • Houd je ook nog rekening met de daling van de maandpremie na een jaar zonder schade? Dan kun je zelf bepalen waar je persoonlijke omslagpunt ligt en wanneer de tijd rijp is om de dekking te verlagen. Een tussenpersoon kan je dit werk ook uit handen nemen.

Autoverzekering wijzigen

Dekking veranderen

Je kunt veel besparen met een lagere dekking als je auto ouder is. Over het algemeen geldt:

Leeftijd auto (richtlijn)   Autoverzekering
nieuw tot 6 jaar oud   Allrisk-verzekering
6 jaar tot 10 jaar oud   WA+-verzekering
10 jaar oud of ouder   WA-verzekering

Je keuze hangt natuurlijk niet alleen af van de leeftijd van je auto. Denk ook aan:

  • De waardevastheid van de auto.
  • Het (werkelijke) aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.
  • Het risico dat je kunt en wilt dragen bij total loss van je auto.
  • De maandpremie.

Dekking verhogen

De dekking van je autoverzekering tussentijds aanpassen is meestal wel mogelijk. Het heeft natuurlijk wel gevolgen voor je premie. Hoe hoger de dekking die je kiest, hoe meer premie je betaalt. Aanpassen naar een hogere dekking kan vaak op elk moment binnen de looptijd van je verzekering. Bijvoorbeeld:

Dekking verlagen

Aanpassen naar een lagere dekking kan bij sommige verzekeraars alleen aan het einde van de contractperiode. Dit is soms pas na 1 jaar. Maar bij verschillende verzekeraars kan het ook tussentijds. Er is dan geen sprake van een vaste contractsperiode. In de voorwaarden van je autoverzekering vind je terug hoe jouw verzekeraar omgaat met tussentijdse wijzigingen in de dekking. Bijvoorbeeld: