! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Problemen met afhandeling autoschade

Heb je problemen met de afhandeling van autoschade of wil je dit juist voorkomen? Lees onze tips.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 14 september 2021

Wat te doen bij autoschade na een aanrijding?

Wat als de tegenpartij niet wil meewerken?

Heeft de tegenpartij schuld aan de schade en werkt deze niet mee? Als het gaat om materiële schade aan je auto door een ander motorvoertuig, dan kun je hiervoor je eigen verzekeraar inschakelen (directe schadeafhandeling). Je kunt de verzekeraar van de tegenpartij desgewenst ook zelf aanspreken voor de schade. Je kunt de verzekeringsgegevens van andere partijen opvragen bij de RDW. Dit kost €4,60. Stuur voor de verzekeringsgegevens een e-mail naar iv@rdw.nl met opgave schadedatum en kenteken.

Heb je een rechtsbijstandverzekering voor je auto? Deze kan goed van pas komen. Bijvoorbeeld bij schadeverhaal of juridisch gesteggel over de schadeafhandeling met de tegenpartij of een verzekeraar. Dekking hiervoor kun je aanvullend op de autoverzekering of als losse (gezins)rechtsbijstandspolis afsluiten.

Ik heb schade aan mijn auto, maar de schuldige is doorgereden. Wat nu?

Het kan voorkomen dat een schade die door iemand anders is veroorzaakt niet te verhalen valt. Bijvoorbeeld:

  • Doordat de schuldige doorgereden en niet meer te achterhalen is (ook bij parkeerschades).
  • Doordat de tegenpartij niet is verzekerd en betaling ook niet te verwachten valt.
  • Doordat schade is veroorzaakt met een gestolen auto.

In deze gevallen kun je zowel voor zaak- als letselschade een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet tegen schade aan eigen auto verzekerd bent. Het eigen risico bij een onbekende dader is wel €250.

Ik ben het niet eens met de schade die de verzekeraar vaststelt. Wat nu?

Hiervoor bestaat er een geschillenregeling. Dat betekent meestal dat je een tegenexpert (een contra-expert) moet inschakelen. Als deze het niet eens is met die van de verzekeraar, kan een derde deskundige worden aangewezen.

De kosten van de contra-expert worden meestal vergoed door de verzekeraar, mits ze redelijk zijn. Meestal worden de kosten van de derde deskundige ook door de verzekeraar betaald. Is er geen geschillenregeling, ga dan óf naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) óf naar de bevoegde rechter.

Wat kan ik doen als het afhandelen van de claim te lang duurt?

Duurt het lang voordat de verzekeraar je claim in behandeling neemt? Klaag dan ook bij de verzekeraar en zonodig bij het Kifid. Er zijn geen concrete afspraken of criteria voor de termijn waarbinnen een verzekeraar een claim voor materiële schade moet afhandelen. 

Autoschade, wat nu?

Autoschade wil je liever voorkomen. Als het je toch overkomt is het goed om te weten wat je moet doen als je schade hebt gemaakt. En wat je kunt doen als een ander schade veroorzaakt. We hebben deze informatie en handige tips voor je autoverzekering voor je op een rij gezet.