icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Letselschade claimen na een aanrijding

Honderdduizenden Nederlanders lopen jaarlijks letselschade op door een verkeersongeval. Het duurt soms jaren voordat de slachtoffers een fatsoenlijke schadevergoeding krijgen. Wij geven tips voor aansprakelijk stellen en letselschade claimen.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 14 september 2021

Artikel letsel in het verkeer

Wat is letselschade?

Ben je aangereden en heb je daardoor verwondingen opgelopen? Dan gaat het om letselschade en heb je misschien recht op een schadevergoeding. Letselschade kan bestaan uit materiële schade, bijvoorbeeld inkomensverlies en medische kosten. Of immateriële schade, zoals pijn en verdriet. 

Letselschade claimen

Hoe stel je iemand aansprakelijk bij letselschade? En waar heb je allemaal recht op? Wij leggen de belangrijkste onderwerpen uit, zodat je weet wat je kunt doen en waar je aanspraak op maakt of kunt eisen.

Tips voor het claimen van letselschade

  1. Zorg voor bewijzen. Maak een verslag van de gebeurtenissen, verzamel getuigen en beeldmateriaal.
  2. Ga altijd meteen naar de (huis)arts voor bewijs van de letselschade.
  3. Stel de tegenpartij aansprakelijk via het schadeformulier van de verzekeraar.
  4. Is de dader doorgereden of onverzekerd? Klop dan aan bij het Waarborgfonds Motorverkeer.
  5. Stel de tegenpartij bij een verkeersongeval met een motorvoertuig binnen 3 jaar aansprakelijk. Voor andere letselschadezaken geldt 5 jaar.
  6. Hou alle onkosten nauwkeurig bij. In de regel kun je alle kosten claimen die je hebt door het ongeluk. Ook misgelopen inkomsten uit werk vallen hieronder. Het is wel belangrijk dat je daar bewijs voor aan kunt leveren. Bijvoorbeeld een verklaring van je werkgever.
  7. Eis zelf ook bewijs. Vraag de verzekering waarop de schadevergoeding is gebaseerd. Welke maatstaven zijn er gebruikt en hoe komen ze aan dit bedrag. Vraag om een berekening.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.