! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Letselschade claimen na een aanrijding

Honderdduizenden Nederlanders lopen jaarlijks letselschade op door een verkeersongeval. Het duurt soms jaren voordat de slachtoffers een fatsoenlijke schadevergoeding krijgen. Wij geven tips voor aansprakelijk stellen en letselschade claimen.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 14 september 2021

Wat is letselschade?

Ben je aangereden en heb je daardoor letsel opgelopen? Dan spreek je van letselschade en heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Letselschade kan bestaan uit materiële schade, bijvoorbeeld inkomensverlies en medische kosten. Of immateriële schade, bijvoorbeeld verdriet en pijn. 

Letselschade claimen

Hoe stel je iemand aansprakelijk bij letselschade? En waar heb je allemaal recht op? Wij leggen de belangrijkste onderwerpen uit, zodat je weet wat je kunt doen en waar je aanspraak op maakt.

Tips bij claimen letselschade

  1. Zorg voor bewijzen. Maak een verslag van de gebeurtenissen, verzamel getuigen en beeldmateriaal.
  2. Ga altijd direct naar de (huis)arts voor bewijs van de letselschade.
  3. Stel de wederpartij aansprakelijk via het schadeformulier van de verzekeraar.
  4. Is de dader doorgereden of onverzekerd? Klop dan aan bij het Waarborgfonds Motorverkeer.
  5. Stel de wederpartij bij een verkeersongeval met een motorvoertuig binnen 3 jaar aansprakelijk. Voor andere letselschadezaken geldt 5 jaar.
  6. Houd alle onkosten nauwkeurig bij. In principe kun je alle kosten claimen als gevolg van het ongeluk. Ook misgelopen inkomsten uit arbeid vallen hieronder. Het is wel van belang dat je daar bewijsstukken voor aan kunt leveren. Bijvoorbeeld een verklaring van de werkgever.
  7. Eis zelf ook bewijs. Vraag de verzekering op welke objectieve maatstaven de schadevergoeding is gebaseerd en vraag een berekening.