icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart)

Met een internationaal verzekeringsbewijs kun je in het buitenland aantonen dat je motorrijtuig verzekerd is. Vroeger stond dit bewijs ook wel bekend als 'de groene kaart', naar de kleur waarop het gedrukt was. Nu wordt het bewijs op wit papier gedrukt.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:2 januari 2024

grens auto

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs, in de vorm van een document of een pasje. Je toont hiermee in het buitenland aan dat je motorrijtuig is verzekerd. De verzekeraar stuurt je elk jaar een internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) op papier of digitaal. Sinds 1 juli 2020 mag de 'Groene kaart' ook op wit papier geprint worden. 

Geen grenscontrole in EU

Binnen de Europese Unie (EU) wordt aan de grens niet gecontroleerd of je verzekerd bent. In Nederland hoef je het internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) niet bij je te hebben. In andere EU-landen moet je de verzekering van het voertuig kunnen laten zien. Toch is het ook in Nederland handig het internationaal verzekeringsbewijs bij je te hebben. Voor de verzekeringsgegevens en telefoonnummers bij schade of pech.

Grensverzekering

In landen die niet op het internationaal verzekeringsbewijs staan of zijn doorgestreept, heb je géén WA-dekking. Aan de grens kun je dan vaak een tijdelijke autoverzekering afsluiten. De kosten van zo’n ‘grensverzekering’ kunnen verschillen per land en verzekeringstermijn. Wie vaker met zijn auto buiten de EU rijdt, kan van verschillende verzekeringen maar beter het dekkingsgebied vergelijken.

Caravans en aanhangwagens

In sommige landen, zoals Duitsland, Polen en Spanje heb je een apart internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) nodig voor de caravan of aanhanger als die zwaarder is dan 750 kilogram. Een caravan die zwaarder is dan 750 kilogram heeft het een eigen (Nederlands) kenteken.

Schade in het buitenland

Een WA-autoverzekering heb je nodig bij schades die je zelf veroorzaakt bij anderen. Lees wat je kunt doen als je autoschade hebt door een buitenlandse automobilist.