icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart)

Met een internationaal verzekeringsbewijs kun je in het buitenland aantonen dat je motorrijtuig verzekerd is. Vroeger stond dit bewijs ook wel bekend als 'de groene kaart', naar de kleur waarop het gedrukt was. Nu wordt het bewijs op wit papier gedrukt.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 21 september 2022

grens auto

Autoverzekering verplicht

Bijna overal ter wereld moet je voor je auto, motor, camper of ander motorrijtuig een WA-verzekering afsluiten. De verzekeraar stuurt je elk jaar een internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) op papier of digitaal. Hierop staat:

 • Groene kaartnummer. Dit is nodig voor het Europees Schadeformulier.
 • Kenteken van het verzekerde motorrijtuig.
 • Geldigheid verzekering, de verzekeringsperiode.
 • Dekkingsgebied (landen) én landen waar geen dekking is. Deze zijn doorgestreept.
 • Contactgegevens verzekeraar.

Dekkingsgebied 

Het dekkingsgebied kan per verzekeraar iets verschillen, zoals de dekking in Rusland. Autoverzekeraars dekken minimaal landen die onder Europese Economische Ruimte vallen (EER). Dit zijn alle EU-landen plus Liechtenstein, IJsland en Noorwegen. Ook in Andorra, Servië en Zwitserland moet er dekking zijn dankzij aparte overeenkomsten.

Soms verplicht op papier

Verzekeraars leveren het internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) op papier wat vaak gratis is. Of digitaal. Dat laatste lijkt handig, maar in de volgende landen moet je de papieren versie kunnen laten zien:

 • Albanië
 • Azerbeidzjan
 • Bosnië (en Herzegovina)
 • Iran
 • Marokko
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Noord-Macedonië (Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië)
 • Oekraïne
 • Rusland (tot 1 juni 2023)
 • Servië
 • Tunesië
 • Turkije  
 • Wit-Rusland (1 juni 2023)

Reis je naar 1 van deze landen? Of rijd je er doorheen? Vraag dan bij je verzekeraar op tijd een papieren versie aan. Of print hem zelf op wit papier. Anders kom je het land niet in. Lukt dat toch, maar word je later gecontroleerd of krijg je een ongeval, dan kun je een flinke boete krijgen. 

Let op: vanaf 1 juni 2023 is de groene kaart niet meer geldig in Rusland en in Wit-Rusland (Belarus). Bestuurders van motorrijtuigen zijn dan niet meer verzekerd in deze landen. Als reden geeft de Council of Bureaux aan dat het betalingsverkeer moeilijk is geworden door de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland.

Geen grenscontrole in EU

groene-kaartBinnen de Europese Unie (EU) wordt aan de grens niet gecontroleerd of je verzekerd bent. In Nederland hoef je het internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) niet bij je te hebben. In andere EU-landen moet je de verzekering van het voertuig kunnen laten zien. Toch is het ook in Nederland handig het internationaal verzekeringsbewijs bij je te hebben. Voor de verzekeringsgegevens en telefoonnummers bij schade of pech.

Grensverzekering

In landen die niet op het internationaal verzekeringsbewijs staan of zijn doorgestreept, heb je géén WA-dekking. Aan de grens kun je dan vaak een tijdelijke autoverzekering afsluiten. De kosten van zo’n ‘grensverzekering’ kunnen verschillen per land en verzekeringstermijn. Wie vaker met zijn auto buiten de EU rijdt, kan van verschillende verzekeringen maar beter het dekkingsgebied vergelijken.   

Caravans en aanhangwagens

In sommige landen, zoals Duitsland, Polen en Spanje heb je een apart internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) nodig voor de caravan of aanhanger als die zwaarder is dan 750 kilogram. Een caravan die zwaarder is dan 750 kilogram heeft het een eigen (Nederlands) kenteken.

Bewijs aanvragen

Je vraagt het bewijs voor de caravan of aanhanger aan bij de verzekeraar van het 'trekkende voertuig'. Dat is dus de verzekeraar van de auto waarmee je de caravan of aanhanger trekt.

Schade aan anderen

Eventuele schade aan anderen is in Nederland meeverzekerd op de WA-autoverzekering. Voorwaarde is dat de caravan of aanhangwagen aan de auto gekoppeld is. Op het internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) staat dan de code ‘AF’.

Dit is ook voldoende voor de meeste andere landen als de caravan of aanhanger geen eigen kenteken heeft.

Noodzakelijke reisdocumenten

Bekijk de informatie over noodzakelijke reisdocumenten per land op de website van de ANWB. Neem voor vragen over de groene kaart contact op met het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars (NLbureau).

Schade in het buitenland

Een WA-autoverzekering heb je nodig bij schades die je zelf veroorzaakt bij anderen. Lees wat je kunt doen als je autoschade hebt door een buitenlandse automobilist.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.