! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sleutelloze autodiefstal

Nieuws|Bij moderne auto’s hebben dieven geen sleutel nodig om hem te stelen. Hoe werkt ‘sleutelloze autodiefstal’ en dekt de autoverzekering de schade?

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:16 oktober 2020

sleutelloze-autodiefstal

Het aantal gestolen auto’s via sleutelloze of contactloze autosleutels is moeilijk vast te stellen door verzekeraars omdat de auto’s vaak niet worden teruggevonden na diefstal. 

Wat is sleutelloze autodiefstal?

Twee dieven werken samen om je auto, die voor de deur staat, te stelen. De ene dief staat met een apparaat bij je auto en de andere met een apparaat bij je voordeur: Relay Attack. Hierbij wordt het signaal van de auto naar de autosleutel (smart key) onderschept en versterkt doorgestuurd. De dief kan de auto kan dan openen en starten. Bekijk de video Jacht op de autodief van NPO.

Om welke auto’s gaat het?

Bij deze manier van autodiefstal gaat het om nieuwere auto’s die zijn voorzien van zogenoemde ‘keyless entry’. Vooral oudere modellen, auto's van 2017 of eerder met zo'n contactloos systeem, schijnen makkelijker te hacken te zijn. Bijna alle merken hebben keyless entry. Voornamelijk (als optie) op duurdere modellen/uitvoeringen.

Dekking op je autoverzekering

Heb je een autoverzekering met beperkt casco- of volledig cascodekking, dan kun je sleutelloze autodiefstal claimen. De verzekeraar kan wel voorwaarden stellen voor een uitkering. Zo moeten er bij autodiefstal aantoonbare braaksporen zijn (en die ontbreken bij sleutelloze of contactloze autodiefstal), moet je 2 autosleutels kunnen overleggen en aangifte doen bij de politie. Hoe verzekeraars omgaan met auto-inbraken zonder braakschade is verschillend.

Extra beveiligingseisen keyless entry

Verzekeraars kunnen bij het afsluiten van een autoverzekering om een veiligheidscertificaat vragen. Vanwege de diefstalgevoeligheid gelden er vanaf 1 januari 2021 extra beveiligingsmaatregelen voor auto's met een keyless entry systeem. Vanaf die datum staat op de website van Kiwa-SCM welke voertuigen goedgekeurd zijn en welke extra beveiliging nodig hebben.

Heb je een auto met keyless entry, kijk dan of de auto voldoet aan de nieuwe beveiligingseisen. Is dit niet zo, dan krijg je geen certificaat Voertuigbeveiliging. Je moet dan met de auto naar een CCV-inbouwbedrijf voertuigbeveiliging erkend door Kiwa-SCM. Heb je al een beveiligingscertificaat, dan blijft deze geldig, ook voor de verzekering . 

Als je de beveiliging niet op orde hebt, dan rijd je niet automatisch onverzekerd rond. Wel kan de verzekeraar de autobezitter (of verzekerde) verplichten om maatregelen te nemen zodat de auto weer aan de veiligheidseisen voldoet. Daarnaast kan de verzekeraar het risico ook opvangen door de premie, het eigen risico of de dekking aan te passen. Verzekeraars passen mogelijk hun voorwaarden en premies in 2020 aan voor auto’s met keyless entry. 

Tips om autodiefstal te verkleinen

Je kunt een aantal maatregelen nemen om de kans op sleutelloze autodiefstal (keyless entry) te verkleinen:

  • Laat je autodealer de keyless-functie uitschakelen.
  • Schaf een goedgekeurd beveiligingssysteem voor je auto aan.
  • Check ook de tips op de website Laatjeautoniethacken.nl

De tip om de sleutel thuis in een koekblik te bewaren, werkt volgens Kiwa-SCM niet. Het signaal komt hier soms toch nog doorheen.

Lees ook:

De beste autoverzekering voor jou

Bekijk snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

Vergelijk autoverzekeringen

autoverzekering-vergelijker-tablet