icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stormschade

Storm veroorzaakt regelmatig schade aan auto's in Nederland. Een beperkt casco- of een allrisk-verzekering dekt stormschade.
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:6 juni 2024

Autoverzekering stormschade

Wat valt onder stormschade?

Bijna de helft van alle weerschade wordt veroorzaakt door storm, gevolgd door hagel en neerslag. Denk bij stormschade aan schade door afbrekende takken, hagel en wind. Maar ook rondvliegende dakpannen en andere zaken die je auto beschadigen. 

Hoe is storm- en hagelschade gedekt?

Heb je autoschade door bijvoorbeeld storm, blikseminslag, hagel of andere 'natuurschade'? Dan is dit gedekt op de beperkt cascodekking van je autoverzekering. Die dekking heb je ook met een allrisk-polis. Let er wel op dat verzekeraars extra voorwaarden kunnen hebben, zoals een eigen risico. En verzekeraars kunnen storm verschillend omschrijven. Voor veel verzekeraars is storm windkracht 7 (14 m/s) of hoger.

Heb je alleen een WA-dekking afgesloten voor je auto, dan is stormschade niet verzekerd. Je bent dan alleen gedekt voor schade die je zelf veroorzaakt aan een ander. 

Waaronder valt waterschade door hevige regen?

Hevige regen is een ander weertype dan storm. Wat een verzekeraar verstaat onder overstroming, staat niet altijd duidelijk genoeg in de polisvoorwaarden of op de verzekeringskaart. Volgens het Verbond van Verzekeraars valt waterschade aan je auto door hevige regen onder de beperkt en volledig cascoverzekering.

Preventietips bij wateroverlast

Het voorkomen van waterschade aan je auto is beter. Wat kun je doen bij hevige regen?

  • Komt het water tot je bumper? Rijd dan als het kan niet verder. Water komt anders in je luchtinlaat terecht en kan onherstelbare schade aan de motor van je auto veroorzaken.  
  • Een straat kan onderlopen als jouw auto daar staat geparkeerd. Wacht met starten tot het water is weggelopen en probeer daarna pas je auto te starten.

Het interieur van je auto kun je sneller laten drogen. Zet bijvoorbeeld de deuren en ramen open, haal de vloermatten uit je auto en leg kranten op de vloer. 

Gevolgen stormschade claimen

Het voordeel is dat je na een schadeclaim voor stormschade niet terugvalt op de bonus-malusladder. Je houdt dus je no-claimkorting en schadevrije jaren. Dat geldt ook voor ruitschade, bijvoorbeeld door hagelstenen, of een bestaand sterretje dat doorscheurt.

Autoschade claimen

Je kunt op veel verschillende manieren schade krijgen aan je auto. Afhankelijk van het soort schade en de gekozen dekking voor je autoverzekering kun je de schade gelukkig wel vergoed krijgen. Wil je weten in welke gevallen een claim indienen wel of niet mogelijk is. Of verstandig is? Lees dan onze tips voor het claimen van schade.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.