icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto-inbraak: wat vergoedt de autoverzekering?

Bij een auto-inbraak kan bijvoorbeeld je navigatiesysteem worden meegenomen. De schadevergoeding hiervan hangt af van de dekking van je autoverzekering. Hoe zit het met andere gestolen spullen en de materiële schade van de inbraak?
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:19 december 2023

Auto-inbraak wat vergoedt de autoverzekering

Dekking accessoires auto

Controleer bij het afsluiten van een autoverzekering welke accessoires zijn ingebouwd in de fabriek. Deze zogenoemde 'af-fabriek'-accessoires zijn namelijk al verzekerd. Ze zijn onderdeel van de cataloguswaarde van de auto.

Later ingebouwde of aanwezige accessoires zoals fraaiere koplampen, kun je tot een bepaald bedrag meeverzekeren. Bij het vergelijken van autoverzekeringen kun je de dekking voor accessoires aanvinken als dekkingsoptie.

Beperkt cascodekking

De meeste autoverzekeringen met beperkt cascodekking bieden standaarddekking voor accessoires. De maximale vergoeding verschilt enorm: van €500 tot €5000. Bij Centraal Beheer, FBTO en Interpolis zijn accessoires zelfs onbeperkt meeverzekerd. 

Klaverblad gebruikt een maximumvergoeding van 10% van de waarde van de auto. Dat is de waarde van de auto van net voor de schade en zonder die accessoires. Bij Ohra (Basis) kun je accessoires helemaal niet meeverzekeren op de beperkt of volledig cascodekking.

Volledig casco

De meeste allrisk-autoverzekeringen (volledig casco) dekken accessoires ook standaard tot een bedrag van €500 tot €5000. Bij Centraal Beheer, FBTO en Interpolis zijn accessoires onbeperkt meeverzekerd.

Sommige verzekeringen geven geen standaarddekking voor accessoires bij beperkt en volledig cascopolissen. Je kunt je wel aanvullend verzekeren:

  • Avéro Achmea (Rustig op Weg).
  • OHRA (Basis).

Bron: MoneyView, peildatum 19 december 2023

Voorwaarde voor dekking bij diefstal is wel dat je zelf voldoende voorzorgsmaatregelen neemt. Zoals de auto goed beveiligen en afsluiten. Die eisen staan in de polisvoorwaarden van de autoverzekering.

Gestolen spullen uit de auto

Als er andere spullen uit je afgesloten auto zijn gestolen dan kun je die vaak claimen op je inboedelverzekering. Zoals een sporttas. Ook een los navigatiesysteem valt vaak onder de inboedelverzekering. Dit accessoire kun je namelijk ook buiten de auto gebruiken. Bij de meeste inboedelverzekeraars geldt een maximale vergoeding van €500 voor diefstal van inboedel uit de auto.  

Schade aan auto

Schade aan je auto door de diefstal valt onder de dekking van je autoverzekering wanneer je een beperkt cascodekking (WA+) of een volledig cascodekking (allrisk) hebt. Bij inbraakschade val je niet terug in je schadevrije jaren.

Tips om de kans op auto-inbraak te verkleinen

  • Laat geen waardevolle spullen in je auto liggen zoals een laptop of navigatieapparatuur. Laat je wel kostbaarheden in de auto, zorg dan dat ze van buitenaf niet te zien zijn.
  • Haal je kostbaarheden uit het dashboardkastje. Zet het open zodat je laat zien dat er niets van waarde te halen is.
  • Laat je apparaten in de auto liggen? Schakel de apparaten dan helemaal uit. Zo verklein je de kans dat dieven laptops, tablets en telefoons aan de hand van het Bluetooth-signaal kunnen ontdekken.
  • Stop de aansteker terug in de houder nadat je deze hebt gebruikt voor je navigatie of smartphone. Als de dop uit de aanstekerhouder is, kan dat betekenen dat je apparaten in je auto hebt liggen.

En houd hier rekening mee om de kans op autodiefstal te verkleinen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.