icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Premie niet betaald: wat nu?

Een betalingsachterstand van de premie voor je autoverzekering kan nare gevolgen hebben. De verzekeraar kan je verzekering schorsen en uiteindelijk zelfs opzeggen (royement). Waar moet je rekening mee houden? 
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:19 december 2023

Autoverzekering niet betaald aanmaning

Gevolgen niet betalen premie

Een ongemerkte en onbedoelde betalingsachterstand kan zorgen voor schorsing of royement van je verzekering. Bijvoorbeeld door een foutje met de post, gewijzigd rekeningnummer of mislukte incasso. 

Klagen over stopzetten verzekering

Ben je het oneens met de schorsing of stopzetting van je verzekering (royement) na een betalingsachterstand? Bijvoorbeeld omdat de aanmaning binnen de respijttermijn komt? Protesteer dan schriftelijk bij de verzekeraar en dreig met een gang naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Draag ook voorbeelduitspraken aan waaruit blijkt dat je onterecht geschorst of geroyeerd bent. Je kunt hiervoor zoeken in het uitsprakenregister van Kifid. 

Boete onverzekerde auto

Het is in Nederand verplicht om je auto minimaal met een WA-dekking te verzekeren. Is je verzekering geroyeerd door de verzekeraar? Dan mag je niet meer rijden, totdat je de auto opnieuw hebt verzekerd. Doe je dit wel, dan riskeer je wel straf of een boete van een paar honderd euro

Ook als je niet rijdt, riskeer je een boete. De RDW controleert een aantal keer per jaar of een auto is verzekerd. Als uit het verzekeringsregister blijkt dat je auto niet is verzekerd, kunnen ze een waarschuwing of boete geven van een paar honderd euro. 

Voorkom een boete door een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Je kunt ook je auto laten schorsen bij de RDW. Hier zitten wel kosten aan verbonden. Let op, je mag ook dan niet met de auto de weg op. 

Nieuwe verzekering afsluiten

Als je verzekering geroyeerd is, kan het lastig zijn om een nieuwe verzekering af te sluiten. Een nieuwe verzekeraar is niet happig op een verzekerde die bestempeld is als wanbetaler. Na 5 jaar ben je niet meer verplicht om melding te maken bij het aanvragen van een nieuwe verzekering. 

Word je voor een 'reguliere' autoverzekering geweigerd? Dan kun je je auto verzekeren bij verzekeraar De Vereende. De Vereende accepteert als enige klanten die door andere verzekeraars zijn afgewezen. Je betaalt dan wel een fors hogere premie.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.